Bu məhsullar xərçəngə səbəb olan birləşmələr yaradır - Alimlər
Ət sevmək bağırsaq xərçəngi ilə nəticələnə bilər.
İsrail alimlərinin apardığı tədqiqatda ət yeyənlərdə hansı xərçəngin yaranması araşdırılıb.
İlk dəfə bu molekulyar səviyyədə sübut edilib ki, ətdə olan molekullar bağırsaq hüceyrələrini mutasiyaya uğrada bilir.
Neu5Gc molekulu qırmızı ət toxumasında var, lakin toyuq və balıqda olmur.
Məlumdur ki, 6 aylıqdan sonra körpə ilk dəfə qırmızı ət və süd məhsulu yeməyə başlayanda , onun orqanizmində antitellər hasil olmağa başlayır.
Elmi araşdırmalar sübut edib ki, orqanizmdə Neu5Gc antitellərinin çoxluğu yoğun bağırsaq xərçəngi riskini artırır.
Alimlər Neu5Gc molekulunun səviyyəsini müxtəlif ət nümunələrində və süd məhsullarında yoxlayıblar, daha sonra 20 min fransalının gündə nə qədər bu qidaları qəbul etdiyini test ediblər.
120 nəfərin qanında antitelləri yoxlayıblar.
Nəticələr göstərib ki, Neu5Gc antitelərinin artması ilə ət qidalarının yeyilməsi arasında əlaqə var. İnsan nə qədər çox ət, kolbasa, vetçina, pendir, süd yeyirsə o qədər qanda bu antitel yüksəlir. Eləcə də bağırsaq xərçənginə səbəb olan birləşmələr yaranır.
Tədqiqatçılar Gcemic index adlı koeffisient yaradıblar.
Bu Neu5Gc molekulunun müxtəlif ərzaqlarda səviyyəsini təyin etməyə imkan verəcək. Hansı qidada bu molekul var və ya çoxdur, onları hər gün yemək olmaz.(Medicina.az)
Sonxeber.az Telegramda izləyin instagramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 051 7028255
Facebookda PaylaşHansı hava şəraitində insult riski artır?
Alimlər müəyyən ediblər ki, isti hava şəraitində uzun müddət yüksək temperaturun təsirinə məruz qalmaq kəskin işemik insult riskini artırır. Tədqiqat zamanı 2019-2021-ci illərdə kəskin işemik insult keçirmiş Çindən olan 82 min xəstənin məlumatları təhlil edilib. Alimlər xəstələrin yaşı, pis vərdişləri
3 martNanə ilə baş ağrısını dəqiqələr ərzində dayandıran effektiv üsul
Hamının hər an qarşılaşa biləcəyi sağlamlıq problemlərindən biri olan başağrısı bəzən dərman atmaqla da keçmir. Ancaq onun qarşısını təbii üsullarla almaq mümkündür. Bununla bağlı orta əsrlər dövrünün ən böyük təbiblərindən biri, reseptləri günümüzdə də aktuallığını qoruyan İbn Sinanın məsləhət gördüy
17 martHəkim xəbərdarlıq etdi: "Uzunsaçlı gəlinciklər təhlükəlidir"
Uzunsaçlı gəlinciklər uşaqlar üçün ciddi təhlükə yarada bilər. -a istinadən bildirir ki, bunu Rusiya Uşaq Elmi-Tədqiqat Klinik İnstitutunun pediatrı Yekaterina Pasnova bildirib. O qeyd edib ki, uşaqlar gəlinciklərin başından qopan uzun saç tellərini uda bilərlər. Əgər bu tellər kifayət qədər uzun v
17 martHər gün bir banan yesək, orqanizm necə reaksiya verəcək?
İndiki vaxtda sağlam qidalanma və düzgün qida seçimi hər zamankından daha vacibdir. Bu nöqtədə bəzi sirli və təsirli qidalar var ki, onların möcüzəvi təsiri göz ardı edilə bilməz. xəbər verir ki, meyvənin tərkibindəki vitaminlər, minerallar və antioksidantlar orqanizmi qidalandırır, immunitet sistemin
7 aprelKişilər daha dözümsüzdür – Koronavirusla bağlı yeni araşdırma
Kişilərin və qadınların Covid-19-a yoluxduqları zaman fərqli simptomlarla üzləşdikləri məlum olub. -a istinadla xəbər verir ki, Lixtenşteyndəki Private Universitet tərəfindən aparılan araşdırma Covid-19-un cinsə görə fərqli təsirlərini üzə çıxarıb. Tədqiqatçılar geyilə bilən tibbi cihazdan istifadə edərə
10 martNaxçıvanda vərəmdən müalicə olunan xəstələrin sayı açıqlanıb
Hazırda Naxçıvan Muxtar Respublikasında 442 nəfər vərəm xəstəliyi ilə mübarizə aparır. Bu barədə "Report"un yerli bürosuna Naxçıvan Muxtar Respublikası Ağciyər Xəstəlikləri Dispanserinin baş həkimi Günay Quliyeva bildirib. O, qeyd edib ki, hazırda dispanserdə qeydiyyatda olan xəstələrdən 7
24 martHər gün süd içmək olmaz – Həkimdən XƏBƏRDARLIQ
Süd sağlam və qidalı bir məhsul hesab olunur. Ancaq həkimlər onun həddindən artıq istehlakının böyüklər üçün zərərli ola biləcəyini açıqlayıblar. xəbər verir ki, buna görə mütəxəssislər gündəlik süd içməyi və ya bu məhsulu çox miqdarda istehlak etməyi məsləhət görmürlər. Həkimlərin sözlərinə görə, sü
16 martBişmiş qarğıdalının orqanizmə 12 faydası – Bu xəstəliklərdə effektivdir
Qarğıdalı insanın yetişdirdiyi ən faydalı bitkilərdən biridir. Amerika, Avropa və Rusiyada qarğıdalı yetişən kimi onu müxtəlif variantlarda bişirib süfrəyə qoyurlar və ailəlikcə yeyirlər. Qarğıdalının faydaları və zərərləri barədə ətraflı məlumat almaq üçün məqaləni oxuyun. Bizdə isə qarğıdalı az xörəkd
23 mart