Yetkin yaşda olan insanlar hansı balıqdan imtina etməlidir

Yetkin yaşda olan insanlar hansı balıqdan imtina etməlidirMütəxəssislər həmçinin 60+ yaşlılar üçün ən dəyərli balıq növlərini də adlandırıblar.

Lent.az xəbər verir ki, 60 yaşdan sonra maddələr mübadiləsi artıq daha ləng işləyir, həzm sistemi ağır yeməklərə daha həssas reaksiya verir, yağın artıqlığı isə ürək və damarlar üçün əlavə yük yarada bilər. Ona görə də mütəxəssislər yaşlı insanlara minimum yağ tərkibli, yüngül balıq növlərinə üstünlük verməyi tövsiyə edirlər. Belə balıq orqanizmi dəyərli maddələrlə təmin edir, eyni zamanda diskomfort və yüklənmə yaratmır. Balıq A, D və B qrupu vitaminlərinin, çox doymamış yağ turşularının, yodun, kalsiumun, dəmirin mənbəyidir. Bunların hamısı yaxşı görməni, güclü immuniteti, sağlam qalxanabənzər vəzi fəaliyyətini, möhkəm sümükləri və damarları, həmçinin sinir sisteminin işini dəstəkləməyə kömək edir. Diyetoloqlar tez-tez deyirlər ki, yağlı balıq növləri xüsusilə faydalıdır, lakin 60 yaşdan yuxarı insanlar üçün bu tövsiyə həmişə uyğun olmur. Yüksək yağ tərkibli məhsullar məsələn, qızılbalıq (losos) və ya skumbriya – xolesterin yığıntılarının (damar divarlarında lövhələrin) yaranmasına şərait yarada və damar xəstəlikləri riskini artıra bilər. Buna görə üstünlüyü ağ, az yağlı balıq növlərinə vermək daha yaxşıdır. Belə balıq asan həzm olunur, orqanizmi keyfiyyətli zülal və vitaminlərlə doyurur və eyni zamanda mədə üçün daha yumşaq sayılır.

Qızılbalıq əvəzinə nə seçmək olar

60+ yaşlı insanlar üçün ən uğurlu variantlardan bəziləri siyənək və sazan hesab olunur. Bu balıq növləri sağlamlığı müxtəlif cür, amma kifayət qədər effektiv şəkildə dəstəkləyir. Siyənək qocalmaya qarşı qoruma. Onun tərkibində hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alan və immuniteti dəstəkləyən selen çoxdur. Selen həmçinin qalxanabənzər vəzinin normal fəaliyyəti üçün vacibdir. Gündə təxminən 50 qramlıq kiçik porsiya bu minerala olan tələbatı ödəmək üçün kifayət edir.

Sazan beyin və əzələlər üçün dəstək. Onun zülalı, yetkin yaşda ət zülalı ilə müqayisədə daha asan mənimsənilir. Bu cür balıq əzələ kütləsini qorumağa, selikli qişaların bərpasına və koqnitiv funksiyaların (yaddaş, diqqət və s.) yaxşılaşmasına kömək edir. Xüsusən hərəkətsiz həyat tərzi sürən və ya həzm problemlərinə meylli insanlar üçün faydalıdır.

Hisə verilmiş (tüstülənmiş) balıq: ehtiyatlı olun

Hisəvermə zamanı vitaminlərin bir hissəsi itirilsə də, omeqa-3 yağ turşuları əsasən qorunub saxlanır. Həmçinin tərkibdə zülal, A, D və B12 vitaminləri, yod və minerallar kifayət qədər qalır.

