Yumurtanın xarab olduğunu bilmək üçün 3 sadə test
Süpermarketdə heç bir səbət yumurtasız olmur bu, mətbəxin ən universal məhsullarından biridir. Onu həm bişirmədə, həm müxtəlif dünya mətbəxi yeməklərində, həm də omlet və poşet yumurta kimi klassik səhər yeməklərində istifadə edirik. Lakin ən ideal yeməyi də son istifadə tarixi keçmiş yumurtalar asanlıqla korlaya bilər. Yumurtanın təzə olub-olmadığını müəyyən etmək həmişə asan deyil, amma təhlükəsiz bişirmək mümkün olub-olmadığını anlamaq üçün üç sadə üsul var.
Lent.az bu 3 sadə üsulu təqdim edir:
1. Son istifadə tarixinə baxın
Ən asan yol kimi görünsə də, burada bir nüans var. Qutuda iki fərqli işarələmə ola bilər: "satılmalıdır" və "istifadə edilməlidir". Bu ifadələr eyni deyil və fərqli məna daşıyır.
"Satılmalıdır" tarixi mağazalar üçündür və məhsulun vitrində nə qədər qala biləcəyini göstərir. Bu tarix yumurtanın təhlükəsizliyini əks etdirmir və yumurta bundan sonra da istifadə oluna bilər. "İstifadə edilməlidir" tarixi isə təzəliyin son həddini göstərir. Bu tarixdən sonra yumurtalar artıq keyfiyyətli hesab olunmur.
2. Qoxu testi
Anaların və nənələrin dediyi kimi, yumurtanın xarab olub-olmadığını müəyyən etməyin ən sadə yolu - onu iyləməkdir. Xarab məhsullar təbii bakteriyaların təsirindən kəskin, xoşagəlməz qoxuya malik olur, dad və quruluşu dəyişir. Belə əlamət hiss edirsinizsə, məhsulu istifadə etmək olmaz.
Qabıqdan qoxu gəlmirsə, yumurtanı ayrıca bir qaba sındırın və həm qoxusuna, həm də görünüşünə baxın. Hər hansı yad qoxu, rəng dəyişikliyi və ya qəribə konsistensiya varsa, yumurtanı dərhal atın.
Xarab yumurta həm çiy, həm də bişirilmiş halda pis qoxur.
3. Onun üzmə testini edin
Bu, yumurtanın təzə olub-olmadığını müəyyən etməyin ən rahat yollarından biridir. Yumurtanı soyuq su dolu qaba qoyun.
Əgər batır və yan tərəfə uzanırsa yumurta tamamilə təzədir.
Əgər batır, amma dik vəziyyətdə dayanırsa artıq tam təzə deyil, amma yemək üçün yararlıdır.
Əgər yumurta suyun üzərinə çıxırsa onu dərhal atmaq lazımdır.
Yumurtanın saxlama müddətini necə uzatmalı?
Yumurtaların uzun müddət təzə qalmasını təmin etmək çətindir, amma mümkündür. Əsas məsələ düzgün şəraitdə saxlamaqdır. +4°C-dən aşağı soyuducu temperaturu təhlükəli bakteriyaların, o cümlədən salmonellanın çoxalmasını xeyli yavaşladır. Bu da yumurtanın saxlama müddətini demək olar ki, iki dəfə artırır.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Maraqlı Baxılıb: 2889 Tarix: 27 noyabr 2025
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Hər bir insanın həyatındakı ən təhlükəli il
Uzunömürlülük üzrə mütəxəssis Den Byuttner təqaüdə çıxma ilinin hər kəsin həyatında ən vacib il olduğunu bildirib. xəbər verir ki, o, bu dövrün təhlükələrini izah edib. Byuttner xəbərdarlıq edib ki, təqaüdə çıxma ilində ölüm nisbətləri əhəmiyyətli dərəcədə artır. Bu dövrdə insanlar narahatlıq, ümidsizli
1 dekabrİnsultdan sonra beyni tez bir zamanda bərpa etməyin yolu tapılıb
Avstraliya və ABŞ-dən olan alimlər boyundakı limfa damarlarını stimullaşdıran qeyri-invaziv ultrasəs cihazı hazırlayıblar. Bu stimullaşdırma insultdan sonrakı ilk saatlarda beyindən artıq maye və zəhərli tullantıların çıxarılmasını sürətləndirir. xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri Monaş Universitetini
4 dekabrBakıda 40-45 manata satılan mallar Çində 1 dollardır - ARAŞDIRMA
Ölkəmizdə "böyük endirim" adı ilə satılan tekstil məhsulları əslində Çində ucuz qiymətə satılır. xəbər verir ki, mağazalarda "endirim" etiketi ilə satılan bəzi tekstil məhsulları əslində baha məhsullar deyil. Apardığımız araşdırmalara görə, həmin malların əksəriyyəti Çindən 0.50-
6 dekabrŞirəsini sıçratmadan narı dənələməyin asan yolu - Qaşıqla 1 dəqiqəyə
Narın təmizlənməsi çoxları üçün çətin və səliqəsiz bir iş olduğundan, bir çox insan bu meyvədən uzaq durur. Lakin sadə bir fənd sayəsində narı təmizləmək cəmi bir dəqiqə çəkir və ətraf tamamilə təmiz qalır. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, bunun üçün yalnız iti bıçaq və adi metal qaşıq kifayətdir
3 dekabr15 dəqiqəyə turş naringini necə şirin etmək olar? - Sadə üsul
Bu üsul sayəsində turş və dadsız naringiləri çox qısa zamanda şirin və şirəli etmək mümkündür həm də heç bir əlavə inqrediyentsiz. bu üsulu təqdim edir:. Turş naringiləri necə şirin etmək olar?. Bəzən evdə bütöv bir torba naringi olur, amma gözlədiyiniz şirinlik əvəzinə meyvələr turş və ya tamamilə dadsı
3 dekabrLeonardo Da Vinçinin məşhur əsərində qeyri-adi KƏŞF
Sənət hər zaman çoxşaxəli yozumlara açıqdır; bunu yaxın zamanda bir ingilis stomatoloqu, Leonardo da Vinçinin 1490-cı ildə çəkilmiş ən ikonik əsərlərindən biri olan "Vitruvius Adamı"na baxaraq bir daha təsdiqləyib. xarici mediaya istinadla yazır ki, əsər, ideal insan fiqurunun simmetriyasın
4 dekabrLabubu oyuncaqlarında zəhərli maddə tapıldı
Dünyada məşhur olan Labubu oyuncaqlarının uşaqlar üçün təhlükəli olduğu ortaya çıxıb. xarici mediaya istinadla bildirir ki, Rusiyanın "Roskaçestvo" əməkdaşları 13 kukla nümunəsini analiz edib. Nəticədə, oyuncaqlardan birində toksik maddə dioktilftalat aşkar olunub. Dioktilftalat dərini və selikl
4 dekabrNiyə pəncərə kənarında yatmaq zərərlidir?
Bəzən tam 8 saat yatmaq belə gümrah olmağınıza zəmanət vermir: insan oyananda özünü gücdən düşmüş, başı ağır, sanki ümumiyyətlə dincəlməmiş kimi hiss edir. bununla bağlı məlumatları təqdim edir:. Ən az nəzərə çarpan, amma çox yayılmış səbəblərdən biri yatağın düzgün yerləşdirilməməsidir xüsusilə də
7 dekabr