Qatil pomidorlar: Niyə orta əsrlərdə insanlar pomidordan ölürdülər
XVI–XVII əsrlərdə Avropada zadəganların və varlıların nahardan sonra müəmmalı ölüm alları tez-tez baş verirdi. Həmin vaxt süfrədə pomidor olduğu üçün uzun müddət ondan uzaqlaşmağa başladılar. Əslində isə problem pomidorda deyildi.
Lent.az xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, o vaxtlar zadəganların istifadə etdiyi qalay və qurğuşun tərkibli boşqablar pomidorun turşusu ilə reaksiya verirdi və nəticədə qurğuşun yeməyə keçirdi. Bu isə ağır zəhərlənmə ilə nəticələnirdi. Kimyəvi proses o dövrdə məlum olmadığından, günahkar kimi pomidoru görürdülər.
Müasir elmi araşdırmalar göstərir ki, pomidorun tərkibində solanin və tomatin adlı təbii qoruyucu maddələr olsa da, onların miqdarı insan üçün zərərli deyil.
Yaşıl, yəni tam yetişməmiş pomidorlarda bu maddələr bir qədər çox olur, lakin böyüklər üçün təhlükəli sayılacaq miqdarı almaq üçün bir dəfəyə onlarla iri yaşıl pomidor yemək lazımdır. Əks halda, insan sadəcə mədə narahatlığı və ürəkbulanma hiss edər. Qırmızı, yetişmiş pomidorlarda isə risk demək olar ki, sıfırdır.
Pomidorun Avropaya gəlişi
Pomidorun vətəni Amerikadır. Kolumbdan xeyli əvvəl yerli xalqlar bu tərəvəzi yeyiblər. Avropaya pomidor XVI əsrdə gətirilib və əvvəlcə yalnız dekorativ bitki kimi əkilib. Yalnız XVII–XVIII əsrlərdə yavaş-yavaş yeməklərə daxil olmağa başlayıb.
XIX əsrdə isə elm və qidalanma haqqında biliklərin artması ilə pomidora qarşı olan qorxu tamamilə yox olub və bu bitki Avropa mətbəxinin əvəzolunmaz hissəsinə çevrilib.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Maraqlı Baxılıb: 627 Tarix: 28 sentyabr 2025
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Gündə bir və ya iki dəfə qida qəbulunun FƏSADLARI
"Gündə üç dəfə qida qəbulundan imtina etmək maddələr mübadiləsini poza bilər". xəbər verir ki, bunu diyetoloq və qastroenteroloq Viktoriya Qonçar -ya açıqlamasında bildirib. Həkimin fikrincə, qida qəbulu arasında müddət, yuxu saatlarını saymasaq, 3-5 saat təşkil etməlidir. "Belə intervalla
19 dekabrQaynanmış yumurtanı tezbazar soymağın ən asan üsulu
Qaynanmış yumurtanı soymaq bir çox insan üçün səhər süfrəsində kiçik bir problemə çevrilir. Qabıq ya yumurtanın ağ hissəsinə yapışır, ya da yumurta dağılır. Lakin artıq bu problemin çox sadə və sürətli həlli var. xəbər verir ki, bu metod üçün əlavə avadanlığa ehtiyac yoxdur. Evdə olan adi bir plasti
20 dekabrAlim klinik ölüm zamanı gördükləri dəhşətlərdən DANIŞDI
Neyrobioloq və nəzəri fizika üzrə doktor Aleks Qomes Marin klinik ölüm vəziyyəti yaşadıqdan sonra baş verənlərlə bağlı qeyri-adi xatirələrini bölüşüb. xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, alimin sözlərinə görə, o an özünü parlaq qızılı işıqla dolu qəribə bir məkanda hiss edib və üç sirli varlıql
22 dekabrQış üçün ən yaxşı qadın ətirləri
Qış ətirlərində "isidən" notlar üstünlük təşkil edir. Bu aromatlar sevilən desertləri xatırladır. bu ətirləri təqdim edir:. Qış ətirləri daha isti, rahat və şirin olur sanki "isidir". Onlar soyuq havada itməyən, parlaq və yadda qalan ətir izi buraxmaq üçün yaradılıb. Soyuq havad
22 dekabrTelevizoru belə silənlər diqqətli olsun: Ekrana zərər verə bilərsiniz
Televizor, kompüter və telefon kimi ekranların təmizlənməsi bir çox insan üçün çətin prosesə çevrilə bilər. Su damcıları, bezin buraxdığı izlərdən xilas olub ekranları düzgün və təhlükəsiz şəkildə təmizləmək mümkündürmü?. xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirirlər ki, televizor ekranında çirk və tozu
21 dekabr