Bağırsaq sağlamlığı üçün ən zərərli pendir növü hansıdır?
Pendir çox məşhur qidadır və demək olar ki, hər kəsin rasionuna daxildir. Bəzi diyetoloqlar hesab edirlər ki, insanlar çox pendir yeyirlər, xüsusilə onun yağ və natrium miqdarı yüksək olan növlərini.
Qaynarinfo-nun məlumatına görə, qastroenteroloq Ekta Qupta bildirir ki, bəzi pendirlər yüksək duz və yağ miqdarı səbəbindən ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır, bu isə qan təzyiqi və "pis" xolesterol səviyyəsinin yüksəlməsinə gətirib çıxara bilər.
O həmçinin qeyd edib ki, yüksək ərimə qabiliyyətinə malik pendirin tez-tez qəbulu çəki artımına, insulin müqavimətinə və maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb ola bilər. Yüksək duz istehlakı böyrəklərə əlavə yük gətirə bilər və bütün bu proseslər orqanizmdə iltihaba səbəb ola bilər.
Qupta əlavə edir ki, hətta əridilmiş pendir də müəyyən qida dəyərinə malikdir və orqanizmi kalsium, zülal və bəzi vitaminlərlə təmin edir. Lakin pendir yeyərkən həmişə ölçülü olmaq vacibdir.
Bağırsaq sağlamlığı üçün ən zərərli pendir
Qupta bildirir ki, yüksək dərəcədə emal olunmuş, bakteriya miqdarı az və duzu çox olan pendirlər bağırsaq sağlamlığı üçün ən zərərlidir. Bunlara kütləvi pendir qarışıqları, ətirli pendir dilimləri və ucuz pizza pendiri daxildir.
Qastroenteroloq Ritu Nahar bu fikirlə tam razıdır: "Bağırsaq sağlamlığından danışarkən, əridilmiş pendirlər ən pis variantlardan biridir. Onlar çox miqdarda doymuş yağ, natrium və emulsifikatorlar ehtiva edir ki, bu da bağırsaq mikrobiomunu dəyişdirə, iltihab, şişkinlik və maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb ola bilər".
O əlavə edir ki, yüksək dərəcədə emal edilmiş pendirlər canlı mikrob kültürlərini çox az, bəzən isə heç ehtiva etmir: "Çox tez-tez qəbul edildikdə, bağırsaq disbakteriozu riski arta bilər, həssas insanlarda həzm pisləşə bilər, maddələr mübadiləsi və ürək-damar sağlamlığına risklər yüksələ bilər ki, bu da bağırsaq sağlamlığına mənfi təsir edəcək".
Qupta vurğulayıb ki, belə pendirləri az miqdarda yemək zərərli deyil. Həkim tövsiyə edir ki, insanlar təbii, yetkinləşdirilmiş pendirlərə üstünlük versinlər, məsələn, çedər, İsveçrə pendiri, qouda və həmçinin fermentləşdirilmiş pendirlərə, məsələn, kefir pendirinə, çünki bunlar faydalı bakteriyalar ehtiva edir.
Qupta həmçinin qeyd edib ki, bu "yaxşı" pendir növləri də ölçülü şəkildə və liflə zəngin qidalar — tərəvəz, meyvə, paxlalılar və ya tam taxıllı məhsullarla birlikdə qəbul edilməlidir, çünki lif bağırsaq mikroflorasını yaxşılaşdırmağa kömək edir.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Niyə qəhvə sizi yuxulu hiss etdirir? - İzahlı gözlənilməz cavab
Kofe adətən güclü stimulyator hesab olunur, məqsədi insanı canlandırmaq, diqqəti artırmaq və enerji verməkdir. Lakin bir çox insan paradoksal hal yaşayır: kofe içdikdən 30–60 dəqiqə sonra ağır yuxululuq, göz qapaqlarında ağırlıq və ümumi halsızlıq yaranır. Bu, heç də nadir istisna deyil, səbəb kofeini
30 noyabrMusiqi təkcə ruhun qidası deyilmiş... - Yeni tədqiqat
Musiqi dinləmək boş vaxtı dəyərləndirməyin ən gözəl yollarından biri hesab olunsa da, əslində beynin sağlamlığını qoruyan xüsusiyyətləri də özündə ehtiva edir. Qaynarinfo xəbər verir ki, Monaş Universitetinin apardığı tədqiqat da bu fikri təsdiqləyir. Musiqi dinləmək bir çox insan üçün dünyanın səs-küyündə
5 dekabrDünyada sağalmaz xəstəlik sürətlə yayılır - onun nəticələri
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı peyvəndlənmənin aşağı səviyyəsinə görə həyəcan təbili çalır. Dünyada qızılca halları sürətlə artır: yalnız ötən il 11 milyon yoluxma qeydə alınıb. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) bildirir ki, bir çox regionlarda peyvəndləmə səviyyəsinin çox aşağı olması səbəbindən qızılcanı
7 dekabrTəzyiqiniz normada olmur?
Yüksək təzyiq (hipertoniya) 40 yaşdan sonra bir çox insanlarda rast gəlinir. Təzyiqi dərmanla yanaşı bitki və quru meyvələrlə də salmaq mümkündür. Axşam.az təzyiq xəstələri üçün lazımlı olan quru meyvələri təqdim edir:. Quru əncir. Kalsium, fosforla zəngindir, ürək-damar sistemi üçün effektivdir. Kişmiş
29 noyabrKüçədə satılan nar şirəsi zəhərlənməyə səbəb ola bilər
Paytaxtda hər addımbaşı nar şirəsinin sıxılaraq satılmasına rast gəlirik. xəbər verir ki, bu şirələri alanlarla yanaşı, anti-sanitar vəziyyətə görə almayanlar da var. Həmin nar şirələri satılan köşkdə isə əlcəksiz, yuyulmamış qablar insanlarda sual yaradır. Qida məsələləri üzrə ekspert Seymur Qafaro
23 noyabrTurşunun faydaları nədir?
Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifadə olunması tövsiyə olunur. qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, turşunun qid
7 dekabrBu 8 qida ilə bağlı ŞOK XƏBƏRDARLIQ - ÖLDÜRÜR!
Soyuducunun aşağı temperaturda saxlanması hər ərzağa uyğun deyil. Soyuq mühit bəzi qidaların təbii quruluşunu pozur, dadını dəyişir və hətta zərərli təsirlərə yol aça bilər. Mütəxəssislər müəyyən ərzaqların soyuducuda saxlanmasının doğru olmadığını bildirir. soyuducuda saxlanmamalı qidaları təqdim edir:
23 noyabrXərçəngə qarşı "ağıllı" və "canlı" silahlar: Son 30 ilin ən böyük uğuru
Dünya üzrə ərçəng halları həyəcanverici şəkildə artır, lakin ümidverici inkişaflar da diqqət çəkir. Yeni nəsil ağıllı və canlı müalicələr sayəsində bəzi qan xərçəngi növləri artıq ölümcül olmaqdan çıxıb idarə olunan xəstəliklərə çevrilir. Bəs bu qabaqcıl müalicələr necə işləyir?. Qaynarinfo xəbər veri
25 noyabr