Kərə yağını düzgün dondurmaq: təzəliyi və dadı qorumağın SİRLƏRİ

Kərə yağını düzgün dondurmaq: təzəliyi və dadı qorumağın SİRLƏRİKərə yağı – bişirmədə və bir çox yeməklərdə əvəzolunmaz inqrediyentdir. Yeni bişmiş peçenyelərdə və yumşaq xəmirin içindəki incə və aromatik yağın dadını heç nə əvəz edə bilməz. Lakin bəzən mətbəxdə ən vacib anda yağ ehtiyatınız tükənə bilər. Bəs kərə yağını dondurmaq mümkündürmü ki, hər zaman əlinizin altında olsun? Lent.az-ın məlumatına görə, bəli! Əsas məsələ düzgün saxlama üsulunu bilməkdir ki, yağ öz keyfiyyətini itirməsin.

Dondurulmuş kərə yağının saxlanma müddəti

Kərə yağı dondurucuda 6 aydan 12 aya qədər təzə qala bilər. Duzlu yağ duzsuz yağdan daha uzun müddət saxlanır, çünki duz təbii konservant rolunu oynayır. Lakin bir ildən sonra yağın dadı və keyfiyyəti azalır və hətta dondurucudakı digər məhsulların qoxusunu çəkə bilər.

Yağın xarab olub-olmadığını necə yoxlamaq olar?

Rəngini və qoxusunu qiymətləndirin. Üzərində ləkələr və ya kif əlamətləri varsa, yağı istifadə etməyin. Əgər yağ xoşagəlməz, acı və ya turş iy verirsə, artıq yararsızdır. Həmişə hisslərinizə güvənin: əvvəl baxın, sonra qoxulayın, və lazım olsa kiçik bir tikə dadın.

Kərə yağını düzgün dondurma üsulları

Dondurma üsulu sizin istifadə vərdişlərinizə bağlıdır. Ən sadə üsul yağı orijinal qablaşdırmada saxlamaqdır. Lakin yağı daha uzun müddət qorumaq və açılmış yağı dondurmaq üçün əlavə qoruyucu tədbirlər görmək lazımdır.

1. Tam paket halında dondurmaq

Əgər yağ orijinal qablaşdırmadadırsa, onu elə saxlaya bilərsiniz. Açılmış qablaşdırmanı folqa və ya plastik qida plyonkasına bükün. Üzərinə əlavə qoruma məqsədilə hava keçirməyən qutuya və ya zip-lock pakete qoyun. Dondurucuya yerləşdirin.

2. Kərə yağını kubiklər şəklində dondurmaq

Bu üsul, kiçik miqdarda yağdan istifadə edənlər üçün idealdır. Yağı kiçik kubiklərə doğrayın. Qida plyonkasına bükün və sıx şəkildə bağlayın. Hava keçirməyən qutuya və ya zip-lock pakete yerləşdirin. Dondurulma tarixini qeyd edin. Dondurucuya qoyun.

Dondurulmuş yağı düzgün əridib istifadə etmək:

1. Yumşaldılmış yağ üçün:
Ən yaxşı üsul onu soyuducuda bir gecə əridib istifadə etməkdir. Tələsirsinizsə, yağı otaq temperaturunda bir neçə saat saxlaya bilərsiniz. Daha sürətli yumşaltmaq üçün onu nazik dilimlərə doğrayın və ya sürtgəcdən keçirin.

2. Soyuq və ya dondurulmuş yağ üçün:

Bəzi reseptlərdə, xüsusilə xəmir işlərində yağın çox soyuq olması tələb olunur. Məsələn, xırçıltılı xəmir üçün yağı böyük sürtgəcdən keçirib birbaşa una əlavə edə bilərsiniz. Əriməmiş yağdan qızartma üçün istifadə edərkən daha uzun müddət ərimə prosesi tələb oluna bilər.

3. Əriyən və ya tamamilə əridilmiş yağ üçün:

Peçenye və ya tort bişirirsinizsə, yağı əvvəlcədən otaq temperaturuna gətirmək vacibdir. Əgər reseptdə əridilmiş yağ tələb olunursa, onu aşağı istilikdə tavadə və ya mikrodalğalı sobada əridə bilərsiniz. Kərə yağını düzgün dondurmaq üçün tövsiyələr:
Dondurma tarixini qeyd edin ki, yağın istifadə müddətini biləsiniz.
Qoxuların hopmaması üçün hava keçirməyən qablaşdırma istifadə edin.
Yağı kiçik hissələrdə dondurun, xüsusilə onu nadir hallarda istifadə edirsinizsə.

Dondurulmuş kərə yağı – mətbəxdə həmişə əlinizin altında olacaq əla bir həlldir! Bu sadə qaydalara əməl etsəniz, yağın təzəliyini, aromasını və yumşaq teksturasını uzun müddət qoruya bilərsiniz.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Maraqlı   Baxılıb: 906   Tarix: 23 mart 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Duz əti sərtləşdirir?

