Mədəsində problem olanlara zərərli olan qidalar - SİYAHI

Mədəsində problem olanlara zərərli olan qidalar - SİYAHIMədə yarası mədənin selikli qişasında defektin yaranması ilə müşayiət olunan xəstəlikdir və bu, orqanın iltihablanmasına, normal fəaliyyətinin pozulmasına səbəb olur. Onun inkişafına müxtəlif xarici və daxili faktorlar təsir göstərə bilər, bunlardan biri də qidalanmadır.

Oxu.Az-ın gazeta.ru-ya istinadla verdiyi məlumata görə, bu barədə rusiyalı həkim-gastroenteroloq Oleq Baykov danışıb.

O, mədə iltihabını artıran və yaraların yaranmasına səbəb ola biləcək bəzi qidaları açıqlayıb.

Birinci qrup məhsullar - acılı və ədviyyatlı yeməklər

Həkimin dediyinə görə, acı ədviyyatlar (bibər, xardal, çili və s.) mədədəki turşuluğun artmasına səbəb ola bilər. Bu, turşu istehsalının çoxalmasına və selikli qişanın zədələnmə ehtimalının yüksəlməsinə səbəb olur. Ayrıca, acı qidalar sfinkterin düzgün fəaliyyətini pozaraq, qastroezofageal reflü xəstəliyinə yol açır ki, bu da mədə yarasının digər mühüm səbəbidir.

İkinci qrup məhsullar - yağlı və qızardılmış yeməklər

Yağlı yeməklər, xüsusilə qızardılmışlar, həzm sisteminə çox yüklənir. Bu cür qidalar mədənin boşalmasını yavaşladaraq, turşuluğun artmasına və sistemin daimi stress vəziyyətinə girməsinə səbəb olur. Bu vəziyyət selikli qişanın zədələnməsinə və mədə yarasının inkişafına gətirib çıxara bilər.

Üçüncü qrup məhsullar - qəhvə və yüksək miqdarda kofein tərkibli içkilər

Həkimin sözlərinə görə, qəhvə və digər kofeinli içkilər (məsələn, enerji içkiləri) mədədə turşu istehsalını stimullaşdırır. Bu bəzi hallarda faydalı ola bilər, amma mədə yarasına meyilli insanlar üçün ciddi risk faktorudur. Qəhvə həm də mədənin boşalmasını sürətləndirərək, onun divarlarına əlavə mexaniki təsir göstərir.

Dördüncü qrup - alkoqol

Alkoqol mədənin selikli qişası üçün ən tanınmış qıcıqlandırıcılardan biridir. O, mədə divarlarının qoruyucu təbəqələrini pozur, damarların keçiriciliyini artırır və iltihablanmanı gücləndirir. Alkoqolun davamlı və həddindən artıq istifadəsi mədə şirəsinin turşuluğunu artıraraq, eroziv qastrit və mədə yarasının yaranmasına səbəb olur.

Beşinci qrup məhsullar - yüksək turşuluqlu məhsullar

Bu qidalara sitrus meyvələri, pomidor, alma və sirkə aiddir. Bu məhsullar mədədə iltihabı gücləndirir. Yüksək turşuluq selikli qişanın zədələnməsini asanlaşdırır və bunun nəticəsində yaralar meydana çıxır. Xüsusilə acqarına turşu tərkibli məhsulların istehlakı təhlükəlidir.

Altıncı qrup - qazlı içkilər

Şirin qazlı içkilər, karbon-dioksid və şəkər tərkibi ilə həzm sisteminə əlavə yük yaradır. İçkilərdəki qaz mədədə qazın yaranmasına və orada təzyiqin artmasına səbəb olur. Şəkər və süni əlavələrin yüksək miqdarı isə mikroorqanizmlərin balansını pozaraq, iltihab proseslərinin inkişafına şərait yaradır.

Yeddinci qrup məhsullar - trans yağlarla zəngin məhsullar (məsələn, marqarin, fastfud).

