Xərçəng peyvəndi yaradıldı

Xərçəng peyvəndi yaradıldıTayvanlı tədqiqatçılar siçanlarda kolorektal xərçəngin qarşısının alınması və müalicəsində effektivliyini göstərən induksiya edilmiş pluripotent kök hüceyrələrə (iPSCs) əsaslanan eksperimental vaksin hazırlayıblar.

Lent.az xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, Milli Tayvan Universiteti Tibb kollecindən professor Tzu-Tzu-Tan Veyanın rəhbərlik etdiyi bir qrup immun stimullaşdırıcı agent CpG ilə birlikdə iPSC lizatlarından istifadə edib. Bu birləşmə heyvanlarda immunitet reaksiyasını aktivləşdirib və şiş böyüməsini əhəmiyyətli dərəcədə yavaşladıb. Üstəlik, peyvənd həm də profilaktik tədbir kimi işləyib: şiş inkişaf etməzdən əvvəl peyvənd edilmiş siçanlar xərçəng hüceyrələri ilə sonrakı infeksiyaya qarşı müqavimət göstəriblər.

Kütləvi spektrometriya və kompüter simulyasiyalarından istifadə edərək elm adamları iPSC-lərdə və xərçəng hüceyrələrində eyni dərəcədə aktiv olan, lakin sağlam toxumalarda nadir hallarda aşkar edilən iki əsas zülal, HNRNPU və NCL müəyyən ediblər. Bu zülallar immun sisteminin hədəfinə çevrilib: dendritik hüceyrələr onları T hüceyrələrinə "təqdim edib" və güclü antitümör reaksiyasına səbəb olub.

Belə bir peyvəndin üstünlüyü ondan ibarətdir ki, fərdi şiş mutasiyaları haqqında dəqiq bilik tələb etmir. İPSC və şiş hüceyrələri arasında zülal ifadəsinin oxşarlığına görə, immunitet sistemi xəstəlik görünməzdən əvvəl əvvəlcədən "təlim" edilə bilər.

Metod əvvəllər regenerativ təbabətdə istifadə edilən, lakin indi universal xərçəng peyvəndləri üçün potensial əsas kimi ortaya çıxan iPSC-lərin potensialından istifadə edir. Ənənəvi immunoterapiya yanaşmalarından fərqli olaraq, bu strategiya şişlərin daha geniş spektrini əhatə edir və potensial olaraq müxtəlif xəstələrdə istifadə oluna bilər.

Əvvəllər elm adamları məşhur dadlandırıcı sukralozun xərçəngin müalicəsinə necə mane ola biləcəyini açıqlayıblar. Müntəzəm olaraq sukraloza qəbul edən xəstələrdə immunoterapiyanın effektivliyi azalıb.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Maraqlı   Baxılıb: 508   Tarix: 06 avqust 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Duz əti sərtləşdirir?

Mətbəxdə tez-tez müzakirə olunan suallardan biri də duzun ətə təsiridir. Mütəxəssislərin fikrincə, duz düzgün vaxtda və ölçüdə istifadə edilmədikdə ətin sərtləşməsinə səbəb ola bilər. Lakin doğru texnika ilə tətbiq edildikdə duz ətin dadını və teksturasını yaxşılaşdıra da bilər. xəbər verir ki, araşdırmala

14 dekabr
.

Ən bahalı 10 Yeni il şam ağacı - SİYAHI

Amerikada ənənəvi bir şam ağacının qiyməti orta hesabla 30-150 ABŞ dolları arasında dəyişir. Lakin bəzən bəzi şəhər və müəssisələr Yeni il ağaclarını bəzəmək və nümayiş etdirmək üçün milyonlarla dollar xərcləyirlər. -a istinadla qiyməti 1 milyon dollardan artıq olan bu 10 ağacı təqdim edir. 10. Sofite

9 dekabr
.

Niyə müdrik insanlar, xüsusən də yaşlılar ad günlərini qeyd etmirlər?

İllər keçdikcə insanların bayramlara münasibəti dəyişir. Xüsusilə də həyatda artıq kifayət qədər təcrübə toplamış və öz həqiqi istəklərini dinləməyi öyrənmiş şəxslər səs-küylü ad günlərindən üz çevirir. Vaxtilə böyük qonaqlıqlar verən, saysız-hesabsız təbriklər qəbul edən insanlar indi bu ənənədən imtin

12 dekabr
.

140 ölkəni gəzmiş turist - Hər il ora qayıdır

Dünyanın 140-dan çox ölkəsini ziyarət edən amerikalı səyahətçi Kris D. Braun etiraf edir ki, hər il qayıtmaq istədiyi yalnız bir ölkə var, o da İspaniyadır. xəbər verir ki, Braun artıq 15 ildir ki, bu ölkəni yenidən ziyarət edir və bunun səbəblərini yazdığı məqalədə açıqlayıb. Onu ən çox təsirləndirə

12 dekabr
.

Yeni ildə bu rəngləri geyinməyin: onlar xoşbəxtliyi, pulu və sevgini uzaqlaşdırır

Astroloqların fikrincə, Yeni il gecəsində yalnız gözəl obraz seçmək kifayət deyil, həm də müəyyən rənglərdən qaçmaq vacibdir. 2026-cı ilin simvolu olan odlu at rənglərə qarşı həssasdır və uyğun olmayan seçim il başlayar-başlamaz yorğunluq, gərginlik və ya durğunluq hissi yarada bilər. Ölkə.az xaric

15 dekabr
.

Yarpaq dolmasının parlaq olması üçün nə etmək lazımdır?

Yarpaq dolmasının iştahaçan və parlaq görünməsi əsasən düzgün bişirmə üsulu və istifadə olunan inqrediyentlərlə bağlıdır. xəbər verir ki, yarpaq dolmasının parlaq olması üçün təzə və keyfiyyətli, xüsusilə sıxma zeytun yağı seçilməlidir. Dolmalar qazana düzüləndən sonra üzərinə az miqdarda zeytun yağ

14 dekabr
.

Göz sağlamlığı üçün faydalı təbii qidalar

Qeyri-sağlam qidalanma və ekoloji amillər bütün orqanlara, o cümlədən, gözlərin sağlamlığına mənfi təsir göstərir. Son vaxtlar bioaktiv qidalara tələbat olduqca artmaqdadır. Bitki mənşəli bioloji aktivliyə malik həmin məhsullar kapsul, tablet, toz, sirop və digər formada hazırlanır. Ona görə də gözlə

9 dekabr
.

Evin açarını harada gizlətmək olmaz?

Bir çox ev sahiblərinin seçdiyi açarı gizlətmə nöqtələrini oğrular yaxşı tanıyır və ilk yoxlanılan yerlərdir. xarici mediaya istinadla riskli nöqtələr barədə xəbər verir. Qapıdakı xalçanın altı - ən məşhur və eyni zamanda ən təhlükəli gizlətmə yeri hesab olunur. Poçt qutusu - hər kəs tərəfindən asanlıql

12 dekabr
.

Kartof qızardarkən duz nə vaxt əlavə olunmalıdır?

Mütəxəssislərə görə, kartof qızardarkən duz kartoflar yağdan çıxan kimi, yəni hələ isti və üzəri yağlı ikən əlavə edilməlidir. Çiy kartofa və ya qızartma zamanı duz atmaq, kartofun suyunu buraxmasına və çıtırlığını itirməsinə səbəb olur. İsti səthə səpilən duz isə həm daha yaxşı yapışır, həm də dadı

13 dekabr