Mətbəxdə tez-tez müzakirə olunan suallardan biri də duzun ətə təsiridir. Mütəxəssislərin fikrincə, duz düzgün vaxtda və ölçüdə istifadə edilmədikdə ətin sərtləşməsinə səbəb ola bilər. Lakin doğru texnika ilə tətbiq edildikdə duz ətin dadını və teksturasını yaxşılaşdıra da bilər. xəbər verir ki, araşdırmala

14 dekabr
.

"Yolka"nızı evin bu 3 yerində qəti qurmayın

Bayramların əsas rəmzi olan şam ağacını düzgün yerdə yerləşdirmək təhlükəsizliyə görə son dərəcə vacibdir. Canlı ağac bir neçə saniyəyə alışa, süni ağac isə qızmış işıqlar və ya istilik mənbələri yaxınlığında qısa zamanda təhlükə yarada bilər. Buna görə də ağacı harada quracağınızı əvvəlcədən düşünmə

14 dekabr
.

Soyuducuya şüşə banka qoymayın - XƏBƏRDARLIQ

Soyuducuda şüşə banka saxlamaq göründüyü qədər təhlükəsiz deyil. Mütəxəssislər bildirirlər ki, şüşə materialı temperatur dəyişikliklərinə qarşı həssas olduğundan, ani soyuma və ya içindəkilərin donması nəticəsində çatlama və ya qırılma ehtimalı artır. Bu isə həm qida itkisinə, həm də təhlükəli qırı

13 dekabr
.

Zibilə atılan bu meyvə qabığı qırmızı ətdən 100 dəfə daha faydalıdır

ündəlik həyatda çox insan meyvəni soyaraq yeməyi daha təmiz və praktik hesab edir. Lakin aparılan elmi tədqiqatlar göstərir ki, meyvənin əsas qida yükü onun qabığında toplanır. xəbər verir ki, xüsusilə alma qabığında olan polifenollar və liflər orqanizmin antioksidant qabiliyyətini ciddi şəkildə artırır

14 dekabr
.

Yeni il niyə yanvardın 1-i qeyd edilir? - maraqlı FAKTLAR

31 dekabrdan 1 yanvara keçən gecə təbii bir başlanğıc nöqtəsi kimi qəbul olunur. xəbər verir ki, tarixi baxımdan ilin başlanğıcı dəfələrlə dəyişib və bizə tanış olan tarix nisbətən gec formalaşıb. Rusiyada Yeni ilin 1 yanvarda qeyd olunmasına yalnız 1700-cü ildə I Pyotrun fərmanı ilə başlanılıb. Onda

14 dekabr
.

Yarpaq dolmasının parlaq olması üçün nə etmək lazımdır?

Yarpaq dolmasının iştahaçan və parlaq görünməsi əsasən düzgün bişirmə üsulu və istifadə olunan inqrediyentlərlə bağlıdır. xəbər verir ki, yarpaq dolmasının parlaq olması üçün təzə və keyfiyyətli, xüsusilə sıxma zeytun yağı seçilməlidir. Dolmalar qazana düzüləndən sonra üzərinə az miqdarda zeytun yağ

14 dekabr
.

Niyə müdrik insanlar, xüsusən də yaşlılar ad günlərini qeyd etmirlər?

İllər keçdikcə insanların bayramlara münasibəti dəyişir. Xüsusilə də həyatda artıq kifayət qədər təcrübə toplamış və öz həqiqi istəklərini dinləməyi öyrənmiş şəxslər səs-küylü ad günlərindən üz çevirir. Vaxtilə böyük qonaqlıqlar verən, saysız-hesabsız təbriklər qəbul edən insanlar indi bu ənənədən imtin

12 dekabr
.

"The Financial Times" "İlin adamı"nı açıqladı

Qrafik prosessorlar istehsalçısı olan "Nvidia" şirkətinin baş direktoru Djensen Huanq "The Financial Times" (FT) nəşrinin versiyasına əsasən "İlin adamı" seçilib. -ın xəbərinə görə, bu barədə nəşrin saytında məlumat verilib. "FT-nin (versiyasına görə) "İlin adamı"

12 dekabr
.

Bir il ərzində hər kəsi ələ keçirdi: Süni intellektin gizli təhlükəsi

Süni intellekt əsaslı söhbət robotlarının gündəlik dilimizə və onlayn mühitə təsiri o qədər güclənib ki, artıq özümüzün yazdığı mətnlərin belə "robot məhsulu" kimi qiymətləndirilib-qiymətləndirilməyəcəyi sual altındadır. xəbər verir ki, süni intellekt tərəfindən öyrədilən və formalaşdırıla

12 dekabr