İnsanın özünü bədbəxt hiss etməsinin SƏBƏBİ
Alimlər insan xoşbəxtliyinin mexanizmlərini anlamaqda irəliləyiş olduğunu bildiriblər. Cənubi Koreyanın Çonbuk Milli Universiteti və Kanadanın Toronto Universitetindən olan tədqiqatçılar "xoşbəxtlik paradoksu" adlanan psixoloji fenomenə aydınlıq gətiriblər.
Lent.az-ın xarici KİV-ə istinadla məlumatına görə, bu, maraqlı bir qanunauyğunluğu ifadə edir: insan nə qədər çox xoşbəxt olmağa çalışsa, bir o qədər az ehtimal var ki, bu xoşbəxtliyə çatacaq.
Aşağı yuxarı min nəfərin iştirak etdiyi genişmiqyaslı bir tədqiqatın nəticələri Applied Psychology: Health and Well-Being adlı elmi jurnalda dərc edilib.
Məlumatların təhlili zamanı məlum olub ki, xoşbəxtlik axtarışına həddən artıq fokuslanmaq insanın özünə nəzarət qabiliyyətini zəiflədir. Başqa sözlə, xoşbəxtlik hissinə çatmaq üçün atılan fəal addımlar insanın daxili resurslarını tükədir.
Alimlərin izahına görə, özünü idarəetmə və pozitiv emosiyalara can atma eyni psixoloji resursları işə salır. Nəticədə insan özünü daima "xoşbəxt olmağa məcbur etdikcə", əks təsir yaranır – əsəb, yorğunluq və emosional boşluq hiss olunur.
Xoşbəxt olmaq əvəzinə insan gündəlik, sadə şeylərdən belə sevinc alma qabiliyyətini itirir.
Beləliklə, araşdırma sübut edir ki, məcburi şəkildə xoşbəxt olmaq istəyi insanın həqiqi daxili rifahına gedən yolda maneəyə çevrilir. Bu da "xoşbəxtlik paradoksu"nun mahiyyətidir.
Mütəxəssislərin tövsiyəsi nədir?
Alimlər xoşbəxtliyə yanaşmanı yenidən nəzərdən keçirməyi tövsiyə edirlər. İdeal həyat arxasınca qaçmaq və ya özünü başqaları ilə müqayisə etməkdənsə, insan mövcud olan şeylərə sevinməyi öyrənməlidir. Sadə gündəlik nemətlər üçün minnətdarlıq hissi, "burda və indi" yaşama bacarığı və emosional vəziyyəti daima analiz etməkdən imtina – bunlar subyektiv rifah səviyyəsini ciddi şəkildə artıra bilər.
Başqa sözlə, xoşbəxtlik - çatmaq lazım olan bir məqsəd yox, insan onu axtarmağı dayandıranda gələn bir haldır.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Maraqlı Baxılıb: 2035 Tarix: 14 aprel 2025
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Qışda şam yeməyi üçün ideal vaxt açıqlandı
Diyetoloq Valentina Palatsio bildirib ki, qış mövsümündə bəzi qidalanma vərdişlərinə yenidən baxmaq lazımdır. xəbər verir ki, o, "La Razon" nəşrinə müsahibəsində bu fəsildə şam yeməyi üçün ideal vaxtı açıqlayıb. Palatsionun sözlərinə görə, qışda son qida qəbulu saat 19:00-dan gec olmayara
9 dekabrDərin sularda yaşayan yüzlərlə yeni növ aşkarlandı
Beynəlxalq tədqiqatçılar qrupu Sakit Okeanın dibində nadir metalların hasilatı sınaqları zamanı dərin sularda yaşayan yüzlərlə yeni növ aşkarlayıblar. phys.org-a istinadən xəbər verir ki, bioloqlar beş il ərzində Meksika və Havay adaları arasında, planetin ən az öyrənilmiş bölgələrindən biri olan zonad
9 dekabrNiyə müdrik insanlar, xüsusən də yaşlılar ad günlərini qeyd etmirlər?
İllər keçdikcə insanların bayramlara münasibəti dəyişir. Xüsusilə də həyatda artıq kifayət qədər təcrübə toplamış və öz həqiqi istəklərini dinləməyi öyrənmiş şəxslər səs-küylü ad günlərindən üz çevirir. Vaxtilə böyük qonaqlıqlar verən, saysız-hesabsız təbriklər qəbul edən insanlar indi bu ənənədən imtin
12 dekabrBu kənddə hamı kor doğulur
Səhranın ortasında yerləşən bu kənddə hamı görmə qabiliyyətindən tamamilə məhrumdur. xəbər verir ki, söhbət Mavritaniyanın ucqar bir bölgəsində, səhranın 80 kilometr dərinliyində yerləşən yaşayış məntəqəsindən gedir. Əsrlər boyu davam edən genetik pozğunluq səbəbindən demək olar ki, bütün kənd əhalis
13 dekabrNə şama ehtiyac var, nə lampaya - 10 gün yanır - VİDEO
İşıqlar sönübsə, evdə də şam yoxdursa, effektiv, ancaq təhlükəli üsul var. bildirir ki, armudu stəkana biraz düyü töküb, üzərinə su, sonra da duru yağ əlavə edib, qulaq çöpü batıraraq yandırmaq mümkündür. Eksperimenti edən şəxsin iddiasına görə bu üsulla alov 10 günə qədər davam edə bilər. Qeyd edə
13 dekabrNə ətdir, nə toyuq! Bu dönər əncirdən hazırlanır! - VİDEO
Aydın vilayətinin əsas kənd təsərrüfatı məhsullarından biri olan əncir dünya miqyasında böyük tələbat görür. türk mediasına istinadən xəbər verir ki, əncirin istehlakını artırmaq və şəhərin marka dəyərini yüksəltmək məqsədilə illərdir aparılan araşdırmalar nəticəsində 25 il əvvəl Türkiyədə ilk dəfə istehsa
9 dekabr