Yoluxucu xəstəliklərdən qorunmaq üçün belə qidalanın
Payızda immuniteti yaxşılaşdırmaq və bədəni gücləndirmək üçün sitrus meyvələrindən istifadə etmək məsləhət görülür, çünki tərkibində olan efir yağları əhval-ruhiyyəni yüksəldir. Bundan əlavə, faydalı yağlar unudulmamalıdır, onları qoz-fındıq, zeytun yağı, avokado və yağlı balıqdan əldə etmək olar.
Milli.Az publika.az-a istinadən xəbər verir ki,bu barədə rusiyalı diyetoloq İrina Pisareva və Rusiya Milli Qidalanma və Diyetoloqlar Birliyinin üzvü Natalya Kruqlova danışıb.
"Balqabaq, cəfəri və şirin kartofdan şorbalar hazırlayın. Belə yeməklər həm maddələr mübadiləsini yaxşılaşdıracaq, həm də bədəni isidəcək. Gündəlik menyuya daha çox soğan və sarımsaq əlavə edin. Mövsümi tərəvəzlər, göbələk, balqabaq, çuğundur, kələm bədənə lazım olan vitamin və mineralları verəcək. Çiyələk və moruq o qədər də faydalı deyil, onları mövsümündə yeyin", - İ.Pisareva bildirib.
Natalya Kruqlova isə qeyd edib ki, balqabaq tərkibli yeməklər yoluxucu xəstəliklərin qarşısını ala bilir. Bu bitki A vitamini və beta-karotin mənbəyidir.
"Bu mövsümdə alma, şaftalı, ərik daha çox vitamin və mineral ehtiva edir. Əgər tərəvəzdən danışırıqsa, pomidor, xiyar, bolqar bibərinin tərkibində immun sisteminin normal işləməsi üçün lazım olan C vitamini, karboksilik turşusu var. Bunlar da yoluxucu xəstəliklərin qarşısını almaqda effektivdir. Mövsüm tərəvəz və meyvələri həm də ona görə faydalıdır ki, lazım olan antioksidantlar və liflər ehtiva edir", - ekspert əlavə edib.
Mütəxəssis hesab edir ki, payız-qış ayalarında hava şəraitinin pisləşməsi səbəbindən kökəlmə riski var. Belə ki, əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırmaq üçün insanlar payızda daha çox şirin yeməklərə, çörək məhsullarına üstünlük verməyə başlayırlar. Kruqlova xəbərdarlıq edir ki, bu cür ehtiyaclar səbəbindən rasiona daha şirin, lakin təbii qidalar daxil etmək yaxşıdır:
"Zəncəfil, sarımsaq və darçın antioksidantlar və fitonutrientlər ehtiva edir. Zəncəfil və sarımsağın antimikrobial təsiri var, amma hər hansı xəstəliyin müalicəsindən danışırıqsa, burada onun əhəmiyyəti azdır".
Milli.Az
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 1964 Tarix: 13 sentyabr 2021
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Piylənmə və diabetin gözlənilməz səbəbləri AÇIQLANDI - Elmi tədqiqat
ABŞ-nin Meyo Klinikasından olan alimlər müəyyən ediblər ki, hüceyrələrin qocalması prosesi piylənmə, II tip şəkərli diabet və metabolik sindromun inkişafında həlledici rol oynaya bilər. xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri Journal of Internal Medicine (JIM) jurnalında dərc olunub. Siçanlar və insa
7 noyabrYumurta ilə bağlı bilmədiyiniz 5 FAKT
Yumurta ən çox qiymətləndirilməyən, lakin ən faydalı qidalardan biridir. O, təkcə yüksək protein mənbəyi deyil, həm də beynin və görmə qabiliyyətinin fəaliyyətini yaxşılaşdırır. xəbər verir ki, mütəxəssislər yumurtanı gündəlik rasiona daxil etməyin 5 əsas səbəbini açıqlayıblar. Sarısı ağından daha faydalıdır
4 noyabrPişiklərdən yoluxur, beyni məhv edir
Alimlər milyonlarla insanın beynində yaşayan Toxoplasma gondii parazitinin zəif yerini aşkar ediblər. "Ölkə.az" xəbər verir ki, Virciniya və Merilend Veterinar Tibb Kollecinin mütəxəssisləri T. gondii-nin həyatda qalması üçün vacib olan TgAP2X-7 adlı zülalı müəyyən ediblər. Bu zülal olmada
27 oktyabrBarmağı keyiyən qadında nadir xəstəlik aşkarlandı
Moskva neyrocərrahları nadir rast gəlinən onurğa beyni şişi olan xəstəni uğurlu əməliyyatla xilas ediblər. xəbər verir ki, Moskva Səhiyyə Departamentinin məlumatına görə, qadın sağ əlinin orta barmağında uyuşma və yanma hissi şikayəti ilə müraciət edib. Müayinə zamanı həkimlər onun onurğa beyninin C2-C
1 noyabr"Səssiz" infarktın əlamətləri: Hər kəsin bilməsi vacibdir
Hansı əlamətlər təcili tibbi yardım tələb edir?. Səssiz ürək tutması çox vaxt təkcə başqaları deyil, həm də xəstənin özü tərəfindən nəzərə alınmır və vaxtında tibbi yardımın olmaması səbəbindən təhlükəli nəticələrə səbəb olur. -ın xarici KİV-ə istinadla xəbərinə görə, əksər insanlar infarktın klassi
2 noyabrBu insanlar qırmızı ət yeməyi "unutsunlar"
Son araşdırmalar göstərir ki, qırmızı ətin həddindən artıq qəbulu həm ürək-damar xəstəlikləri, həm də bəzi xərçəng növlərinin yaranma riskini artırır. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, qidalanma üzrə mütəxəssislər insanların qırmızı ət istehlakını azaltmağı, onu daha çox balıq, toyuq və bitk
1 noyabrSağlamlıq üçün ən faydalı ət növü - Balıq ya da toyuq deyil
Sağlam qidalanmanın əsas şərtlərindən biri zülalı düzgün mənbədən almaqdır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, xüsusilə 50 yaşdan sonra maddələr mübadiləsi yavaşladığı üçün orqanizm üçün həm yüngül, həm də qidalı ət növlərinə üstünlük vermək lazımdır. xəbər verir ki, qidalanma üzrə mütəxəssislərin fikrincə
25 oktyabrDişlər niyə qışda daha çox ağrıyır?
"Soyuq hava diş minasında mikroçatlara və plomblara zərər verə bilər". Ölkə.az "HuffPost" nəşrinə istinadla xəbər verir ki, bu barədə britaniyalı stomatoloq Radca Cunedji danışıb. O, qışda diş minasının daha həssas hala gəldiyini bildirib:. "Temperaturun tez-tez dəyişməsi səbəbində
13 noyabr