Lakin xoş ətir və dadla yanaşı, hisə verilmiş balıq çoxlu miqdarda duz və potensial zərərli maddələr alır. Bunlar qaraciyər, böyrəklər və ürək-damar sistemi üçün əlavə yük yarada bilər. Həmçinin bakterial çirklənmə riski də mövcuddur. Buna görə bu cür məhsulun porsiyasını həftədə bir dəfə, 50–70 qramla (və ya daha az tezliklə) məhdudlaşdırmaq optimal sayılır.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 143   Tarix: 07 dekabr 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

İnfarkt olmazdan bir ay əvvəl bədən bu siqnalları verir

İnfarkt ürəyi qidalandıran koronar damarların qəfil tıxanması nəticəsində baş verir. Bu vəziyyət ürək əzələsinin bir hissəsinə kifayət qədər qan və oksigen çatmamasına səbəb olur və bu bölgədəki hüceyrələr zədələnməyə başlayır. İnfarkt bəzən qəfil baş versə də, bir ay və ya bir neçə həftə əvvəl bəz

25 noyabr
.

Çox öskürmək ziyandır

Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif

3 dekabr
.

Qəhvə Altsheymer xəstəliyindən xilas edə bilər - Yeni ARAŞDIRMA

Bir qrup rusiyalı alim təbii pirokatexin antioksidantı əsasında Altsheymer xəstəliyinin müalicəsinə yaxşı təsir göstərən yeni molekullar aşkarlayıb. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyası bildirib. Qeyd olunub ki, alimlər Altsheymer xəstəliyinin inkişafında vacib rol oynayan butirilxolinesterazanı

7 dekabr
.

Ayaqlarınıza diqqət yetirin: Bu əlamətlər ürək problemi və ya diabetin xəbərçisi ola bilər

Soyuq ayaqlar yüksək xolesterinin erkən əlaməti ola bilər. Əgər ayaqlarınız yalnız qış aylarında deyil, ilin digər vaxtlarında da soyuq olursa, düşünməyə dəyər. xarici mediaya istinadla ciddi xəstəliklərin xəbərçisi ola biləcək əsas əlamətləri təqdim edir:. Bu, ayaqlardakı kiçik qan damarları ilə bağl

7 dekabr
.

Kompüter qarşısında uzun müddət oturmağın zərərləri

Son illərdə ofis işçiləri və tələbələr arasında kompüter qarşısında uzun saatlar keçirmək adi hala çevrilib. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş sağlamlığa ciddi təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, həkimlər bildirir ki, uzun müddət oturmaq bel və boyun ağrıları, duruş pozğunluğu, gö

30 noyabr
.

Həkim qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişləri açıqlayıb

Rusiyalı qastroenteroloq Anna Menşikova qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişlərdən danışıb. -ya istinadən xəbər verir ki, həkim qəbizliyin əsas səbəblərindən biri kimi balanssız qidalanmanğı göstərib. O bildirib: "Normal bağırsaq funksiyası üçün əsas komponent olan lif çatışmazlığı bağırsaq problemlər

30 noyabr
.

Allergiyanın yaranma səbəbi nədir? Mütəxəssislər əsas amilləri açıqlayır

Hər il milyonlarla insan allergiya simptomları ilə üzləşir və həkimlər bu vəziyyətin getdikcə daha geniş yayılmasını bir neçə əsas faktorla izah edir. xəbər verir ki, allergiya, əslində, orqanizmin zərərsiz maddələri təhlükə kimi qəbul edərək həddindən artıq reaksiya verməsi nəticəsində yaranır. Allergoloqla

24 noyabr
.

Dünyada sağalmaz xəstəlik sürətlə yayılır - onun nəticələri

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı peyvəndlənmənin aşağı səviyyəsinə görə həyəcan təbili çalır. Dünyada qızılca halları sürətlə artır: yalnız ötən il 11 milyon yoluxma qeydə alınıb. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) bildirir ki, bir çox regionlarda peyvəndləmə səviyyəsinin çox aşağı olması səbəbindən qızılcanı

7 dekabr
.

Alimlərdən zeytun yağı ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ

Alimlər uzun müddət açıq vəziyyətdə saxlanılan zeytun yağının sağlamlıq üçün ciddi risklər yaratdığı barədə xəbərdarlıq edib. Bildirilib ki, mətbəxdə aylarla kənarda qalan, istifadəsiz açılmış zeytun yağı zaman keçdikcə oksidləşir və toksik maddələr əmələ gətirə bilər. Bu birləşmələr xüsusilə ürək v

26 noyabr