Xərçəngi yaradan səbəblər nədir? - Nazirliyin ekspertindən AÇIQLAMA
Xərçəng bədxassəli neoplazma kimi də tanınır, orijinal yerindən əlavə, bədənin digər hissələrinə hücum və yayılma potensialı ilə anormal hüceyrə böyüməsini əhatə edən xəstəliklər qrupudur. İnsanlara təsir etdiyi bilinən yüzdən çox müxtəlif xərçəng növü var, lakin yayılan bütün şişlər bədxassəlidir, xoşxassəli şişlər bədənə yayılmır. Mümkün əlamət və simptomlar arasında xərçəng kütləsinin meydana gəlməsi, anormal qanaxma, uzun öskürək, izah edilməmiş kilo itkisi, bağırsaq funksiyalarındakı dəyişiklikləri qeyd etmək olar. Lakin bu simptomlar digər xəstəliklərə görə də ortaya çıxa bilər.
Səhiyyə Nazirliyinin eksperti Zakir Quliyev "Sonxeber.az"ın bu xəstəliyin yaranma səbəbləri ilə bağlı suallarını cavablandırıb.
Onun sözlərinə görə, xərçəngin yaranmasının bir çox səbəbi:
"Hazırda xərçəng riskini artıran bir çox qida maddəsi var. Şəkərli məhsullar, kolbasa, sosis, hisə verilmiş xüsusi qidalar, spirtli, qazlı içkilərin, eləcə də siqaretin buna birbaşa təsiri var.
Digər tərəfdən, xərçəngdən qoruyan qidalar da mövcuddur: soğan, sarımsaq, ispanaq, zeytun yağı, qara üzüm və s."
Bəs xərçəngin azyaşlı uşaqlarda yaranma səbəbi nədir?
Bu sualın cavabında həkim qeyd edib ki, leykemiya (ağ qan xəstəliyi) daha çox genetikdir və əksər vaxt mutasiya nəticəsində yaranır. Mutasiyada qida maddələrinin çox da rolu yoxdur. İnsan bədənində proto-onkogen genləri olur. Bəzən proto-onkogen onkogenə (şiş yaradan genlərə) çevrilir.
Heç bir qida maddəsi haqqında sırf "xərçəng yaradır" demək düzgün olmaz. Sadəcə bəzilərinin müəyyən təsirləri olur. Məsələn, araşdırmalar göstərib ki, qazlı içkilər istifadə edən insanlarda mədə-bağırsaq xərçəngi riski daha çoxdur. Bunu həmin içkilərlə əlaqələndirsələr də, sonradan məlum olub ki, o insanların ailələrində də onkoloji xəstələr var. Ailəsində xərçəng xəstəsi olanlar isə, təbii ki, yüksək risk qrupundadırlar".
Aysel Quliyeva
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Portağalın gizli gücü ortaya çıxdı: Tərkibində elə şeylər var ki...
Əksər insanlar üçün portağal suyu sadəcə adi içkidir. Lakin aparılan tədqiqatlar göstərir ki, bu içki susuzluğu aradan qaldırmaqdan daha çox faydaya malikdir. Bununla bağlı araşdırmanı "Medical Xpress" nəşri dərc edib. Araşdırma, portağal suyunun müntəzəm istehlakının immun hüceyrələrimizdək
6 dekabrYeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var
Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri
1 dekabrQəhvə Altsheymer xəstəliyindən xilas edə bilər - Yeni ARAŞDIRMA
Bir qrup rusiyalı alim təbii pirokatexin antioksidantı əsasında Altsheymer xəstəliyinin müalicəsinə yaxşı təsir göstərən yeni molekullar aşkarlayıb. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyası bildirib. Qeyd olunub ki, alimlər Altsheymer xəstəliyinin inkişafında vacib rol oynayan butirilxolinesterazanı
7 dekabrÇox dil bilənlərin beyni daha gec yaşlanır
27 Avropa ölkəsində aparılan elmi tədqiqatlara əsasən, ən azı iki dil bilən insanların beyni daha gec yaşlanır. Axşam.az-ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, araşdırmaya 86 min nəfər qatılıb və məlum olub ki, çoxdilli insanlarda beyin yaşlanması prosesi xeyli ləng gedir. Mütəxəssislər bildirirlə
3 dekabrYetkin yaşda olan insanlar hansı balıqdan imtina etməlidir
Mütəxəssislər həmçinin 60+ yaşlılar üçün ən dəyərli balıq növlərini də adlandırıblar. xəbər verir ki, 60 yaşdan sonra maddələr mübadiləsi artıq daha ləng işləyir, həzm sistemi ağır yeməklərə daha həssas reaksiya verir, yağın artıqlığı isə ürək və damarlar üçün əlavə yük yarada bilər. Ona görə də mütəxəssislə
7 dekabrİtalyan uzunömürlülüyünün sirri: Qədim genlər...
Alimlər italyan uzunömürlülərinin uzunömürlülüyünün sirrinin təkcə həyat tərzi və Aralıq dənizi pəhrizi ilə deyil, həm də ovçu-yığıcıların qədim genetik irsi ilə əlaqəli ola biləcəyini aşkar etdilər. Qaynarinfo xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "GeroScience" jurnalında dərc olunub. Beynəlxal
17 dekabrYaşı 5-dən az olan uşaqlara diqqət - Təhlükə var
Son illər dünyada uşaq ölümlərinin sayı artıb. Bu qorxunc tendensiya erkən doğum nəticəsində dünyaya gələn uşaqlar arasında özünü daha qabarıq şəkildə göstərir. xəbər verir ki, 37 həftədən tez baş tutan doğum erkən doğum sayılır. Həmin uşaqların ağciyəri və ürəyi tam formalaşsa da, bağırsaq sistemi ö
8 dekabrŞirniyyat sizi kökəldir?
Artıq çəki almağımıza səbəb olan amillərdən biri də şirniyyatdır. Axşam.az xəbər verir ki, bəziləri gün ərzində şirniyyat yemədən dayana bilmirlər. Bu bəzən xəstəlik də ola bilir. Bunun üçün şirniyyat həvəsinin nədən yarandığını öyrənmək üçün əvvəlcə həkimə müraciət etməyiniz məsləhətdir. Əks halda şirniyya
9 dekabr