Diyetoloq bitki yağları ilə bağlı həqiqəti açıqladı
Diyetoloq Kerri Bison bitki yağının orqanizmə zərərləri ilə bağlı həqiqəti açıqlayıb.
Oxu.Az xəbər verir ki, bu barədə "HuffPost" məlumat yayıb.
Diyetoloq qeyd edib ki, bir çox insan günəbaxan, raps və hətta zeytun yağlarının xolesterin səviyyəsinin artmasına səbəb olduğunu düşünür. Lakin bu, tam olaraq doğru deyil. Onun sözlərinə görə, həqiqətən də qızardılmış qidaları sağlam hesab etmək çətindir, amma bu, bitki yağlarına görə yox, həmin qidaların tərkibində çoxlu duz, yağ və az miqdarda lif olması ilə bağlıdır.
Kerri Bison əlavə edib ki, bitki yağları əslində çox faydalıdır. Çünki onların tərkibində antioksidantlar və əvəzolunmaz "omeqa-6" yağ turşuları mövcuddur. Onun sözlərinə görə, "omeqa-6" orqanizm üçün vacibdir, lakin bədən tərəfindən sintez olunmur və yalnız qidalanma yolu ilə qəbul edilə bilər. Bununla belə, bu yağ turşusunun normadan artıq qəbul edilməsi xolesterin səviyyəsinin artmasına səbəb ola bilər. Buna görə də gündəlik rasionda bitki və heyvani yağların ümumi payının 35 faizdən çox olmaması tövsiyə olunur.
Diyetoloq, həmçinin qeyd edib ki, "omeqa-6" yağ turşusunun orqanizmdə potensial mənfi təsirlərini "omeqa-3" yağ turşularının (məsələn, yağlı balıqlar, kətan və çia toxumları, qoz) istifadəsini artırmaqla balanslaşdırmaq mümkündür. Beləliklə, bitki yağlarını menyudan tamamilə çıxarmağa ehtiyac yoxdur. Sadəcə, qidalanmada müxtəlifliyə diqqət yetirmək və doymamış yağ turşuları ilə zəngin olan raps və zeytun yağına üstünlük vermək kifayətdir.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Maraqlı Baxılıb: 1429 Tarix: 05 iyun 2025
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Yeni qurbağa növü Braziliya prezidentinin şərəfinə adlandırıldı
Braziliyalı alimlər amfibiyaların yeni bir növünü - ölçüsü 14 mm-dən çox olmayan miniatür qurbağa kəşf ediblər. O, Braziliya Prezidenti Luis İnasiu Lula da Silvanın şərəfinə "Brachycephalus lulai" adlandırılıb. xəbər verir ki, bu barədə "Spiegel" məlumat yayıb. Tədqiqatçıların sözlərin
12 dekabrNə ətdir, nə toyuq! Bu dönər əncirdən hazırlanır! - VİDEO
Aydın vilayətinin əsas kənd təsərrüfatı məhsullarından biri olan əncir dünya miqyasında böyük tələbat görür. türk mediasına istinadən xəbər verir ki, əncirin istehlakını artırmaq və şəhərin marka dəyərini yüksəltmək məqsədilə illərdir aparılan araşdırmalar nəticəsində 25 il əvvəl Türkiyədə ilk dəfə istehsa
9 dekabrYarpaq dolmasının parlaq olması üçün nə etmək lazımdır?
Yarpaq dolmasının iştahaçan və parlaq görünməsi əsasən düzgün bişirmə üsulu və istifadə olunan inqrediyentlərlə bağlıdır. xəbər verir ki, yarpaq dolmasının parlaq olması üçün təzə və keyfiyyətli, xüsusilə sıxma zeytun yağı seçilməlidir. Dolmalar qazana düzüləndən sonra üzərinə az miqdarda zeytun yağ
14 dekabrAlimlər insan orqanlarını təəccüblü bir yerdə böyüdürlər
İnsan-heyvan ximeralarının yaradılması elmi müstəvidə genişlənir və diqqətçəkən nəticələr ortaya çıxarmaqdadır. xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, "Ximera" sözü çox zaman mifoloji çoxbaşlı canlıları xatırlatsa da, bu anlayışın müasir elmdə də real qarşılığı var. Elm ədəbi məlumatların
9 dekabrDünyanın ən yaxşı 100 mətbəxi açıqlandı: Azərbaycan neçəncidir?
Dünyanın ən yaxşı mətbəxləri açıqlanıb. Ölkə.Az xarici KİV-ə istinadla xəbər verir ki, beynəlxalq qiymətləndirmələrə görə, ləzzət sıralamasında aşağıdakı 100 ölkə yer alıb. Siyahıda Azərbaycan və ona sərhəd ölkələr - Türkiyə, Qazaxıstan, Rusiya, İran, Ermənistan və Gürcüstan yer alıb. Həmin siyahın
8 dekabrBir il ərzində hər kəsi ələ keçirdi: Süni intellektin gizli təhlükəsi
Süni intellekt əsaslı söhbət robotlarının gündəlik dilimizə və onlayn mühitə təsiri o qədər güclənib ki, artıq özümüzün yazdığı mətnlərin belə "robot məhsulu" kimi qiymətləndirilib-qiymətləndirilməyəcəyi sual altındadır. xəbər verir ki, süni intellekt tərəfindən öyrədilən və formalaşdırıla
12 dekabr