Oxumaq və dinləmək arasında fərq - Beyin hansında daha yaxşı işləyir?

Oxumaq və dinləmək arasında fərq - Beyin hansında daha yaxşı işləyir?Müasir dövrdə demək olar ki, hər şeyin səsli versiyası mövcuddur. Məlumatları bu qədər asan əldə etməyimizə baxmayaraq, kitab oxumağın nə üçün vacib olması ilə bağlı səsləndirilən fikirlər insanlarda maraq yaradır.

Sonxeber.az Qaynarinfo-ya istinadən xəbər verir ki, bir dilçi alim oxumaqla dinləmənin beynimizi fərqli şəkildə işlədiyini və bu iki fəaliyyətin bir-birini tam əvəz edə bilmədiyini bildirir.

Hər şeyin səsli hala gəldiyi bir dövrdə niyə hələ də kitab oxumağa ehtiyac var?

Oxumaq və dinləmək beyində fərqli işlər görür

Gəlin bir düşüncə təcrübəsi ilə başlayaq: Gözlərinizi yumun və bir neçə yüz il sonra gələcəyin necə görünəcəyini təsəvvür edin.

İnsanlar artıq qalaktikalararası səyahət edirmi? Bəlkə də onlar kosmik gəmilərdə, sualtı dünyalarda və ya bənövşəyi səmalı planetlərdə yaşayırlar.

İndi isə öz yataq otağınızı gələcəyin bir gənci kimi təsəvvür edin. Çox güman ki, divarda işıldayan bir ekran var. Pəncərədən baxdığınızda Saturna aid halqaları, Neptunun mavi parıltısını və ya okean dibinin möcüzələrini görə bilərsiniz.

Özünüzdən soruşun: O otaqda bir kitab varmı?

İndi gözlərinizi açın. Böyük ehtimalla yaxınlıqda bir kitab görəcəksiniz. Bəlkə komodininizdədir, ya da yatağınızın altında. Bəzi insanların yalnız bir kitabı var, bəzilərinin isə onlarla.

Podcast və audiokitabla dolu bir dünyada belə, hələ də ətrafımızda kitablar var. Niyə? Əgər hər şeyi dinləyə biliriksə, o zaman oxumaq niyə hələ də vacibdir?

Beynin işləmə mexanizması fərqlidir

"The Conversation" platformasında dərc olunan bir məqaləyə görə, beynimiz həm oxuyarkən, həm də dinləyərkən dili başa düşmək üçün oxşar sistemlərdən istifadə edir. Lakin informasiyanın işlənmə üsulu əhəmiyyətli dərəcədə fərqlənir.

Oxuma zamanı beynimiz hərflərin formasını tanıyır, onları səslərə çevirir və mənalarını bir-biri ilə əlaqələndirir. Mətnin quruluşu, nöqtələmə işarələri, paraqraflar, qalın yazılmış sözlər kimi vizual ipucları mənanın daha yaxşı anlaşılmasına kömək edir. Bundan əlavə, oxuma sürətini özümüz müəyyən edə bildiyimiz üçün çətin hissələri təkrar oxuma və ya altından xətt çəkmə imkanı da olur.

Dinləmə zamanı isə beyin danışanın sürətinə uyğunlaşmalıdır. Sözlər axınla səsləndikcə, beyin eşidilənləri yadda saxlamaq və sözlər arasındakı sərhədləri tez müəyyənləşdirmək məcburiyyətində qalır. Eyni zamanda, səs tonu və danışanın kimliyi kimi əlavə informasiyaları da işləyərək ümumi mənanı formalaşdırır.

Dinləmək oxumaqdan çətin ola bilər

Yayğın düşüncənin əksinə olaraq, dinləmək həmişə oxumaqdan daha asan deyil. Xüsusilə mürəkkəb və ya qeyri-adi mövzularla bağlı olan materiallarda dinləmək daha çətin ola bilər.

Məsələn, roman kimi bədii mətnlərdə oxumaqla dinləmək arasındakı fərq az olur. Lakin elmi məqalələr və ya məlumatverici mətnlərdə oxumaq daha səmərəlidir. Oxuma, çətin hissələrə qayıtmaq və diqqəti yenidən cəmləmək imkanı verir, dinləmədə isə bu proses daha çətin və axını pozucu olur.

Digər tərəfdən, disleksiya (oxuma çətinliyi) olan insanlar üçün dinləmək daha rahat və effektiv öyrənmə üsulu ola bilər.

Diqqət yayını dinləməni çətinləşdirir

Tədqiqatlar göstərir ki, insanlar adətən nəsə dinləyərkən eyni anda başqa işlərlə də məşğul olurlar. Məsələn, idman edərkən və ya yemək bişirərkən podcast dinləmək kimi. Bir təcrübədə, eyni mətni oxuyan tələbələrin onu dinləyən tələbələrlə müqayisədə imtahanda daha yaxşı nəticə göstərdiyi məlum olub. Bunun əsas səbəbi isə dinləyən tələbələrin eyni vaxtda bir neçə işlə məşğul olması idi.

