Piylənməyə aparan yol: Maddələr mübadiləsini ləngidən qidalar

Piylənməyə aparan yol: Maddələr mübadiləsini ləngidən qidalarMetabolizm vasitəsilə bədənimiz yediyimiz qidaları enerjiyə çevirir. Maddələr mübadiləsi nə qədər sürətli olarsa, əlavə çəki problemindən də o qədər uzaq olarıq.

Qidalanma mütəxəssisləri xəbərdarlıq edir ki, bəzi qidalar maddələr mübadiləsini ləngidir və onların arasında sağlam pəhrizdə istifadə etdiklərimiz də var.

Lent.az həmin qidaları təqdim edir:

Undan hazırlanmış qidalar həm maddələr mübadiləsi, həm də bütövlükdə orqanizm üçün zərərli qidalar sırasında birinci yeri tutur. Bunlara ilk növbədə ağ çörək, makaron və tort daxildir. Belə qidalar asanlıqla parçalanan sadə karbohidratları ehtiva edir və buna görə də istehlak edildikdə, metabolizm praktiki olaraq işləmir. Bunu düzəltmək üçün bərk makaron və tam taxıl çörəyi yeyin. Ancaq xəmirdən hazırlanmış yeməklərdən imtina etmək daha məsləhətdir.

Alkoqol yalnız daxili orqanların işləməsi üçün zərərlidir. Bütün alkoqollu içkilərin kalorisi yüksəkdir və araşdırmalar göstərib ki, spirt içmək orqanizmin yağ yandırma qabiliyyətini 73% azaldır.

Çoxlarının sağlam hesab etdiyi meyvəli süd məhsulları maddələr mübadiləsini ləngidir və çəki artımına səbəb olur. Tərkibindəki şəkər və meyvə əlavələri sadə karbohidratlardır. Tez həzm olunur və maddələr mübadiləsini işə məcbur etmir. Qəlyanaltılar üçün şəkərsiz yoqurt, həmçinin kefir və ya az yağlı kəsmik seçmək daha yaxşıdır.

Qablaşdırılmış şirələr yüksək şəkər və aşağı lif ehtiva edir ki, bu da qanda qlükoza səviyyəsinin yüksəlməsinə və maddələr mübadiləsinin yavaşlamasına səbəb ola bilər. Onları təbii təzə sıxılmış şirələrlə əvəz etmək daha yaxşıdır.

Qazlı içkilər şirələrdən daha zərərlidir. Çünki onlar tez-tez yüksək fruktoza qarğıdalı siropu ilə şirinləşdirilir. Və böyük miqdarda fruktoza istifadəsi yalnız maddələr mübadiləsini müvəqqəti olaraq yavaşlada bilməz, həm də metabolik pozğunluqlara səbəb ola bilər.

Dietoloqlar hesab edirlər ki, sağlam qidalardan herkules tipli qidalar maddələr mübadiləsini pozan əsas qidalardandır. Bu məhsullar geniş şəkildə reklam olunur və buna görə də bir çox insan sağlamlığı üçün faydalı olduğunu düşünərək hər gün istifadə etməyə çalışır. Ancaq bu belə deyil, çünki herkulesə çox miqdarda şəkər, yüksək fruktoza qarğıdalı siropu və konservantlar əlavə edirlər.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1417   Tarix: 26 iyun 2023  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Miqren ağrılarını yüngülləşdirə biləcək üsullar AÇIQLANDI

Miqren dünya üzrə milyonlarla insanın həyat keyfiyyətinə təsir edən, kəskin və dözülməz baş ağrıları ilə müşayiət olunan nevroloji problem sayılır. -ın məlumatına görə, mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi sadə üsullar miqren tutmalarını zəiflətməyə və ağrı müddətini qısaltmağa kömək edə bilər. Həkimləri

7 dekabr
.

Yaşı 5-dən az olan uşaqlara diqqət - Təhlükə var

Son illər dünyada uşaq ölümlərinin sayı artıb. Bu qorxunc tendensiya erkən doğum nəticəsində dünyaya gələn uşaqlar arasında özünü daha qabarıq şəkildə göstərir. xəbər verir ki, 37 həftədən tez baş tutan doğum erkən doğum sayılır. Həmin uşaqların ağciyəri və ürəyi tam formalaşsa da, bağırsaq sistemi ö

8 dekabr
.

Zərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi

Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "King's College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging" jurnalında dərc olunub. Tədqiqat 2 böyük Avropa layihəsini

13 dekabr
.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratması kimi yan təsirləri nəzərə alındıqda, qoxu terapiyası daha təhlükəsiz alternati

10 dekabr
.

Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var

Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri

1 dekabr
.

Ürəyi qoruyur deyə ovuc-ovuc yediyimiz çərəz ağciyəri məhv edirmiş

Ürək sağlamlığı üçün faydalı hesab edilən, gündəlik rasionda tez-tez yer alan quru meyvələrin bəzi hallarda sağlamlıq üçün risk yaratdığı məlum olub. Xüsusilə çox miqdarda istehlak olunduqda qozun ağciyərlərə ciddi şəkildə zərər verdiyi ortaya çıxıb. xəbər verir ki, qozun tərkibindəki omega-3 yağ turşular

30 noyabr
.

Solğun sifət nadir xəstəliyin əlaməti ola bilər – XƏBƏRDARLIQ

Sizin üçün adi olmayan üz solğunluğu təkcə yorğunluq əlaməti olmaya bilər. Həkimlər xəbərdarlıq edirlər ki, bu, nadir qan xərçəngi növü kəskin mieloid leykozun mümkün simptomlarından biri ola bilər. bu xəstəliklə bağlı məlumatları təqdim edir:. Əgər üzünüzün "həddindən artıq solğun" göründüyün

7 dekabr
.

Bahalısı da, 2 manatlığı da eyni işi görür, aldanmayın - Həkim

Bahalı diş fırçaları düşündüyünüz qədər fərq yaratmır. xəbər verir ki, bunu hollandiyalı stomatoloq parodontoloq Tima Tomassenin deyib. Alim müxtəlif klinik tədqiqatları müqayisə edərək adi və elektrikli fırçaların təsirini və fırçalama müddətinin dişlərə təsirini araşdırıb. Bu barədə Amsterdam Universitet

6 dekabr
.

İtalyan uzunömürlülüyünün sirri: Qədim genlər...

Alimlər italyan uzunömürlülərinin uzunömürlülüyünün sirrinin təkcə həyat tərzi və Aralıq dənizi pəhrizi ilə deyil, həm də ovçu-yığıcıların qədim genetik irsi ilə əlaqəli ola biləcəyini aşkar etdilər. Qaynarinfo xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "GeroScience" jurnalında dərc olunub. Beynəlxal

17 dekabr