Hansı yeməklər təkrar qızdırıldıqda əsl zəhərə çevrilir?

Hansı yeməklər təkrar qızdırıldıqda əsl zəhərə çevrilir?Bəzi məhsullar təkrar qızdırıldıqda yalnız dad və faydalı xüsusiyyətlərini itirmir, həm də orqanizm üçün toksik ola bilər. Bu, qızdırma zamanı məhsullarda baş verən kimyəvi dəyişikliklərlə bağlıdır.

Lent.az bu yeməkləri təqdim edir:

Təkrar qızdırmaq olmaz sağlamlıq üçün risklidir

Qızardılmış və ya bişmiş kartof. Soyuduqdan və təkrar qızdırıldıqdan sonra kartofda, xüsusilə otaq temperaturunda saxlanılıbsa, Clostridium botulinum bakteriyaları yarana bilər. Həmçinin təkrar istilikdə faydalı maddələr məhv olur, nişastanın quruluşu dəyişir və həzm üçün zərərli hala gəlir.

Bişmiş yumurta və ya omlet:

Yumurta temperatur dəyişikliyinə çox həssasdır. Təkrar qızdırıldıqda zülalları toksik birləşmələr yarada bilər ki, bu da mədə-bağırsaq pozğunluğuna səbəb olur. Xüsusilə, soyuducuda 24 saatdan çox saxlanmış omleti və ya yumurtanı qızdırmaq təhlükəlidir.

Toyuq əti:

Toyuq ətindəki zülal təkrar qızdırıldıqda strukturunu dəyişir, bu isə həzmi çətinləşdirir. Əgər ət lazımi soyutma olmadan saxlanılıbsa, salmonella ilə yoluxma riski də artır. Xüsusən qaymaq və bulyon əsaslı souslu yeməklərdə ehtiyatlı olmaq lazımdır.

Göbələk:

Təkrar qızdırıldığında zülal strukturu sürətlə dəyişir və toksik maddələr əmələ gətirir. Bu, zəhərlənmə və allergiyaya səbəb ola bilər. Göbələk yeməklərini ən yaxşısı bişirildiyi kimi təzə-təzə yeməkdir.

Bişmiş düyü:

Düyüdə Bacillus cereus bakteriyası ola bilər. Bu bakteriya bişirmədən sonra sağ qala və otaq temperaturunda sürətlə çoxala bilər. Təkrar qızdırmaq bəzən mikrobları tam öldürmür. Düyünü bişirdikdən dərhal sonra soyutmaq və soyuducuda maksimum 24 saat saxlamaq lazımdır.

İspanaq və çuğundur:

Bu tərəvəzlər nitratla zəngindir. Təkrar qızdırıldıqda nitratlar nitrozaminlərə kanserogen maddələrə çevrilir. Xüsusilə uşaqlar, yaşlılar və həzm sistemi problemi olanlar üçün təhlükəlidir. Onları təzə şəkildə yemək məsləhətdir.

Dəniz məhsulları:

Krevet, kalmar, midiya təkrar qızdırıldıqda həm teksturasını itirir, həm də zülalları toksinlərə parçalanır. Bu, qida zəhərlənməsi və ciddi allergik reaksiyalara səbəb ola bilər.

Zəhərlənməmək üçün yeməkləri necə saxlamaq lazımdır?
Yeməkləri hər zaman +4°C temperaturda soyuducuda saxlayın. Yeməyi otaq temperaturunda 2 saatdan çox saxlamayın. Eyni yeməyi bir dəfədən çox qızdırmayın.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Maraqlı   Baxılıb: 5468   Tarix: 10 avqust 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Smartfon kameralarındakı köhnə problemə ÇARƏ

Çinin "Tecno" korporasiyası smartfonlar üçün yeni tip teleobyektiv hazırlayıb. xəbər verir ki, bu barədə "Notebookcheck" nəşri məlumat yayıb. Müasir smartfonlarda görüntünü yaxınlaşdırmaq üçün adətən ayrıca teleobyektivdən istifadə olunur. Lakin yaxınlaşdırma zamanı görüntüdəki dəyişikli

5 dekabr
.

