Hər gün yumurta yemək faydalıdırmı? - CAVAB

Hər gün yumurta yemək faydalıdırmı? - CAVABYumurtalar çoxlu qida maddələri ilə zəngindir. Ən dəyərli maddələrdən biri isə yumurtanın sarısında olan xolin sayılır. Səhər yeməyi çox zaman yumurta ilə başlayır - onu omlet kimi çalmaq, sobada bişirmək və ya bərk qaynatmaq fərq etməz.

Lent.az-ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, gündə azı bir yumurta yemək olduqca asandır. Bu məhsul səhər yeməyinin sevilən komponentidir, çünki tərkibindəki zülal insanı günə tox və enerjili başlamağa kömək edir.

Yumurtanın sağlamlığa faydası

Yumurtalar qida dəyəri baxımından olduqca zəngindir. Hər böyük yumurtada təxminən 6 qram tam zülal var. Amma makronutrientlərlə yanaşı, yumurtada bir sıra vacib mikroelementlər də mövcuddur.

Bunlardan biri xolindir - yumurtanın məhz sarısında olur.

"Xolin hüceyrə membranlarını möhkəmləndirməyə kömək edir, həmçinin genlərin aktivləşib-passivləşməsi (metilləşmə) prosesində vacib rol oynayır. Xolin həm də asetilxolin adlı neyromediatorun tərkib hissəsidir və bu maddə əhvalın tənzimlənməsi və yaddaşın qorunmasında mühüm rol oynayır. Xolinin yüksək qəbulu depressiya, yaddaş itkisi və narahatlıq hallarının qarşısını almağa kömək edə bilər. Petruççiyə görə, yumurtalar həmçinin riboflavin, dəmir, sink, fol turşusu, fosfor, eləcə də A, D, B6 və B12 vitaminləri ilə zəngindir".

Hər gün yumurta yemək olarmı?

"Məlum olub ki, yumurta qanda xolesterin səviyyəsinə əhəmiyyətli təsir göstərmir. Əksinə, bəzi hallarda yumurta bu səviyyəni müsbət istiqamətdə dəyişə bilər". Son araşdırmalar göstərir ki, insan orqanizmindəki xolesterinin böyük hissəsi qidada olan xolesterindən yox, doymuş yağlar və trans yağlardan qaraciyər tərəfindən sintez olunur.

Bir yumurtada isə cəmi 1,5 qram doymuş yağ var ki, bu da təhlükəli səviyyə sayılmır. Amma yumurtanı nə ilə birlikdə yediyiniz də çox önəmlidir. Məsələn, yumurtanı səhərlər duzlu və yağlı ətlər - bekon və kolbasa kimi - ilə yemək müəyyən sağlamlıq riskləri yarada bilər.

Bu məhsullar ürək-damar xəstəlikləri və digər sağlamlıq problemləri riskini artıra bilər, amma bu risk daha çox vaxtilə və müntəzəm olaraq zərərli tərkibli məhsulların istehlakı ilə bağlıdır.

Doktor Petruççi həmçinin vurğulayır ki, yumurtanın necə bişirilməsi də onun ümumi faydasına təsir edir. Yüksək temperaturda bişirməyə dayanan keyfiyyətli yağlardan istifadəni tövsiyə edir: məsələn,

zeytun yağı

kərə yağı

üzvi təmizlənmiş (qaymaqdan alınan) yağ


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 4099   Tarix: 16 may 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Bel ağrılarına ucuz çarə tapıldı

Norveç və Danimarka alimlərinin apardıqları araşdırmaya əsasən, gündə 100 dəqiqə yerimək beldə xroniki ağrının əmələ gəlmə riskini təxminən 25 faiz azaldır. bu barədə CNN telekanalına istinadla xəbər verir. "Bu mühüm kəşfdir, çünki yerimək sadə, ucuz və əlçatan bir fəaliyyətdir və bel ağrısını

15 iyun
.

