Xərçəng hüceyrələrini öldürən qidalar AÇIQLANDI
Bütün dünyada ürək-damar xəstəliklərindən sonra 2-ci ən yayılmış ölüm səbəbi onkoloji xəstəliklərdir. Mütəxəssislər qeyd edir ki, ildən ilə xərçəngə tutulan insanların sayı getdikcə artır və həmçinin xəstəlik dayanmadan "cavanlaşır".
Onkoloji xəstəliyin profilaktikasında düzgün qidalanma çox böyük rol oynayır. Bəzi məhsullar var ki, onlar tibb tərəfindən təsdiq olunmuş xərçəng əleyhinə təsirə malikdir.
1. Kələm (ağ, qırmızı, brokkoli, gül kələmi və s.)
İstənilən kələm növləri güclü xərçəng əleyhinə təsirə malikdir. Mütəxəssislər kələmi mümkün qədər çiy və ya az termik emaldan sonra istehlak etməyi tövsiyə edirlər.
2. Pomidor
Likopin maddəsi sayəsində pomidor ürək-damar sistemimizi qoruyur və həmçinin xərçəngin qarşısını alır.
Pomidorda olan likopinin miqdarı termik emaldan sonra daha da artır. Bu səbəbdən mütəxəssislər pomidoru daha çox çiy deyil, pörtlədilmiş şəkildə yeməyi tövsiyə edirlər.
3. Sarıkök
Bu möcüzəli ədviyyatın güclü xərçəng əleyhinə xüsusiyyətləri var.
Sarıkökün orqanizmə olan təsirini daha da artırmaq üçün onu yeməyə hazır olana yaxın əlavə etmək lazımdır.
Qara istiot sarıkökün xərçəng əleyhinə təsirini daha da artırır ki, qida mütəxəssisləri bu 2 ədviyyatı birlikdə istifadə etməyi tövsiyə edirlər.
4. Soğan və sarımsaq
Bu 2 tərəvəz orqanizmə güclü detoks kimi təsir edir, iltihabları azaldır, immun sistemini gücləndirir ki, bunun nəticəsində xərçəngin riski də azalır.
5. Qaragilə
Giləmeyvələr arasında sağlamlıq üçün ən faydalı sayılır. Qaragilənin xərçəng əleyhinə xüsusiyyəti tibdə çoxdan təsdiq olunub.
6. Zeytun yağı
Dünyada sağlamlıq üçün ən faydalı məhsullardan biri sayılır. Zeytun yağı antioksidantlarla zəngin olduğundan bir çox xəstəliklərin və o cümlədən xərçəngin riskini də azaldır.
7. Çay
Həm qara, həm də yaşıl çay polifenol maddələri ilə zəngindir. Bu maddələrin güclü xərçəng əleyhinə təsiri var. /saglamolun.az
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 2360 Tarix: 25 oktyabr 2021
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Bağırsaq sağlamlığı üçün nə içmək lazımdır? - Yeni araşdırma
Kefir istehlakının mikrobiom balansında dəyişikliklərlə əlaqəli olduğu və bunun həzm, immun və metabolik sistemlərin sağlamlığına müsbət təsir göstərə biləcəyi müəyyən edilib. Qaynarinfo xəbər verir ki, bu barədə kefirin sağlamlığa təsiri ilə bağlı alimlərin apardığı geniş icmalda qeyd olunur. Araşdırm
19 dekabrKişilərin beyni qadınlarınkından daha tez kiçilirmiş...
Alimlər yaş artdıqca insan beyninin necə dəyişdiyini araşdırıb. Məlum olub ki, kişilərin beyni yaşlandıqca qadınların beyninə nisbətən daha sürətlə kiçilir. Qaynarinfo xəbər verir ki, bununla bağlı araşdırmanı Norveçin Oslo Universitetinin tədqiqatçıları aparır. Maraqlıdır ki, buna baxmayaraq Altsheyme
18 dekabrHər kəsin faydalı bildiyi banan bu şəxslər üçün təhlükəlidir
Banan dünyada ən çox istehlak edilən meyvələrdən biridir. Ucuzdur, dadlıdır, qabığı ilə birlikdə rahat daşınır, tez enerji verir və kalium, B6 vitamini, lif, C vitamini kimi faydalı maddələrlə zəngindir. xəbər verir ki, bir çox idmançı, uşaqlar və sağlam qidalanan insanlar gündəlik rationuna bananı mütlə
3 dekabrİtalyan uzunömürlülüyünün sirri: Qədim genlər...
Alimlər italyan uzunömürlülərinin uzunömürlülüyünün sirrinin təkcə həyat tərzi və Aralıq dənizi pəhrizi ilə deyil, həm də ovçu-yığıcıların qədim genetik irsi ilə əlaqəli ola biləcəyini aşkar etdilər. Qaynarinfo xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "GeroScience" jurnalında dərc olunub. Beynəlxal
17 dekabrGündə bir fincan çay sümükləri qoruyur?
Professor Envu Liuya görə, əldə olunan nəticələr hər gün bir fincan çay içməyin yaşlanma dövründə sümük sağlamlığını dəstəkləməyin sadə yollarından biri ola biləcəyinə işarə edir. Ölkə.az xarici KİV-ə istinadla xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, orta səviyyədə qəhvə istehlakı təhlükəsiz görünsə də
16 dekabrSolğun sifət nadir xəstəliyin əlaməti ola bilər – XƏBƏRDARLIQ
Sizin üçün adi olmayan üz solğunluğu təkcə yorğunluq əlaməti olmaya bilər. Həkimlər xəbərdarlıq edirlər ki, bu, nadir qan xərçəngi növü kəskin mieloid leykozun mümkün simptomlarından biri ola bilər. bu xəstəliklə bağlı məlumatları təqdim edir:. Əgər üzünüzün "həddindən artıq solğun" göründüyün
7 dekabrBu şokoladı şəkər xəstələri də yeyə bilər
Hər yaşda insanın istifadə etdiyi şokolad mütəxəssislər tərəfindən çox da tövsiyə edilmir, lakin təmiz kakaodan hazırlanan tünd şokoladın sağlamlığa faydaları diqqət çəkir. Tərkibində şəkər və ya əlavələr olmayan tünd şokoladın antioksidant xüsusiyyəti kimi bir çox faydası var. "Qafqazinfo"
13 dekabrBu ərzaqlar mənfi kalorilidir
Bəzi ərzaqlar sıfır və mənfi kaloriliyə malikdir. Söhbət o qidalardan gedir ki, onların həzm prosesinə tərkibində olduğu miqdarda və ya daha artıq kalori sərf olunur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, bu siyahıya göyərti, xiyar, yosunlar, kələm, qabaq, qulançar daxildir. Məsələn, xiyarın bir parçasınd
2 dekabr