"Coca-Cola" qida zəhərlənməsində kömək edir? - Həkimdən izah
"Bu gün internetdə "Coca-Cola"nın zəhərlənmə zamanı kömək etməsi barədə iddialara rast gəlmək olar. Lakin bu içkinin qida zəhərlənməsinə qarşı effektivliyi ilə bağlı məsələ öyrənilməyib və belə bir "müalicə" simptomları daha da pisləşdirə bilər".
Oxu.Az-ın gazeta.ru-ya istinadla verdiyi məlumata görə, bu barədə rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova xəbərdarlıq edib.
Onun sözlərinə görə, əlbəttə, içkidəki ortofosfor turşusunun bakterisid təsiri sayəsində müsbət effekt göstərdiyi düşünülür, amma onun miqdarı o qədər azdır ki, müsbət təsir hiss etmək üçün çoxlu miqdarda "Coca-cola" içmək lazım gələr.
"Qida zəhərlənməsində qarında ağrı, şişkinlik, artıq qaz əmələ gəlməsi və yumşaq nəcis kimi hallar yaranır, içkidəki yüksək qaz miqdarı və turşuluq isə bu əlamətləri pisləşdirə bilər", - deyə mütəxəssis xəbərdarlıq edib.
Həkim tərkibində elektrolitlər (kalium və natrium) az olduğu üçün içkinin orqanizmin maye itkilərini bərpa etməsinə (rehidratasiyaya) kömək etmədiyini vurğulayıb.
"Əksinə, kofein səbəbindən sidikqovucu təsir göstərir. Bundan əlavə, ortofosfor turşusu kalsiumun sorulmasını pisləşdirir ki, bu da sümük toxumasının mineralizasiyasının azalmasına və osteoporoza səbəb olur", - deyə qastroenteroloq əlavə edib.
Həmçinin onun sözlərinə görə, yüksək şəkər miqdarı maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb olur ki, bu da piylənməyə və mədəaltı vəzinin insulin ifrazına gətirib çıxara bilər.
"Qida zəhərlənməsi zamanı gündə azı 2-3 litr şəffaf maye (su, mors, şirə, kompot) içmək lazımdır. Patogen mikroorqanizmləri çıxarmaq üçün enterosorbentlərdən, mədə-bağırsaq traktının motorikasını normallaşdırmaq üçün prokinetiklərdən istifadə edin", - deyə mütəxəssis məsləhət görüb.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 1088 Tarix: 26 fevral 2025
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Musiqi təkcə ruhun qidası deyilmiş... - Yeni tədqiqat
Musiqi dinləmək boş vaxtı dəyərləndirməyin ən gözəl yollarından biri hesab olunsa da, əslində beynin sağlamlığını qoruyan xüsusiyyətləri də özündə ehtiva edir. Qaynarinfo xəbər verir ki, Monaş Universitetinin apardığı tədqiqat da bu fikri təsdiqləyir. Musiqi dinləmək bir çox insan üçün dünyanın səs-küyündə
5 dekabrHəkimlər panikada: "COVID"ə bənzər yeni virus
Avropa İttifaqı ölkələrində yeni, ölümcül qrip virusuna yoluxma halları qeydə alınıb. Avropa səhiyyə rəsmiləri artıq bir neçə Avropa İttifaqı ölkəsində aşkar edilmiş H3N2 qrip virusunun yeni variantı olan subklad k qrip virusunun sürətlə yayıldığını bildirirlər. Mütəxəssislərin fikrincə, qrip mövsüm
30 noyabrNiyə qəhvə sizi yuxulu hiss etdirir? - İzahlı gözlənilməz cavab
Kofe adətən güclü stimulyator hesab olunur, məqsədi insanı canlandırmaq, diqqəti artırmaq və enerji verməkdir. Lakin bir çox insan paradoksal hal yaşayır: kofe içdikdən 30–60 dəqiqə sonra ağır yuxululuq, göz qapaqlarında ağırlıq və ümumi halsızlıq yaranır. Bu, heç də nadir istisna deyil, səbəb kofeini
30 noyabrÇox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı
Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stress hissini gücləndirir. Həkimin sözlərinə görə bağırsaq və beyin arasında sıx əlaq
6 dekabrHəkimlər həyəcan təbili çalır: Malyariyaya qarşı mübarizə dalana dirənib
Uzun illərin nailiyyətlərini məhv edə və səhiyyə sistemlərini həddindən artıq yükləyə biləcək genişmiqyaslı epidemiya təhlükəsi realdır. Qaynarinfo-nun məlumatına görə, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) xəbərdarlıq edir ki, malyariyaya qarşı qlobal mübarizə iqlim dəyişikliyi, parazitlərin dərmanlar
5 dekabrHər kəsin faydalı bildiyi banan bu şəxslər üçün təhlükəlidir
Banan dünyada ən çox istehlak edilən meyvələrdən biridir. Ucuzdur, dadlıdır, qabığı ilə birlikdə rahat daşınır, tez enerji verir və kalium, B6 vitamini, lif, C vitamini kimi faydalı maddələrlə zəngindir. xəbər verir ki, bir çox idmançı, uşaqlar və sağlam qidalanan insanlar gündəlik rationuna bananı mütlə
3 dekabrZərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi
Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "King's College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging" jurnalında dərc olunub. Tədqiqat 2 böyük Avropa layihəsini
13 dekabrGörmə qabiliyyətini yaxşılaşdıran 12 qida (SİYAHI)
Gözlər üçün faydalı qida maddələri - sink, omeqa-3 yağ turşuları, A və C vitaminləri - yaşla bağlı xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edir. Lazımi maddələrin hamısını qidalardan almaq mümkündür. Qaynarinfo xəbər verir ki, "Very Well Health" görməni yaxşılaşdırmaq üçün nə yemək lazım olduğun
12 dekabrYeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var
Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri
1 dekabr