Uşaqlarınıza bu çörəkdən verməyin
Xüsusilə böyümə və inkişaf dövründə uşaqlarımızın sağlamlığına yüksək kalorili, az lifli, aşağı vitamin və mineral tərkibli qidalar, qazlı və şəkərli içkilər, çips, şokolad, biskvit və tortlar, qızardılmış kartoflar, hazır xəmir yeməklər və fəst fud mənfi təsir göstərir.
Sonxeber.az xəbər verir ki, bəzi valideynlər uşaqlarının kökələcəyindən qorxaraq onlara pəhriz qidaları verirlər. Bu qidalar da uşaqların sağlamlığına mənfi təsir göstərir.
Qazlı içkilər, çay və qəhvə çox miqdarda istehlak edildikdə bədəndə dəmir çatışmazlığına səbəb olur. Şəkərli içkilər həddindən artıq enerji istehlakına səbəb olduqları üçün çəki artımına gətirib çıxarır. Meyvə əvəzinə meyvə şirələri istehlak etmək uşağınızın vitamin və minerallardan məhrum olması deməkdir. Fəst fud, pizza, hamburger, sosis, dönər kimi istehlak edilən qidalar A və C vitaminləri və kalsium baxımından yetərsizdir. Bu vitaminlərin az qəbulu immunitet çatışmazlığına, ürək-damar xəstəlikləri və katarakt riskinin artmasına səbəb olur. Fəst fud məhsullarının tərkibindəki rəngləyici, ətir və ləzzətartırıcı maddələr, o cümlədən bu məhsulların düzgün istifadə edilməməsi və tez-tez istifadəsi xərçəng və diabet riskini artırır.
Son zamanlarda bir çox analar kəpəkli çörəyin uşaqlar üçün uyğun olduğunu düşünürlər. Ancaq böyüklərdən fərqli olaraq kəpəkli məhsullar uşaqların inkişafına mənfi təsir göstərir. Həddindən artıq kəpəkli qida dəmir və kalsium kimi uşaqların inkişafında əhəmiyyətli olan mineralların itirilməsinə gətirib çıxarır. Həmçinin uşaqlara yüngül süd məhsulları da verirlər. Yetkinlər üçün sağlam qidalanma sayılan yüngül süd məhsulları uşaqların inkişafı üçün uyğun deyil. Çünki uşaqların beyin inkişafı üçün doymuş yağ turşularına ehtiyacı var və bu yağ turşuları yüngül süd məhsullarında yoxdur. Qatqıları olan məhsulların uşağınızın sağlamlığına mənfi təsir etdiyini unutmayın. /axar.az/
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 2454 Tarix: 12 oktyabr 2021
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
COVID-19-un beynimizə uzunmüddətli təsiri
COVID-19 keçirən insanlar onun mənfi nəticələrini illərlə hiss edə bilərlər. xarici mediaya istinadla bildirir ki, Liverpul Universiteti, London Kral Kolleci və Kembric Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, COVID-19 insan beyninə uzunmüddətli mənfi təsir göstərir. Araşdırmaya görə, ağır formad
30 noyabrÇipsdən niyə imtina etmək lazımdır? - Kardioloqlar açıqladı
Kardioloqların fikrincə, gün ərzində sağlam qəlyanaltılar istifadə etmək artıq çəkinin və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Lakin nəyin yeyilməsi xüsusilə önəmlidir. Qaynarinfo xəbər verir ki, "Parade" nəşri üçün danışan kardioloqlar xəstələrinə uzaq durmağı tövsiyə etdiklər
8 dekabrTurşunun faydaları nədir?
Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifadə olunması tövsiyə olunur. qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, turşunun qid
7 dekabrSoyuq havada çay əvəzinə su içmək daha faydalıdır
Havaların soyuması ilə insanlar bədəni isidən içkilərə xüsusilə çaya daha çox üstünlük verirlər. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, soyuq günlərdə çay əvəzinə su içmək orqanizm üçün daha faydalıdır. xəbər verir ki, həkimlərin sözlərinə görə, soyuq havada bədən daha çox susuzlaşır. Bunun əsa
7 dekabrQış aylarında göz quruluğu və infeksiyalar artır - Həkimdən xəbərdarlıq
Qış aylarının başlaması ilə soyuq hava, külək və qapalı məkanlarda yaranan quru mühit göz sağlamlığına mənfi təsir göstərməyə başlayıb. türk mediasına istinadən xəbər verir ki, göz xəstəlikləri üzrə mütəxəssis, Dr.Faik Engin Azman bu dövrdə göz quruluğu, infeksiyalar və rəqəmsal ekran istifadəsi il
15 dekabr20 günlük stress ömrü 10 saat qısaldır - Psixoloq
Stress hormonal sistemi aktivləşdirir və müxtəlif orqanlarda uzunmüddətli pozuntular yaradır. Uzun sürən daxili gərginlik psixosomatik xəstəliklərin yaranmasına şərait yaradır. Bu xəstəliklərə yüksək təzyiq. Mədə və onikibarmaq bağırsağın yara xəstəliyi. Astma. Artrit. Dermatoloji problemlər. Hətta ikinc
30 noyabrHəkimlər niyə qadınlara günəbaxan tumu yeməyi məsləhət görür?
Günəbaxan tumları zülal, faydalı yağlar, lif və vitaminlərlə zəngindir və orqanizmə müsbət təsir göstərir. Onlar sadəcə rahat qəlyanaltı və ya salatlara əlavə deyil, əslində dəyəri çox zaman yetərincə qiymətləndirilməyən tam qidalı məhsuldur. Günəbaxan tumlarını həqiqətən dəyərli edən nədir?. xəbər veri
14 dekabrGərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır
Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qida maddələrinin azlığı adətən gözə çarpan simptomlarla özünü göstərmir". Eksperti
7 dekabr