Uzunömürlü insanlar bu qidaları yeyirlər - SİYAHI

Uzunömürlü insanlar bu qidaları yeyirlər - SİYAHIDünyanın müxtəlif yerlərində uzunömürlülər xüsusi qidalanma rejiminə riayət edirlər və onların menyusunda bəzi məhsullar daim təkrarlanır.

Lent.az xəbər verir ki, uzunömürlülük və möhkəm sağlamlıq böyük ölçüdə qidalanmadan asılıdır. Uzun ömür sürən insanlar, adətən, elə bir qida rejiminə əməl edirlər ki, bu da onlara ahıl yaşda belə gümrah və fəal qalmağa kömək edir.

Bu məhsullar sadəcə faydalı deyil — onlar gəncliyin və enerjinin qorunmasına kömək edir. Bu qidaları rasiona daxil etməklə uzun və sağlam həyat ehtimalını xeyli artırmaq mümkündür.

Uzunömürlülərin rasionunda əsas qidalar

Lobya bitkiləri — noxud, lobya, mərcimək və kikerçi (nuxud) — zülal və antioksidantlarla zəngindir. Zülallar hüceyrələrin quruluşunu qoruyur və yaşlı insanlarda əzələ kütləsinin azalmasının qarşısını alır. Antioksidantlar isə orqanizmin hüceyrə səviyyəsində cavanlaşmasına kömək edir. Bundan əlavə, paxlalılar ürəyin fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir və qandakı şəkər səviyyəsinə nəzarət etməyə kömək edir.

Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər — məsələn, kələm, ispanaq və rukkola — orqanizmdə viruslara qarşı mübarizəni gücləndirən vitamin və minerallarla zəngindir, bu da qocalma prosesini ləngidir və immun sistemini möhkəmləndirir.

Zeytun yağı — ürək və damar sağlamlığına müsbət təsir göstərən, eyni zamanda orqanizmi iltihablardan qoruyan omega-3 və omega-6 doymamış yağ turşularının mənbəyidir.

Qoz-fındıq məhsulları — qoz, badam və yerfındığı — ürək-damar və sinir sisteminin fəaliyyətini dəstəkləyən faydalı yağlar, zülallar və vitaminlərlə zəngindir. Bundan əlavə, bu məhsullar demensiya və Altsheymer xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edir.

Tam taxıllı məhsullar — təmizlənməmiş düyü, yulaf, arpa və qarabaşaq — orqanizmi enerji ilə təmin edir, həzm sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırır və şəkərli diabetin yaranma ehtimalını azaldır.

Fermentasiya olunmuş məhsullar — məsələn, turş kələm və kimçi — bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyən və immuniteti gücləndirən prebiotiklərlə zəngindir.

Giləmeyvələr — qaragilə, moruq, çiyələk və digər növlər — hüceyrələrin qocalma prosesini ləngidən və onkoloji, eləcə də yaşla bağlı xəstəliklərdən qoruyan antioksidantlarla zəngindir.

Yağlı balıqlar — siyənək, tuna, skumbriya və somon — ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınmasına və beyin fəaliyyətinin yaxşılaşmasına kömək edən omega-3 yağ turşularının mənbəyidir.

Sarımsaq güclü iltihabəleyhinə və antiseptik xüsusiyyətlərə malikdir, immuniteti gücləndirməyə kömək edir və ürək xəstəlikləri riskini azaldır.

Yaşıl çay isə mütənasib şəkildə qəbul edildikdə beyin fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir, demensiya riskini azaldır, maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır və xroniki xəstəliklərdən qoruyur.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 890   Tarix: 05 aprel 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

İmmunitetə ​​davamlı virus narahatlıq yaratdı - Mütəxəssislərdən yeni pandemiya xəbərdarlığı

İnsan orqanizminin infeksiyalara qarşı ən təsirli müdafiə mexanizmlərindən biri hesab olunan qızdırma, adətən xəstəliklərlə mübarizədə həlledici rol oynayır. Qızdırma bədən temperaturunu yüksəldərək virusların çoxalmasını yavaşladır və immun sisteminə infeksiyanı aradan qaldırmaq üçün əlavə vaxt qazandırır

11 dekabr
.

Çipsdən niyə imtina etmək lazımdır? - Kardioloqlar açıqladı

Kardioloqların fikrincə, gün ərzində sağlam qəlyanaltılar istifadə etmək artıq çəkinin və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Lakin nəyin yeyilməsi xüsusilə önəmlidir. Qaynarinfo xəbər verir ki, "Parade" nəşri üçün danışan kardioloqlar xəstələrinə uzaq durmağı tövsiyə etdiklər

8 dekabr
.

Yaşı 5-dən az olan uşaqlara diqqət - Təhlükə var

Son illər dünyada uşaq ölümlərinin sayı artıb. Bu qorxunc tendensiya erkən doğum nəticəsində dünyaya gələn uşaqlar arasında özünü daha qabarıq şəkildə göstərir. xəbər verir ki, 37 həftədən tez baş tutan doğum erkən doğum sayılır. Həmin uşaqların ağciyəri və ürəyi tam formalaşsa da, bağırsaq sistemi ö

8 dekabr
.

Çörəkdən tam imtina etməyin zərərləri

Artıq çəkidən xilas olmaq istəyən hər kəs çörək və şirniyyatdan imtina etməyə çalışır. Buna səbəb çörəyin orqanizm üçün ziyanlı qida olması barədə yayılan məlumatlardır. Əslində, ondan imtina edilməsinin zərərləri daha çoxdur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, əla növ buğda və tam buğda ununda

4 dekabr
.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qida maddələrinin azlığı adətən gözə çarpan simptomlarla özünü göstərmir". Eksperti

7 dekabr
.

Musiqi təkcə ruhun qidası deyilmiş... - Yeni tədqiqat

Musiqi dinləmək boş vaxtı dəyərləndirməyin ən gözəl yollarından biri hesab olunsa da, əslində beynin sağlamlığını qoruyan xüsusiyyətləri də özündə ehtiva edir. Qaynarinfo xəbər verir ki, Monaş Universitetinin apardığı tədqiqat da bu fikri təsdiqləyir. Musiqi dinləmək bir çox insan üçün dünyanın səs-küyündə

5 dekabr
.

Uşaqlar arasında yayılan xəstəliyin qripdən fərqi və əlamətləri - Həkim izah edir

"Baku Med" verilişinin yeni buraxılışı yayımlanıb. Verilişin budəfəki buraxılışında son zamanlar azyaşlılar arasında yayılmağa başlayan və mənşəyi hələlik məlum olmayan yeni xəstəlik müzakirə edilib. Proqramın qonağı, infeksionist Fidan Bayramzadə xəstəliyin əsas əlamətləri, qripdən fərqi

6 dekabr
.

Bu şokoladı şəkər xəstələri də yeyə bilər

Hər yaşda insanın istifadə etdiyi şokolad mütəxəssislər tərəfindən çox da tövsiyə edilmir, lakin təmiz kakaodan hazırlanan tünd şokoladın sağlamlığa faydaları diqqət çəkir. Tərkibində şəkər və ya əlavələr olmayan tünd şokoladın antioksidant xüsusiyyəti kimi bir çox faydası var. "Qafqazinfo"

13 dekabr
.

Zərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi

Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "King's College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging" jurnalında dərc olunub. Tədqiqat 2 böyük Avropa layihəsini

13 dekabr