Yorğunsunuzsa, alça yeyin

Günəşin öz şüalarını göstərdiyi və təbiətin canlanmağa başladığı yaz fəsli insanlar üzərində tam əks təsir yaradır. Havadakı elektrik yükünün və bununla əlaqəli olan müsbət-mənfi yüklü ionların kəskin artıması sinir sisteminə təsir edərək stresə və dolayısı ilə yaz yorğunluğuna gətirib çıxarır. Axşam.a

8 iyun
.

Bu qidalar qanda şəkəri AŞAĞI SALIR

Dietoloqlar şəkər səviyyəsini normada saxlamaq üçün yüksək keyfiyyətli zülalla zəngin qidaların qəbulunu tövsiyə edir. Bu qidalar insulinə qarşı dözümsüzlüyün qarşısını almağa, tox qalmağa və əzələ kütləsini qorumağa kömək edir. şəkəri aşağı salmağa kömək edən zülallı qidaları təqdim edir:. Yumurta

11 iyun
.

Xərçəngin gözə çarpmayan əlamətləri – DİQQƏTLİ OLUN!

Son illərdə ağız xərçəngi halları dünyada artmaqdadır. Bu xərçəng növü dodaqları, dili, boğazı və ümumilikdə ağız boşluğunu təsir edir. Hər il minlərlə insan bu xəstəlik səbəbilə həyatını itirir. Erkən diaqnoz isə müalicənin uğurlu nəticə verməsi üçün əsas şərtdir. Təəssüf ki, simptomlar çox vaxt göz

7 iyun
.

2000, 7000 yoxsa 10000: Arıqlamaq üçün "sehrli" addım sayı neçədir?

Elmi araşdırmalar gündəlik atılan addımların miqdarının xəstəlik riski və ömür uzunluğu üçün böyük əhəmiyyət daşıdığını getdikcə daha çox təsdiqləyir. 10 00 addım gündəlik hədəf kimi tez-tez təqdim edilsə də, bu rəqəm ilk dəfə 1964-cü ildə Tokio Olimpiadası öncəsi Yaponiyada keçirilən marketinq kampaniyasında

3 iyun
.

Qadınların nəzərinə: Bu saatlarda şokolad yemək arıqladır

Ürəyimiz şirniyyat istəyəndə ağlımıza ilk versiya kimi şokolad gəlir, lakin sağlam qida olmadığına və çəki artımına səbəb olacağını düşündüyümüz üçün özümüzü saxlamağa çalışırıq. Ölkə.Az Türkiyənin "sabah" qəzetinə istinadla xəbər verir ki, son araşdırmalar şokoladı müəyyən saatda yeməyin faydal

17 iyun
.

Ürək xəstələrinin hovuzda üzməsi üçün ideal vaxt açıqlandı

Sakit və təhlükəsiz üzgüçülük üçün optimal vaxt səhər saat 07:00-dan 12:00-a qədər, axşam isə 16:00-dan 19:00-dəkdir. Qaynarinfo xəbər verir ki, bunu Rospotrebnadzor Mərkəzi Elmi-Tədqiqat Epidemiologiya İnstitutunun CMD Molekulyar Diaqnostika Mərkəzinin müalicə-profilaktika müəssisələrinin elmi və informasiy

9 iyun
.

Yaşı 50-ni keçən qadınlar bu yay meyvəsini hər gün yeməlidir - SƏBƏB

Menopauza dövründə çiyələyin qadınlar üçün faydaları. Çiyələk menopauza dövründə qadınların təbii müttəfiqinə çevrilə bilər. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, bu giləmeyvə təkcə ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmır, həm də hormonal dəyişikliklərə bağlı tipik simptomları yüngülləşdirir

10 iyun
.

Pomidor göründüyü qədər "məsum" deyilmiş - Bu formada yeyiləndə təhlükəli olur

İllərdir sağlam qida kimi tanınan və xüsusilə səhər süfrələrində geniş yer alan çiy pomidorun acqarına yeyilməsi bəzi insanlarda sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Mütəxəssislər bildirirlər ki, çiy pomidor mədə turşusunu artıraraq reflü və qastrit kimi narahatlıqları gücləndirə bilər. Səhər acqarın

7 iyun