Qulaqlıqlar sağlamlıq üçün nə qədər təhlükəlidir?
Qulaqlar bakteriyalar üçün əla çoxalma yeridir. Belə ki, qulaqlar qaranlıq, nəm, yağ və ölü dəri ilə doludur. Qulaqlıq taxmaq bu mühiti mikroblar üçün daha da əlverişli edir.
BAKU.WS-in xəbərinə görə, bu barədə "BBC Science Focus" yazır.
Hindistanın Manipal Universitetinin alimləri tərəfindən aparılan araşdırma nəticəsində məlum olub ki, qulaqcıqlardan tez-tez istifadə əslində qulaqda olan bakteriyaların - xüsusən də müxtəlif növ stafilokokların sayını artırdığını müəyyən edib.
Əvvəllər Bethesdadakı Dəniz Tibb Tədqiqat İnstitutunun mütəxəssisləri hava yolları tərəfindən istifadə edilən qulaqdaxili qulaqlıqlarda cəmi bir saatlıq istifadədən sonra 11 dəfə daha çox bakteriya ehtiva etdiyini aşkar ediblər.
Bu arada, müəlliflərin özlərinin də qeyd etdiyi kimi bu, mütləq narahatlıq doğurmur. Tədqiqatda qulaqlıqlar istifadə edilməzdən əvvəl sterilizasiya edilib, ona görə də ilkin bakteriya populyasiyası çox aşağı olub və bu 11 qat artım hələ də mütləq mənada kifayət qədər az sayda mikrobla nəticələnib.
Üstəlik, bu bakteriyaların hər hansı bir zərər verdiyinə dair heç bir sübut yoxdur.
Sonxeber.az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşUdduğumuz saqqız mədədə 7 il qalır? - HƏKİM AÇIQLADI
Qastroenterologiya professoru Saymon Trevis udulmuş saqqızın həqiqətən yeddi il mədədə qalıb-qalmadığını açıqlayıb. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, mütəxəssisin fikrincə, saqqız udmaq sağlamlığa zərərlidir. Onun sözlərinə görə, saqqız yeddi il mədədə qalmır:. "Saqqızı udsanız, mədədən
9 martHər gün bir banan yesək, orqanizm necə reaksiya verəcək?
İndiki vaxtda sağlam qidalanma və düzgün qida seçimi hər zamankından daha vacibdir. Bu nöqtədə bəzi sirli və təsirli qidalar var ki, onların möcüzəvi təsiri göz ardı edilə bilməz. xəbər verir ki, meyvənin tərkibindəki vitaminlər, minerallar və antioksidantlar orqanizmi qidalandırır, immunitet sistemin
7 aprelZərərli qidaların niyə xərçəngə səbəb olduğu məlum olub - Tədqiqat
Zərərli qidaların nə üçün xərçəngə səbəb olduğu məlum olub. AZƏRTAC xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, Sinqapur Universitetinin tədqiqatçıları bununla bağlı araşdırma aparıblar. Təxminən 3 milyon britaniyalı hazırda xərçənglə mübarizə aparır və bu rəqəmin 2040-cı ilə qədər 5,3 milyonu keçəcəy
24 aprelHər gün süd içmək olmaz – Həkimdən XƏBƏRDARLIQ
Süd sağlam və qidalı bir məhsul hesab olunur. Ancaq həkimlər onun həddindən artıq istehlakının böyüklər üçün zərərli ola biləcəyini açıqlayıblar. xəbər verir ki, buna görə mütəxəssislər gündəlik süd içməyi və ya bu məhsulu çox miqdarda istehlak etməyi məsləhət görmürlər. Həkimlərin sözlərinə görə, sü
16 martMüalicəvi Masajın insan Sağlamlığına xeyirləri
Masaj Bütün bədənin başdan başa ən azı bir saat masaj edilməsi insanın immunitetini artırır, ürək qan damar sisteminin işini rahatlaşdırır, qaraciyərin filtr funksiyasını yaxşılaşdırır. Dərinin təravətli olmasına səbəb olur. Masaj olunan sahələrdə qan dövranı sürətlənir, qan dövranına mane olan hissəcikləri
24 martTəmiz hava təhlükəli xəstəliyin inkişafına kömək edirmiş - ARAŞDIRMA
ABŞ-nin Nyu-York Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, havada kükürd dioksidin (geniş yayılmış çirkləndirici) daha az konsentrasiyası əksər hallarda ağır pnevmoniya ilə özünü biruzə verən təhlükəli xəstəlik olan legionellyozun inkişafına kömək edir. Tədqiqatın nəticələri PNAS (Proceedings of th
5 mayNanə ilə baş ağrısını dəqiqələr ərzində dayandıran effektiv üsul
Hamının hər an qarşılaşa biləcəyi sağlamlıq problemlərindən biri olan başağrısı bəzən dərman atmaqla da keçmir. Ancaq onun qarşısını təbii üsullarla almaq mümkündür. Bununla bağlı orta əsrlər dövrünün ən böyük təbiblərindən biri, reseptləri günümüzdə də aktuallığını qoruyan İbn Sinanın məsləhət gördüy
17 mart