Hər gün yumurta yesək nə olar? - yeni araşdırma
Sağlam qidalanmanın pərəstişkarları fiziki vəziyyətin qorunmasına gəldikdə ilk ağıllarına yumurta gəlir. Bu məhsul həqiqətən çoxlu faydalı xüsusiyyətlərə malikdir və elmi araşdırmaların mövzusu olmaqda davam edir.
Bu yaxınlarda aparılan bir araşdırma sübut edib ki, yumurtanın müntəzəm istehlakı ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf ehtimalını azalda bilər. Bundan əlavə, nəticələr göstərir ki, bu məhsulun istehlakı yaşlı insanlarda bu cür xəstəliklərdən ölüm riskini azaldır.
Tədqiqat avstraliyalı alimlər tərəfindən aparılıb və təcrübədə 70 yaşdan yuxarı 8700-dən çox adam iştirak edib. Məlum olub ki, həftədə 1-6 yumurta istehlak edənlərin ölüm riski ayda iki dəfə və ya daha az yumurta yeyənlərlə müqayisədə 15% azdır. Bundan əlavə, bu iştirakçıların ürək-damar xəstəliklərindən ölmə ehtimalı 29% az olub.
Monaş Universitetinin epidemiologiya və profilaktik tibb üzrə müəllimi Holli Vild deyib: "Bu faktlar yaşlı insanlar üçün sübuta əsaslanan pəhriz tövsiyələrinin hazırlanmasını məlumatlandıra bilər".
Yumurta mühüm protein mənbəyidir, həmçinin B vitaminləri, fol turşusu və digər faydalı birləşmələrlə zəngindir. Onların tərkibində doymamış yağ turşuları, yağda həll olunan vitaminlər (E, D, A, K), xolin və çoxsaylı minerallar var.
Bununla belə, qeyd edək ki, yumurta sarısının tərkibində əhəmiyyətli miqdarda xolesterin var (bir yumurtada təxminən 200-220 mq), bu, xüsusilə ürək-damar xəstəlikləri olan insanlarda qan xolesterinin səviyyəsinə təsir edə bilər. Buna görə də, yumurta pəhrizin bir hissəsi olmalıdır, lakin onun mərkəzində yer tutmamalıdır.
Məsələn, Avstraliya pəhriz qaydaları həftədə 7 yumurtaya qədər istehlak etməyi tövsiyə edir. Bəzi Avropa ölkələri isə həftədə 3-4 yumurta ilə məhdudlaşdırmağı məsləhət görür. /lent.az
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Yeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var
Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri
1 dekabrQış aylarında göz quruluğu və infeksiyalar artır - Həkimdən xəbərdarlıq
Qış aylarının başlaması ilə soyuq hava, külək və qapalı məkanlarda yaranan quru mühit göz sağlamlığına mənfi təsir göstərməyə başlayıb. türk mediasına istinadən xəbər verir ki, göz xəstəlikləri üzrə mütəxəssis, Dr.Faik Engin Azman bu dövrdə göz quruluğu, infeksiyalar və rəqəmsal ekran istifadəsi il
15 dekabrAcı bibər yemək xeyirli imiş
Yeməklərə əlavə olunan acı bibərin metabolizmanı təxminən 5% sürətləndirdiyi sübut olunub. Axşam.az xəbər verir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professorları bununla bağlı araşdırma edib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeməklərin acılığı artdıqca yemək sürəti azalır və insan daha az yeyir
28 noyabrGörmə qabiliyyətini yaxşılaşdıran 12 qida (SİYAHI)
Gözlər üçün faydalı qida maddələri - sink, omeqa-3 yağ turşuları, A və C vitaminləri - yaşla bağlı xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edir. Lazımi maddələrin hamısını qidalardan almaq mümkündür. Qaynarinfo xəbər verir ki, "Very Well Health" görməni yaxşılaşdırmaq üçün nə yemək lazım olduğun
12 dekabrCOVID keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq
COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarları tıxayaraq toxumalara oksigen və qida maddələrinin çatdırılmasını çətinləşdirir
5 dekabrÜrəyi qoruyur deyə ovuc-ovuc yediyimiz çərəz ağciyəri məhv edirmiş
Ürək sağlamlığı üçün faydalı hesab edilən, gündəlik rasionda tez-tez yer alan quru meyvələrin bəzi hallarda sağlamlıq üçün risk yaratdığı məlum olub. Xüsusilə çox miqdarda istehlak olunduqda qozun ağciyərlərə ciddi şəkildə zərər verdiyi ortaya çıxıb. xəbər verir ki, qozun tərkibindəki omega-3 yağ turşular
30 noyabrÇipsdən niyə imtina etmək lazımdır? - Kardioloqlar açıqladı
Kardioloqların fikrincə, gün ərzində sağlam qəlyanaltılar istifadə etmək artıq çəkinin və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Lakin nəyin yeyilməsi xüsusilə önəmlidir. Qaynarinfo xəbər verir ki, "Parade" nəşri üçün danışan kardioloqlar xəstələrinə uzaq durmağı tövsiyə etdiklər
8 dekabrNiyə qəhvə sizi yuxulu hiss etdirir? - İzahlı gözlənilməz cavab
Kofe adətən güclü stimulyator hesab olunur, məqsədi insanı canlandırmaq, diqqəti artırmaq və enerji verməkdir. Lakin bir çox insan paradoksal hal yaşayır: kofe içdikdən 30–60 dəqiqə sonra ağır yuxululuq, göz qapaqlarında ağırlıq və ümumi halsızlıq yaranır. Bu, heç də nadir istisna deyil, səbəb kofeini
30 noyabrÇox öskürmək ziyandır
Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif
3 dekabr