Xərçənglə əlaqəli 5 ŞOK faktor – Siyahıda hamımızın etdiyi bir vərdiş də var
Siqaret və alkoqol istifadəsi, həddindən artıq stress və qeyri-sağlam qidalanma – xərçəngə səbəb ola biləcək bu risk faktorları bir çoxumuza məlumdur. Ancaq bir sıra başqa, çox da tanınmayan, lakin xərçənglə əlaqələndirilən vərdişlər də var. Onların bəziləri gündəlik həyatımızın adi hissəsi ola bilər.
Musavat.com gündəlik həyatda qarşılaşdığımız və xərçəng riski ilə əlaqələndirilən 5 təəccüblü faktoru təqdim edir:
DÖYMƏLƏR
Əgər döymə etdirmisinizsə və ya etdirməyi düşünürsünüzsə, son araşdırmalar sizi maraqlandıra bilər.
İsveçdə aparılan bir tədqiqatda 5600 nəfər iştirak edib və limfa xərçəngi diaqnozu qoyulan şəxslərin döymə etdirmə ehtimalının digərlərinə nisbətən 21% daha yüksək olduğu müəyyən olunub. Maraqlıdır ki, döymənin ölçüsü və rəngi bu riski dəyişməyib.
QƏLYAN
Bəzi insanlar qəlyanın siqaretdən daha təhlükəsiz olduğunu düşünsə də, əslində belə deyil. Belə ki, bir saat qəlyan çəkən şəxs bir siqaretə nisbətən 100-200 dəfə daha çox tüstü udur.
Vyetnamın şimalında 40 000 nəfər üzərində aparılan araşdırmaya görə, qəlyan çəkən şəxslərin qaraciyər, ağciyər, baş-boyun və mədə xərçəngindən ölüm riski istifadə etməyənlərə nisbətən daha yüksək olub.
ÇOX İSTİ İÇKİLƏR
Mütəxəssislərin fikrincə, 60°C və ya daha yüksək temperaturda içilən çay, xüsusilə illərlə gündə bir neçə dəfə qəbul edilərsə, yemək borusunun selikli qişasına zərər verə bilər.
Böyük Britaniyada aparılan araşdırma da bunu təsdiqləyir. Belə ki, gündə 4-6 fincan isti içki qəbul edən şəxslərdə qida borusu xərçəngi iki dəfə daha çox görülüb.
KİMYƏVİ SAÇ DÜZLƏŞDİRİCİLƏR VƏ BOYALAR
Kimyəvi tərkibli saç düzləşdiricilər və boyalar tez-tez formaldehid və ya hormon sisteminə təsir edən (endokrin pozucu) maddələr – məsələn, ftalatlar – ehtiva edir. Bu maddələr döş, yumurtalıq və uşaqlıq xərçəngi ilə əlaqələndirilə bilər.
YÜKSƏK TEMPERATURDA BİŞİRİLMİŞ ƏTLƏR
Qırmızı ət, toyuq və balıq kimi heyvan mənşəli məhsullar yüksək temperaturda qızardıldıqda heterosiklik aminlər və polisiklik aromatik karbohidrogenlər kimi xərçəng törədə biləcək kimyəvi maddələr əmələ gəlir.
Genişmiqyaslı tədqiqatlar göstərir ki, yüksək temperaturda bişirilmiş ət istehlak edən insanlarda yoğun bağırsaq xərçənginə tutulma ehtimalı daha yüksəkdir.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Qızdırmanı salmağa tələsməyin!
Qızdırma müxtəlif səbəblərə görə qalxa bilər. -a istinadən bildirir ki, qızdırmanın əsas səbəblərindən biri soyuqdəymə və virus xəstəlikləridir. Belə qızıdırmadan qorxmaq lazım deyil. Əksinə qızdırmanın qalxması orqanizmə xəstəliklə mübarizə etməyə yadım edir, sağalmanı tezləşdirir. Belə ki, qızıdırm
17 sentyabr 2021Hər kəs vaksin vurdursa, pandemiya bitəcək? - AÇIQLAMA
Digər ölkələrlə yanaşı, Azərbaycanda da vaksinasiya prosesi davam edir. İnsanların bir çoxu vaksin olunduqdan sonra pandemiyanın bitəcəyinə ümid etsələr də, bir müddət əvvəl ÜST açıqlama vermdi ki, vaksinasiya prosesi bitəndən sonra belə, virusu tam şəkildə məğlub etmək mümkün olmayacaq. Bəs vaksinasiy
14 sentyabr 2021Bütün xəstəliklərin çarəsi - Məşhur professorun resepti
Məşhur rusiyalı həkim, sovet dövründə 30 il ərzində kosmonavtların sağlamlığına nəzarət edən professor İvan Neumıvakin qeyri-adi müalicə metodikaları ilə tanınır. -a istinadən bildirir ki, professorun fikrinə görə, xəstəliklərin əksəriyyətinin səbəbi orqanizmin Ph balansının pozulmasıdır. Müasir insanları
9 sentyabr 2021Azərbaycanda koronavirusdan daha 38 nəfər öldü - 2676 yeni yoluxma
Azərbaycanda bu gün koronavirus infeksiyasına 2676 yeni yoluxma faktı qeydə alınıb, 3893 nəfər müalicə olunaraq sağalıb və evə buraxılıb. xəbər verir ki, bu barədə Nazirlər Kabineti yanında Operativ Qərargah məlumat yayıb. Son sutkada nəfər 38 nəfər COVID-19-dan dünyasını dəyişib
12 sentyabr 2021Peyvənd olunanların sayı açıqlandı
Azərbaycanda son sutkada koronavirus (COVID-19) əleyhinə 64 520 vaksin vurulub. Nazirlər Kabineti yanında Operativ Qərargahdan -a verilən məlumata görə, bir gündə birinci mərhələ üzrə vaksinasiya olunanların sayı 23286, ikinci mərhələ üzrə vaksinasiya olunanların sayı 41234 nəfərdir. Ölkədə vurulan vaksinləri
11 sentyabr 2021Payız soyuqdəyməsindən bunlarla qorunun
Havaların get-gedə soyumağa başlaması ilə soyuqdəymə, qrip kimi xəstəliklər də çoxalır. İmmunitet getdikcə, düşür. Buna görə də ilk növbədə immuniteti yüksək saxlamaq üçün vasitələrə baş vurmaq lazımdır. Axşam.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, immuniteti ən çox yüksəldən vasitə otlardan hazırlana
17 sentyabr 2021Yaponiyalı həkimlər "Pfizer" peyvəndində yad cisimlər aşkar ediblər
Yaponiyalı mütəxəssislər "Pfizer"BioNTech" şirkətlərinin birgə istehsalı olan koronavirusa qarşı vaksinin tərkibində yad cisimlər aşkar ediblər. Ölkə üzrə üç fərqli vaksinasiya məntqəsində istifadə edilən 18 doza peyvəndin içində ağ toz şəkilli kənar elementlər müşahidə olunub. Həkimlə
15 sentyabr 2021Türkiyədə daha 259 nəfər koronavirus qurbanı oldu
Türkiyədə son sutkada COVID-19-dan 259 nəfər ölüb. xəbər verir ki, son sutkada 314 046 nəfər test edilib, onların 22 923-nün nəticəsi pozitiv çıxıb. Son 24 saatda COVID-19-dan 30 144 nəfər sağalıb
11 sentyabr 2021