Yemək zamanı su içmək zərərlidir? - Həkim DANIŞDI

Yemək zamanı su içmək zərərlidir? - Həkim DANIŞDIPopulyar bir mifə görə, yemək zamanı su içmək zərərlidir – bu fikir artıq bir neçə nəsildir ki, mövcuddur, deyə dietoloqlar zarafatla bildirirlər. Bir çox insanlar hesab edir ki, yemək zamanı su içmək mədə şirəsinin turşuluğunu azaldır və bu da normal həzmə mane olur. Onların fikrincə, nəticədə orqanizm kifayət qədər qida maddələri qəbul edə bilmir. Lakin mütəxəssislər bu mifin yanlış olduğunu bildirirlər.

Lent.az bu barədə bəzi məlumatları sizə təqdim edir:

Birincisi, mədə şirəsinin tərkibi onsuz da 90% sudan ibarətdir. İkincisi, bir çox qidalar – xüsusilə tərəvəzlər – tərkibində çoxlu maye saxlayır. Məsələn, xiyar, kabak, çuğundur və ya hətta şorbalar. Bu cür qidalar da mədəyə düşərkən turşuluğu bir müddət zəiflədə bilər, lakin bu, həzmə mane olmur. Çünki mədə vəz hüceyrələri bu prosesi dərhal kompensasiya edərək daha çox duz turşusu istehsal edir.

Bəs yemək zamanı su içmək olarmı?

Həkimlər əminliklə bildirirlər: yemək zamanı su içmək zərərli deyil. Adi qazsız su – istər borş, istər qızardılmış kartof, istərsə də başqa yeməklərlə birlikdə – həzmi pozmur. Əksinə, su qidanın qida borusundan daha rahat keçməsinə kömək edir və maddələr mübadiləsini sürətləndirir.

Bəs suyun temperaturu necə olmalıdır?

Araşdırmalar göstərir ki, nə soyuq, nə də isti su həzm sürətinə əhəmiyyətli təsir göstərmir. Yeganə diqqət yetirilməli məqam – yemək çeynənərkən su içmək tövsiyə olunmur. Çünki tüpürcək qidanı islatmalı və ilkin karbohidrat parçalanması üçün vacib olan fermentlərlə onu zənginləşdirməlidir.

Bəs hansı içkilər zərər verə bilər?

Bütün mayelər yemək zamanı eyni dərəcədə faydalı deyil. Həkimlər yemək zamanı şəkərli qazlı içkilərin qəbul edilməsini tövsiyə etmirlər. Belə içkilərin tərkibindəki yüksək şəkər mədədə köp, qıcqırma və həzm pozğunluğuna səbəb ola bilər. Həddindən artıq çay və qəhvə istehlakı da yemək zamanı arzuolunmaz sayılır. Onların tərkibində bəzi mineralların, məsələn, dəmirin mənimsənilməsini çətinləşdirən maddələr mövcuddur. Buna görə də bu içkiləri yeməkdən bir müddət sonra içmək daha məsləhətlidir. Əgər siz yeməyi adi təmiz su ilə içirsinizsə, bu heç də təhlükəli deyil. Əsas odur ki, ümumi qidalanma balansına nəzarət edəsiniz və həzm sisteminin işini poza biləcək içkilərdən sui-istifadə etməyəsiniz.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1104   Tarix: 27 mart 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Bütün xəstəliklərin çarəsi - Məşhur professorun resepti

Məşhur rusiyalı həkim, sovet dövründə 30 il ərzində kosmonavtların sağlamlığına nəzarət edən professor İvan Neumıvakin qeyri-adi müalicə metodikaları ilə tanınır. -a istinadən bildirir ki, professorun fikrinə görə, xəstəliklərin əksəriyyətinin səbəbi orqanizmin Ph balansının pozulmasıdır. Müasir insanları

9 sentyabr 2021
.