Nəticə: Hər ikisi vacibdir, amma fərqli məqsədlər üçün

Nəticə olaraq, oxumaq və dinləmək eyni məqsədə – informasiya əldə etməyə xidmət etsə də, beynin fərqli bölgələrini işə salır. Hər iki fəaliyyətin özünəməxsus üstünlükləri var və biri digərini tamamilə əvəz edə bilmir. Məlumatı daha yaxşı mənimsəmək üçün bu iki üsulun necə işlədiyini başa düşmək və onları düzgün məqsədlər üçün istifadə etmək ən doğru yanaşmadır.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Maraqlı   Baxılıb: 428   Tarix: 05 avqust 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Duz əti sərtləşdirir?

Mətbəxdə tez-tez müzakirə olunan suallardan biri də duzun ətə təsiridir. Mütəxəssislərin fikrincə, duz düzgün vaxtda və ölçüdə istifadə edilmədikdə ətin sərtləşməsinə səbəb ola bilər. Lakin doğru texnika ilə tətbiq edildikdə duz ətin dadını və teksturasını yaxşılaşdıra da bilər. xəbər verir ki, araşdırmala

14 dekabr
.

Ən bahalı 10 Yeni il şam ağacı - SİYAHI

Amerikada ənənəvi bir şam ağacının qiyməti orta hesabla 30-150 ABŞ dolları arasında dəyişir. Lakin bəzən bəzi şəhər və müəssisələr Yeni il ağaclarını bəzəmək və nümayiş etdirmək üçün milyonlarla dollar xərcləyirlər. -a istinadla qiyməti 1 milyon dollardan artıq olan bu 10 ağacı təqdim edir. 10. Sofite

9 dekabr
.

Niyə müdrik insanlar, xüsusən də yaşlılar ad günlərini qeyd etmirlər?

İllər keçdikcə insanların bayramlara münasibəti dəyişir. Xüsusilə də həyatda artıq kifayət qədər təcrübə toplamış və öz həqiqi istəklərini dinləməyi öyrənmiş şəxslər səs-küylü ad günlərindən üz çevirir. Vaxtilə böyük qonaqlıqlar verən, saysız-hesabsız təbriklər qəbul edən insanlar indi bu ənənədən imtin

12 dekabr
.

140 ölkəni gəzmiş turist - Hər il ora qayıdır

Dünyanın 140-dan çox ölkəsini ziyarət edən amerikalı səyahətçi Kris D. Braun etiraf edir ki, hər il qayıtmaq istədiyi yalnız bir ölkə var, o da İspaniyadır. xəbər verir ki, Braun artıq 15 ildir ki, bu ölkəni yenidən ziyarət edir və bunun səbəblərini yazdığı məqalədə açıqlayıb. Onu ən çox təsirləndirə

12 dekabr
.

Yeni ildə bu rəngləri geyinməyin: onlar xoşbəxtliyi, pulu və sevgini uzaqlaşdırır

Astroloqların fikrincə, Yeni il gecəsində yalnız gözəl obraz seçmək kifayət deyil, həm də müəyyən rənglərdən qaçmaq vacibdir. 2026-cı ilin simvolu olan odlu at rənglərə qarşı həssasdır və uyğun olmayan seçim il başlayar-başlamaz yorğunluq, gərginlik və ya durğunluq hissi yarada bilər. Ölkə.az xaric

15 dekabr
.

Yarpaq dolmasının parlaq olması üçün nə etmək lazımdır?

Yarpaq dolmasının iştahaçan və parlaq görünməsi əsasən düzgün bişirmə üsulu və istifadə olunan inqrediyentlərlə bağlıdır. xəbər verir ki, yarpaq dolmasının parlaq olması üçün təzə və keyfiyyətli, xüsusilə sıxma zeytun yağı seçilməlidir. Dolmalar qazana düzüləndən sonra üzərinə az miqdarda zeytun yağ

14 dekabr
.

Göz sağlamlığı üçün faydalı təbii qidalar

Qeyri-sağlam qidalanma və ekoloji amillər bütün orqanlara, o cümlədən, gözlərin sağlamlığına mənfi təsir göstərir. Son vaxtlar bioaktiv qidalara tələbat olduqca artmaqdadır. Bitki mənşəli bioloji aktivliyə malik həmin məhsullar kapsul, tablet, toz, sirop və digər formada hazırlanır. Ona görə də gözlə

9 dekabr
.

Evin açarını harada gizlətmək olmaz?

Bir çox ev sahiblərinin seçdiyi açarı gizlətmə nöqtələrini oğrular yaxşı tanıyır və ilk yoxlanılan yerlərdir. xarici mediaya istinadla riskli nöqtələr barədə xəbər verir. Qapıdakı xalçanın altı - ən məşhur və eyni zamanda ən təhlükəli gizlətmə yeri hesab olunur. Poçt qutusu - hər kəs tərəfindən asanlıql

12 dekabr
.

Kartof qızardarkən duz nə vaxt əlavə olunmalıdır?

Mütəxəssislərə görə, kartof qızardarkən duz kartoflar yağdan çıxan kimi, yəni hələ isti və üzəri yağlı ikən əlavə edilməlidir. Çiy kartofa və ya qızartma zamanı duz atmaq, kartofun suyunu buraxmasına və çıtırlığını itirməsinə səbəb olur. İsti səthə səpilən duz isə həm daha yaxşı yapışır, həm də dadı

13 dekabr