Səhər yeməyindən imtina bu XƏSTƏLİYƏ yol açır
Yeni bir araşdırma göstərir ki, səhər yeməyini müntəzəm olaraq "pas" keçmək beyin sağlamlığını pisləşdirə və demans riskini artıra bilər.
BAKU.WS "Neyrorestoratologiya" jurnalında dərc edilən tədqiqatın nəticələrinə istinadən xəbər verir ki, səhər yeməyini atlayanların, səhər yeməyi yeyənlərə nisbətən daha aşağı koqnitiv funksiyalara sahib olduğunu ortaya qoyub.
Araşdırma haqqında məlumat
Araşdırma 2015-2018-ci illərdə Çinin Sıçuan əyalətinin Chengdu şəhərində aparılıb. 859 nəfər iştirakçı 60 yaşından yuxarı, heç bir ciddi ürək xəstəliyi və ya mərkəzi sinir sistemi infeksiyası olmayan insanlardan ibarət olub. İştirakçılar üç il müddətində müşahidə edilib. Araşdırmada müntəzəm olaraq səhər yeməyini atlayan şəxslər səhər yemək yeyənlərlə müqayisədə Mini-Psixi Dövlət İmtahanında (MMSE) daha aşağı bal alıblar və onların koqnitiv funksiyaları daha zəif olub.
Səhər yeməyini atlamağın təsiri
Araşdırma nəticələri göstərib ki, səhər yeməyini atlayan insanlarda neyrodegenerasiya biomarkerləri daha yüksək səviyyədədir. Bundan əlavə, səhər yeməyi atlayan 34 nəfərdə beyin kiçilməsi müşahidə olunub. Tədqiqatın nəticələrinə görə, səhər yeməyini atlama ilə bağlı ən çox təsir edən faktorlar arasında aşağı təhsil səviyyəsi, piylənmə və yüksək qan təzyiqi də mövcuddur.
Bədən və beyin sağlamlığına təsiri
Tədqiqatda səhər yeməyi atlamağın beyin sağlamlığına mənfi təsir etdiyi və demans riskini artırdığı sübut edilib. Səhər yeməyini müntəzəm olaraq atlayanların koqnitiv geriləmə və beyin kiçilməsi ilə üzləşdiyi görülüb. Alimlər, səhər yeməyini atlamağın potensial olaraq neyrodegenerasiya proseslərini sürətləndirə biləcəyini bildirirlər.
Bu tədqiqat, səhər yeməyinin yalnız fiziki sağlamlıq üçün deyil, həm də beyin sağlamlığı üçün vacib olduğunu bir daha vurğulayır.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 1436 Tarix: 09 dekabr 2024
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
COVID keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq
COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarları tıxayaraq toxumalara oksigen və qida maddələrinin çatdırılmasını çətinləşdirir
5 dekabrÇox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı
Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stress hissini gücləndirir. Həkimin sözlərinə görə bağırsaq və beyin arasında sıx əlaq
6 dekabrSinə xərçəngindən tam qurtulmaq mümkün deyil - Onkoloq
Onkoloq süd vəzi xərçənginin təkrarlanma riskinə diqqət çəkib. xəbər verir ki, onkoloq Vladimir İvaşkov xəbərdarlıq edib ki, süd vəzisinin çıxarılmasından sonra belə xərçəngin təkrarlanma riski mövcuddur. "Əməliyyatdan sonra on il ərzində qadınların təxminən 10%-i xərçəngin təkrarlanması ilə qarşılaşır
7 dekabrPortağalın gizli gücü ortaya çıxdı: Tərkibində elə şeylər var ki...
Əksər insanlar üçün portağal suyu sadəcə adi içkidir. Lakin aparılan tədqiqatlar göstərir ki, bu içki susuzluğu aradan qaldırmaqdan daha çox faydaya malikdir. Bununla bağlı araşdırmanı "Medical Xpress" nəşri dərc edib. Araşdırma, portağal suyunun müntəzəm istehlakının immun hüceyrələrimizdək
6 dekabr8 saatdan az yatmaq ömrü qısaldır - Alimlər
Oreqon Sağlamlıq və Elmlər Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, yuxusuz qalmaq ömrü xeyli qısaldır. xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "SLEEP Advances" jurnalında dərc olunub. Alimlər ABŞ-dəkı böyük milli məlumat bazasını təhlil edərək CDC tərəfindən 2019-2025-ci illərdə toplanmı
10 dekabrYetkin yaşda olan insanlar hansı balıqdan imtina etməlidir
Mütəxəssislər həmçinin 60+ yaşlılar üçün ən dəyərli balıq növlərini də adlandırıblar. xəbər verir ki, 60 yaşdan sonra maddələr mübadiləsi artıq daha ləng işləyir, həzm sistemi ağır yeməklərə daha həssas reaksiya verir, yağın artıqlığı isə ürək və damarlar üçün əlavə yük yarada bilər. Ona görə də mütəxəssislə
7 dekabrGörmə qabiliyyətini yaxşılaşdıran 12 qida (SİYAHI)
Gözlər üçün faydalı qida maddələri - sink, omeqa-3 yağ turşuları, A və C vitaminləri - yaşla bağlı xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edir. Lazımi maddələrin hamısını qidalardan almaq mümkündür. Qaynarinfo xəbər verir ki, "Very Well Health" görməni yaxşılaşdırmaq üçün nə yemək lazım olduğun
12 dekabrQocalmanı sürətləndirən üç gündəlik vərdiş
Qocalmanı hissolunmaz şəkildə sürətləndirən üç gündəlik vərdiş açıqlanıb. bildirir ki, bu barədə "LEVITA" beynəlxalq balet və dartınma studiyaları şəbəkəsinin həmtəsisçisi və məşqçi Kseniya Qufranova " nəşrinə müsahibəsində danışıb. Qufranovanın sözlərinə görə, qocalmanın əsas amili otura
30 noyabrSolğun sifət nadir xəstəliyin əlaməti ola bilər – XƏBƏRDARLIQ
Sizin üçün adi olmayan üz solğunluğu təkcə yorğunluq əlaməti olmaya bilər. Həkimlər xəbərdarlıq edirlər ki, bu, nadir qan xərçəngi növü kəskin mieloid leykozun mümkün simptomlarından biri ola bilər. bu xəstəliklə bağlı məlumatları təqdim edir:. Əgər üzünüzün "həddindən artıq solğun" göründüyün
7 dekabr