Dekabrda dörd gün DƏFNƏ YARPAĞI YANDIRIN: Həyatınızın necə dəyişdiyini görün...

Dəfnə yarpağı uğur, sərvət və mənfilikdən qorunma ilə əlaqələndirilir. Dəfnə yarpağı sadəcə kulinariya ədviyyatından daha çox şeydir. -a istinadla xəbər verir ki, qədim Yunanıstan və Romada dəfnə qaliblərə, şairlərə və hərbi liderlərə şərəf, müdriklik və mənəvi güc əlaməti olaraq tac qoymaq üçün istifad

7 dekabr
.

Ekrana zərər vermədən televizoru necə təmizləmək olar?

Müasir televizorlar əvvəlki modellər qədər toz çəkməsə də, ekran yenə də gözləniləndən tez çirklənir. Toz yalnız təsvirin keyfiyyətini aşağı salmır, həm də cihazın korpusunun içinə düşdükdə işinə təsir edə və xidmət müddətini azalda bilər. Buna görə ekranın müntəzəm təmizlənməsi vacibdir. Ekranı nə il

7 dekabr
.

Çində tabuta qoyulan 95 yaşlı qadın altı gündən sonra "dirildi"

Çinin Quansi bölgəsində öldüyü güman edilən 95 yaşlı Li Syufen gözlənilmədən altı gün sonra "dirilib". "The Mirror" nəşrinə istinadən xəbər verir ki, Çin adətlərinə əsasən, qadının cəsədi tabuta qoyularaq yaxınlarının onunla vidalaşması üçün bir müddət evinin qarşısında saxlanılıb

4 dekabr
.

Soyuq havada çay əvəzinə su içməyin FAYDALARI

Qış aylarında çoxlarımız isinmək üçün isti çaya üstünlük veririk, lakin ilıq suyun faydalarını heç nə əvəz etmir. Məhz ilıq su immun sistemini dəstəkləməyə kömək edir və qışda düşündüyümüzdən daha tez-tez baş verən susuzlaşmanın qarşısını alır. xəbər verir ki, rusiyalı diyetoloq Lyudmila Denisenko b

5 dekabr
.

Tökülən yarpaqları 3 yerdə saxlayın

Payızda həyətinizə tökülən tarpaqları yarpaqları yerdən yığmamaq bəzi hallarda ciddi problemlərə yol aça bilər. xarici mediaya istinadla, onları haradan mütləq təmizləmək və harada rahat şəkildə saxlamaq lazım olduğu barədə xəbər verir. Bağda elə iki yer var ki, yarpaqları orada toplamaq faydadan ço

8 dekabr
.

Pişiklər soyuğun yaxınlaşdığını hiss edə bilirlərmi: məşhur inanc yoxlanıldı

Güman edilir ki, kəskin soyuqdan əvvəl pişiklər burnunu pəncəsi ilə örtərək yatır. Pişiklərin havanı proqnozlaşdırmaq qabiliyyəti barədə bir neçə məşhur fikir var. Məsələn, Ukraynada belə bir inanc mövcuddur: əgər pişik yumrulanaraq yatır və burnunu pəncəsi ilə örtürsə guya bu, soyuqların yaxınlaşmasın

5 dekabr
.

Gündə bir bankadan belə az qazlı içkiqaraciyər xəstəliklərinə səbəb ola bilər

Bu, həm adi, həm də dietik qazlı içkilərə aiddir. Bəzən "ara-sıra bir kola içmək zərər etməz" deyirsiniz?. xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, alimlər bildirir ki, gündə bir standart bankadan daha az qazlı içki içmək belə ciddi qaraciyər xəstəlikləri riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər

5 dekabr
.

Ronaldonun su içmədiyini, onu ağzına alıb atdığını heç görmüsünüz? Bunun elmi izahı

Kriştiano Ronaldo və Lionel Messinin pərəstişkarları tez-tez portuqaliyalının özünə çox yaxşı baxan, müəyyən metodlarla məşq edən və müəyyən pəhriz saxlayan idmançı olduğunu, argentinalının isə saf istedad olduğunu deyirlər. Bunda müəyyən qədər həqiqət var. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə

4 dekabr