Vaksin vurduran şəxslər niyə dünyasını dəyişir? - AÇIQLAMA

Son günlər vaksin olunanlar arasında dünyasını dəyişənlər az deyil. Bu da insanlarda narahatlığa səbəb olur. Niyə vaksinasiya olunan şəxslər virusa yoluxan zaman bu xəstəlikdən vəfat edirlər?. Məsələ ilə bağlı -a infeksionist Nicat Əzimli açıqlama vererkən "Coronavac" vaksininin hazırkı dönəmd

16 sentyabr 2021
.

Qızdırma, baş ağrıları, ishal... - COVID-19, yoxsa mövsümi qrip? - VİDEO

Qarşıdan payız gəlir. Mövsüm dəyişikliyi zamanı adət etdiyimiz kimi qrip və respirator xəstəliklər yayılıb. xəbər verir ki, koronavirus kimi eyni əlamətlər mövsümi xəstəliklərdə də özünü göstərir. Hazırda uşaqlar arasında da virusun yayılması müşahidə olunur. Bəs onları necə fərqləndirməli və hər ik

9 sentyabr 2021
.

Qatığı heç bir xörəyə, yeməyə qarışdırıb yemək olmaz - Səbəbi AÇIQLANDI

Qatığı heç bir xörəyə, qidaya qatıb yeməyin. Hətta kükü, pörtləmə, dolmaya belə sarımsaq qatıq əlavə edib yemək adətimiz əslində mədəyə, həzmə, ümumi orqanizmə zərərdir. -a istinadən xəbər verir ki, bunu tanınmış həkim Seyfəddin Əsəd deyib. "Qatıq mədənin turşuluğunu yuyur. Əti, yeməyi həzmə verə

13 sentyabr 2021
.

Xərçəngdən qoruyan, damarları möhkəmləndirən QIRMIZI ÇAY

Karkade çayı çox faydalı və müalicəvi içkidir. Çayın qeyri-adi tünd qırmızı rənginə görə onu tez-tez "qırmızı çay" adlandırırlar. Çay qibiskus gülündən hazırlanır. Bu səbəbdən ona "çay" demək düzgün deyil, du daha doğrusu bitki dəmləməsidir. Əməköməci nəslindən olan qibiskusu həmçini

14 sentyabr 2021
.

Pis əhvalın koronavirusla əlaqəsi açıqlandı

Pis əhval-ruhiyyə səbəbindən COVID-19-a yoluxmaq mümkündür. -ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı infeksionist Svetlana Malinovskaya koronavirusun gözlənilməz səbəbləri barədə danışarkən bildirib. Həkimin sözlərinə görə, insanın psixoloji vəziyyətinin immun sistemə böyük təsiri var. "Qorxu

12 sentyabr 2021
.

Vaksin vurduran tələbələrə təhsil haqqında güzəşt ediləcək? - AÇIQLAMA

Özbəkistanda vaksin vurduran tələbələrə təhsil haqqını ödəməkdə 10 faiz güzəşt ediləcəyi barədə qərar qəbul edilib. Bəs Azərbaycanda da tələbələrə endirim tətbiq olunma ehtimalı varmı? . Məsələ ilə bağlı təhsil eksperti Kamran Əsədov -a açıqlama verib. O, başqa çıxış yolunun olmadığını qeyd edərək bunlar

10 sentyabr 2021
.

Qızdırmanı salmağa tələsməyin!

Qızdırma müxtəlif səbəblərə görə qalxa bilər. -a istinadən bildirir ki, qızdırmanın əsas səbəblərindən biri soyuqdəymə və virus xəstəlikləridir. Belə qızıdırmadan qorxmaq lazım deyil. Əksinə qızdırmanın qalxması orqanizmə xəstəliklə mübarizə etməyə yadım edir, sağalmanı tezləşdirir. Belə ki, qızıdırm

17 sentyabr 2021
.

Gənc yaşda saçlar niyə ağarır? - Ağ tükü qoparmaq olmaz

Saçların ağarması təkcə yaşla əlaqəli dəyişikliklər səbəblərdən baş vermir. Bu, sağlamlıq problemləri ilə də bağlı ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, alimlər saçların piqmentasiyaya cavabdeh olan melaninin itirilməsi səbəbindən ağardığını bildiriblər. Bu, qida çatışmazlığı və ya hər hansı bir xəstəlik

17 sentyabr 2021