Bu yağlar orqanizmdə iltihabı artırır və mədədəki hüceyrə membranlarının düzgün fəaliyyətini pozur. Trans yağlar həm də hüceyrələrin müdafiə mexanizmlərinin effektivliyini azaldır, bu da xroniki iltihabın inkişafına gətirib çıxara bilər.

Sonda, həkim balanslı qidalanmanı tövsiyə edərək, xüsusilə qastrit və mədə yarasına meyilli olan şəxslərin həddindən artıq yeməkdən çəkinmələrini məsləhət görüb.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 1078   Tarix: 07 mart 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Musiqi təkcə ruhun qidası deyilmiş... - Yeni tədqiqat

Musiqi dinləmək boş vaxtı dəyərləndirməyin ən gözəl yollarından biri hesab olunsa da, əslində beynin sağlamlığını qoruyan xüsusiyyətləri də özündə ehtiva edir. Qaynarinfo xəbər verir ki, Monaş Universitetinin apardığı tədqiqat da bu fikri təsdiqləyir. Musiqi dinləmək bir çox insan üçün dünyanın səs-küyündə

5 dekabr
.

Həkimlər panikada: "COVID"ə bənzər yeni virus

Avropa İttifaqı ölkələrində yeni, ölümcül qrip virusuna yoluxma halları qeydə alınıb. Avropa səhiyyə rəsmiləri artıq bir neçə Avropa İttifaqı ölkəsində aşkar edilmiş H3N2 qrip virusunun yeni variantı olan subklad k qrip virusunun sürətlə yayıldığını bildirirlər. Mütəxəssislərin fikrincə, qrip mövsüm

30 noyabr
.

Niyə qəhvə sizi yuxulu hiss etdirir? - İzahlı gözlənilməz cavab

Kofe adətən güclü stimulyator hesab olunur, məqsədi insanı canlandırmaq, diqqəti artırmaq və enerji verməkdir. Lakin bir çox insan paradoksal hal yaşayır: kofe içdikdən 30–60 dəqiqə sonra ağır yuxululuq, göz qapaqlarında ağırlıq və ümumi halsızlıq yaranır. Bu, heç də nadir istisna deyil, səbəb kofeini

30 noyabr
.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stress hissini gücləndirir. Həkimin sözlərinə görə bağırsaq və beyin arasında sıx əlaq

6 dekabr
.

Həkimlər həyəcan təbili çalır: Malyariyaya qarşı mübarizə dalana dirənib

Uzun illərin nailiyyətlərini məhv edə və səhiyyə sistemlərini həddindən artıq yükləyə biləcək genişmiqyaslı epidemiya təhlükəsi realdır. Qaynarinfo-nun məlumatına görə, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) xəbərdarlıq edir ki, malyariyaya qarşı qlobal mübarizə iqlim dəyişikliyi, parazitlərin dərmanlar

5 dekabr
.

Hər kəsin faydalı bildiyi banan bu şəxslər üçün təhlükəlidir

Banan dünyada ən çox istehlak edilən meyvələrdən biridir. Ucuzdur, dadlıdır, qabığı ilə birlikdə rahat daşınır, tez enerji verir və kalium, B6 vitamini, lif, C vitamini kimi faydalı maddələrlə zəngindir. xəbər verir ki, bir çox idmançı, uşaqlar və sağlam qidalanan insanlar gündəlik rationuna bananı mütlə

3 dekabr
.

Zərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi

Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "King's College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging" jurnalında dərc olunub. Tədqiqat 2 böyük Avropa layihəsini

13 dekabr
.

Görmə qabiliyyətini yaxşılaşdıran 12 qida (SİYAHI)

Gözlər üçün faydalı qida maddələri - sink, omeqa-3 yağ turşuları, A və C vitaminləri - yaşla bağlı xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edir. Lazımi maddələrin hamısını qidalardan almaq mümkündür. Qaynarinfo xəbər verir ki, "Very Well Health" görməni yaxşılaşdırmaq üçün nə yemək lazım olduğun

12 dekabr
.

Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var

Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri

1 dekabr