Qədim Mesopotamiya mətbəxinin sirləri: 4 min illik yemək reseptlərinin şifrələri açıldı

Qədim Mesopotamiya mətbəxinin sirləri: 4 min illik yemək reseptlərinin şifrələri açıldıQədim sivilizasiyalar dünyanın dörd bir yanında erkən kulinariya izləri qoyublar. Bunlar yanmış taxıl dənələri, qədim çörək qalıqları və hətta pivə qablarıdır. Amma tarix boyunca yemək bişirmə ənənələri əsasən şifahi şəkildə ötürülüb, yazılı mənbələr isə çox azdır.

Oxu.Az-ın focus.ua-ya istinadla verdiyi məlumata görə, ən qədim yazılı reseptlər Mesopotamiyaya aiddir.

Təxminən e.ə. 1730-cu ilə aid dörd gil lövhə İraq ərazisində tapılıb və hazırda Yel Universitetində saxlanılır. Bu lövhələrin kulinariya təlimatları olduğu yalnız 1980-ci illərdə təsdiqlənib.

Yaxın vaxtlarda Yel Universitetindən Qoyko Baryamoviç və Harvard Universitetinin komandası bu reseptləri tərcümə ediblər, bəzi yeməkləri isə bişiriblər. Reseptlərdə ət, tərəvəzlər və qeyri-adi inqrediyentlər - qan və bişmiş gəmiricilər də yer alıb.

Maraqlıdır ki, bu qədim yeməklər bugünkü İraq mətbəxinə bənzəyir: yaşıl buğda, keşniş və s.

Lakin müasir dəqiq ölçülər və addım-addım təlimatlarla zəngin yemək kitablarından fərqli olaraq, qədim reseptlər daha çox eskizlərə və qeydlərə bənzəyir. Məsələn, onlardan birində sadəcə deyilir: "Ət istifadə olunur. Su hazırlayın. İncə duz, qurudulmuş arpa kökələri, soğan, fars şalot soğanı və süd əlavə edin. Əzin, kəvər və sarımsaq əlavə edin".

Bu 4 min illik gil lövhələrin deşifrə edilməsi qədim Mesopotamiya sakinlərinin gündəlik həyatına və kulinariya zövqlərinə nəzər salmağa imkan verən mühüm bir irəliləyişdir. Bu tapıntı təkcə kulinariya tarixi haqqında biliklərimizi zənginləşdirmir, həm də minilliklər boyu kulinariya ənənələrinin heyrətamiz davamını göstərir.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Maraqlı   Baxılıb: 820   Tarix: 24 aprel 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Duz əti sərtləşdirir?

Mətbəxdə tez-tez müzakirə olunan suallardan biri də duzun ətə təsiridir. Mütəxəssislərin fikrincə, duz düzgün vaxtda və ölçüdə istifadə edilmədikdə ətin sərtləşməsinə səbəb ola bilər. Lakin doğru texnika ilə tətbiq edildikdə duz ətin dadını və teksturasını yaxşılaşdıra da bilər. xəbər verir ki, araşdırmala

14 dekabr
.

"Yolka"nızı evin bu 3 yerində qəti qurmayın

Bayramların əsas rəmzi olan şam ağacını düzgün yerdə yerləşdirmək təhlükəsizliyə görə son dərəcə vacibdir. Canlı ağac bir neçə saniyəyə alışa, süni ağac isə qızmış işıqlar və ya istilik mənbələri yaxınlığında qısa zamanda təhlükə yarada bilər. Buna görə də ağacı harada quracağınızı əvvəlcədən düşünmə

14 dekabr
.

Soyuducuya şüşə banka qoymayın - XƏBƏRDARLIQ

Soyuducuda şüşə banka saxlamaq göründüyü qədər təhlükəsiz deyil. Mütəxəssislər bildirirlər ki, şüşə materialı temperatur dəyişikliklərinə qarşı həssas olduğundan, ani soyuma və ya içindəkilərin donması nəticəsində çatlama və ya qırılma ehtimalı artır. Bu isə həm qida itkisinə, həm də təhlükəli qırı

13 dekabr
.

Zibilə atılan bu meyvə qabığı qırmızı ətdən 100 dəfə daha faydalıdır

ündəlik həyatda çox insan meyvəni soyaraq yeməyi daha təmiz və praktik hesab edir. Lakin aparılan elmi tədqiqatlar göstərir ki, meyvənin əsas qida yükü onun qabığında toplanır. xəbər verir ki, xüsusilə alma qabığında olan polifenollar və liflər orqanizmin antioksidant qabiliyyətini ciddi şəkildə artırır

14 dekabr
.

Yeni il niyə yanvardın 1-i qeyd edilir? - maraqlı FAKTLAR

31 dekabrdan 1 yanvara keçən gecə təbii bir başlanğıc nöqtəsi kimi qəbul olunur. xəbər verir ki, tarixi baxımdan ilin başlanğıcı dəfələrlə dəyişib və bizə tanış olan tarix nisbətən gec formalaşıb. Rusiyada Yeni ilin 1 yanvarda qeyd olunmasına yalnız 1700-cü ildə I Pyotrun fərmanı ilə başlanılıb. Onda

14 dekabr
.

Yarpaq dolmasının parlaq olması üçün nə etmək lazımdır?

Yarpaq dolmasının iştahaçan və parlaq görünməsi əsasən düzgün bişirmə üsulu və istifadə olunan inqrediyentlərlə bağlıdır. xəbər verir ki, yarpaq dolmasının parlaq olması üçün təzə və keyfiyyətli, xüsusilə sıxma zeytun yağı seçilməlidir. Dolmalar qazana düzüləndən sonra üzərinə az miqdarda zeytun yağ

14 dekabr
.

Niyə müdrik insanlar, xüsusən də yaşlılar ad günlərini qeyd etmirlər?

İllər keçdikcə insanların bayramlara münasibəti dəyişir. Xüsusilə də həyatda artıq kifayət qədər təcrübə toplamış və öz həqiqi istəklərini dinləməyi öyrənmiş şəxslər səs-küylü ad günlərindən üz çevirir. Vaxtilə böyük qonaqlıqlar verən, saysız-hesabsız təbriklər qəbul edən insanlar indi bu ənənədən imtin

12 dekabr
.

"The Financial Times" "İlin adamı"nı açıqladı

Qrafik prosessorlar istehsalçısı olan "Nvidia" şirkətinin baş direktoru Djensen Huanq "The Financial Times" (FT) nəşrinin versiyasına əsasən "İlin adamı" seçilib. -ın xəbərinə görə, bu barədə nəşrin saytında məlumat verilib. "FT-nin (versiyasına görə) "İlin adamı"

12 dekabr
.

Bir il ərzində hər kəsi ələ keçirdi: Süni intellektin gizli təhlükəsi

Süni intellekt əsaslı söhbət robotlarının gündəlik dilimizə və onlayn mühitə təsiri o qədər güclənib ki, artıq özümüzün yazdığı mətnlərin belə "robot məhsulu" kimi qiymətləndirilib-qiymətləndirilməyəcəyi sual altındadır. xəbər verir ki, süni intellekt tərəfindən öyrədilən və formalaşdırıla

12 dekabr