Süni ət təbii ətdən daha sağlamdır?

Süni ət təbii ətdən daha sağlamdır?Sinqapurlu alimlər bitki mənşəli ət əvəzedicilərinin insan sağlamlığına təsiri ilə bağlı araşdırmalardakı boşluğu doldurmaq üçün klinik sınaq keçiriblər.

Sonxeber.az publika.az-a istinadən xəbər verir ki, onlar iki növ pəhrizin kardiometabolik parametrlərinə təsirini - heyvan ətinin və ya onun bitki analoqlarının istehlakı ilə müqayisə ediblər.

Eksperiment üçün 2-ci tip şəkərli diabetdən əziyyət çəkməyən, lakin qanda qlükoza səviyyəsinin yüksəlməsi ilə ona meylli olan 30-70 yaşlı 89 Sinqapur sakini cəlb edilib. Digər seçim meyarlarına piylənmə, ciddi xəstəliklər, siqaret vərdişləri və maddə asılılığının olmaması daxildir. Həmçinin, iştirakçılar xüsusi pəhrizlərə riayət etməməli, tədqiqatın nəticələrinə təsir edə biləcək dərmanlar və ya əlavələr qəbul etməməlidirlər.

Subyektlər təsadüfi olaraq 45 və 44 nəfərlik iki qrupa bölünüb. Bütün tədqiqatı müvafiq olaraq 42 və 40 nəfər tamamlayıb. Səkkiz həftə ərzində bir qrupdakı iştirakçılar adi proteinlə zəngin qidaları müəyyən miqdarda heyvan əti ilə, digər qrupda isə alimlər tərəfindən təmin edilən müvafiq bitki analoqları ilə əvəz etməli olublar. Eyni zamanda, digər protein məhsullarının istehlakını minimuma endirmək təklif edilib.

İştirakçılara öz yemək üsullarını və ədviyyatları seçmək imkanı verilib. Təcrübə zamanı təşkilatçılar ümumi pəhrizə nəzarət ediblər və subyektlər dörd dəfə onlara əvvəllər saxlamağı öyrətdikləri üç günlük qida gündəliklərini təqdim ediblər.

Tədqiqat zamanı könüllülərin qan təzyiqi də ölçülüb və kardiometabolik parametrlər, o cümlədən lipid və lipoproteinlər, qlükoza, insulin, fruktozamin, C-reaktiv zülal və digər biomarkerlər qan testləri vasitəsilə izlənib.

Təcrübənin əvvəlində və səkkizinci həftəsində nəzarət venoz qan nümunələrinin nəticələrinə əsasən, tədqiqatçılar heyvan ətinin istehlakı ilə müqayisədə bitki əsaslı ət analoqlarına keçidin sağlamlığa heç bir aydın faydasını tapmayıblar. Hər iki pəhriz nümunəsi zamanla daha sağlam fruktozamin və HOMA-β səviyyələri ilə əlaqələndirilib.

Qan təzyiqinin və qanda qlükoza səviyyəsinin monitorinqi göstərib ki, müntəzəm ət pəhrizi bu sağlamlıq parametrlərinə nəzarət etməkdə daha effektivdir. Ət qrupunda daha yaxşı glisemik indeks nəticələri, ehtimal ki, bitki əsaslı ət qrupu ilə müqayisədə daha az karbohidrat qəbulu və daha çox protein qəbulu ilə əlaqədardır.

Sinqapur tədqiqatçıları belə nəticəyə gəliblər ki, 8 həftəlik sınaqdan sonra, bitki əsaslı ət analoqları kardiometabolik sağlamlıq üçün daha çox fayda verməyib.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1147   Tarix: 14 aprel 2024  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Ürəyi qoruyur deyə ovuc-ovuc yediyimiz çərəz ağciyəri məhv edirmiş

Ürək sağlamlığı üçün faydalı hesab edilən, gündəlik rasionda tez-tez yer alan quru meyvələrin bəzi hallarda sağlamlıq üçün risk yaratdığı məlum olub. Xüsusilə çox miqdarda istehlak olunduqda qozun ağciyərlərə ciddi şəkildə zərər verdiyi ortaya çıxıb. xəbər verir ki, qozun tərkibindəki omega-3 yağ turşular

30 noyabr
.

Çox öskürmək ziyandır

Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif

3 dekabr
.

Səhər yeməyini ötürsək nə baş verər?

Bir çox insan səhər yeməyinin boş buraxılmasının gün ərzində daha bol bir naharla asanlıqla kompensasiya oluna biləcəyini düşünür. Lakin insan orqanizmi öz qədim və sərt qanunları ilə işləyir və səhər yeməyinin buraxılması bədən üçün ciddi xəbərdarlıq siqnalıdır. -a istinadən xəbər verir ki, uzun müddə

18 dekabr
.

COVID keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq

COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarları tıxayaraq toxumalara oksigen və qida maddələrinin çatdırılmasını çətinləşdirir

5 dekabr
.

Həkimlər panikada: "COVID"ə bənzər yeni virus

Avropa İttifaqı ölkələrində yeni, ölümcül qrip virusuna yoluxma halları qeydə alınıb. Avropa səhiyyə rəsmiləri artıq bir neçə Avropa İttifaqı ölkəsində aşkar edilmiş H3N2 qrip virusunun yeni variantı olan subklad k qrip virusunun sürətlə yayıldığını bildirirlər. Mütəxəssislərin fikrincə, qrip mövsüm

30 noyabr
.

Gecələr şirniyyat yemək zərərlidirmi? - Şəkərin yuxuya təsiri

Əlavə şəkərin həddindən artıq qəbulu ürək-damar xəstəlikləri, ikinci tip diabet və zəif yuxu riski ilə əlaqələndirilir. Qaynarinfo xəbər verir ki, bu barədə "Eatingwell" nəşri yazıb. Məqalənin məzmunu diyetoloq və diplomlu həkim Cessika Boll tərəfindən yoxlanılıb və təsdiqlənib. Bildirili

15 dekabr
.

Qocalmanı sürətləndirən üç gündəlik vərdiş

Qocalmanı hissolunmaz şəkildə sürətləndirən üç gündəlik vərdiş açıqlanıb. bildirir ki, bu barədə "LEVITA" beynəlxalq balet və dartınma studiyaları şəbəkəsinin həmtəsisçisi və məşqçi Kseniya Qufranova " nəşrinə müsahibəsində danışıb. Qufranovanın sözlərinə görə, qocalmanın əsas amili otura

30 noyabr
.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratması kimi yan təsirləri nəzərə alındıqda, qoxu terapiyası daha təhlükəsiz alternati

10 dekabr
.

İmmunitetə ​​davamlı virus narahatlıq yaratdı - Mütəxəssislərdən yeni pandemiya xəbərdarlığı

İnsan orqanizminin infeksiyalara qarşı ən təsirli müdafiə mexanizmlərindən biri hesab olunan qızdırma, adətən xəstəliklərlə mübarizədə həlledici rol oynayır. Qızdırma bədən temperaturunu yüksəldərək virusların çoxalmasını yavaşladır və immun sisteminə infeksiyanı aradan qaldırmaq üçün əlavə vaxt qazandırır

11 dekabr