Kivini qabığı ilə yemək olarmı? - Az bilinən, amma maraqlı fakt
Kivi - turşməzə dadı və yüksək qida dəyəri ilə seçilən meyvədir. Onun müntəzəm istifadəsi immuniteti gücləndirir, ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır və həzmi yaxşılaşdırır. Lakin bu meyvənin necə yeyilməsi - qabığı ilə, yoxsa qabıqsız - çoxlarını maraqlandırır. Mütəxəssislər isə maraqlı faktlar ortaya qoyur.
Sonxeber.az Qaynarinfo-ya istinadən xəbər verir ki, qidalanma üzrə mütəxəssis Erika Culsonun "Health Line" nəşrinə verdiyi açıqlamaya görə, kivinin qabığında bir çox faydalı maddə mövcuddur. Bunlara aşağıdakılar daxildir:
Sellüloz - bağırsaqların sağlamlığı üçün vacibdir, şəkərli diabet, xərçəng və ürək-damar xəstəliklərinin riskini azaldır;
Fol turşusu (folat) – hüceyrələrin yenilənməsi və normal inkişafı üçün vacibdir, xüsusilə hamiləlik dövründə qadınlar üçün önəmlidir;
C və E vitaminləri – orqanizmi azad radikallardan qoruyan antioksidantlardır.
Qabıqla yeyilən kivi, qabıqsız yeyiləndən 50% daha çox sellüloz, 32% daha çox folat və 34% daha çox E vitamini verir.
Bəs niyə bəziləri kivini qabıqsız yeyir?
Kivinin qabığında kalsium oksalat kristalları – rafidlər olur. Onlar ağız boşluğunun həssas səthini cızaraq yandırıcı hiss yarada bilər. Lakin meyvə tam yetişdikcə bu təsir azalır, çünki yumşaq daxili hissə bu kristalların təsirini azaldır.
Eyni zamanda, allergiyası olanlar və böyrək xəstəliklərindən əziyyət çəkənlər, xüsusən daş əmələ gəlməyə meyilli şəxslər, bu meyvədən uzaq durmalıdırlar.
Kivini necə düzgün yemək olar?
Əgər qabığın kobud teksturası və dadı sizi narahat edirsə, onu nəm dəsmal ilə silərək, yumşaq fırça ilə yuyaraq və ya tüklərini bıçaqla təmizləyərək yeməyi daha rahat edə bilərsiniz. Hazırda qabığı incə və tüksüz olan kivi sortları da mövcuddur.
Əgər qabığı tamamilə çıxarmaq istəyirsinizsə, onu bıçaqla soyun və ya kivini ortadan iki yerə bölərək içini qaşıqla yeyin.
Nəticə etibarilə, kivini necə yemək şəxsi seçimdir. Amma məlumdur ki, qabığı ilə yeyilən kivi daha çox fayda verir – bu da çoxlarının bilmədiyi maraqlı faktdır.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Bütün xəstəliklərin çarəsi - Məşhur professorun resepti
Məşhur rusiyalı həkim, sovet dövründə 30 il ərzində kosmonavtların sağlamlığına nəzarət edən professor İvan Neumıvakin qeyri-adi müalicə metodikaları ilə tanınır. -a istinadən bildirir ki, professorun fikrinə görə, xəstəliklərin əksəriyyətinin səbəbi orqanizmin Ph balansının pozulmasıdır. Müasir insanları
9 sentyabr 2021Qatığı heç bir xörəyə, yeməyə qarışdırıb yemək olmaz - Səbəbi AÇIQLANDI
Qatığı heç bir xörəyə, qidaya qatıb yeməyin. Hətta kükü, pörtləmə, dolmaya belə sarımsaq qatıq əlavə edib yemək adətimiz əslində mədəyə, həzmə, ümumi orqanizmə zərərdir. -a istinadən xəbər verir ki, bunu tanınmış həkim Seyfəddin Əsəd deyib. "Qatıq mədənin turşuluğunu yuyur. Əti, yeməyi həzmə verə
13 sentyabr 2021Koronavirusu yarım saatdan az müddətdə təyin etmək mümkün olacaq
COVID-19-u yarım saatdan az müddətdə yüksək dəqiqliklə aşkar edə biləcək cihaz hazırlanıb. İxtiranın müəllifi Rusiya Federal Tibbi və Bioloji Agentliyinin (FTBA) Fiziki və Kimya Tibb İnstitutundan olan rusiyalı mütəxəssislərdir. Bildirilir ki, cihaz virus antigeninin varlığını 27 dəqiqədə aşkarlayır
8 sentyabr 2021Dünyaya yayılan "Mu" ştamı: Əlamətləri nələrdir?
Koronavirusun "Mu" variantı dünyaya yayılmaqda davam edir. Artıq Türkiyədə 2 nəfərdə bu ştam aşkarlanıb. Bəs "Mu" ştamı nədir? Əlamətləri hansılardır?. həmin araşdırmanı təqdim edir:. Vaksinin təsirini azaldırmı?. "Hürriyet"in xəbərinə görə, "Mu" ştamının ən önəml
8 sentyabr 2021Vaksin vurduran tələbələrə təhsil haqqında güzəşt ediləcək? - AÇIQLAMA
Özbəkistanda vaksin vurduran tələbələrə təhsil haqqını ödəməkdə 10 faiz güzəşt ediləcəyi barədə qərar qəbul edilib. Bəs Azərbaycanda da tələbələrə endirim tətbiq olunma ehtimalı varmı? . Məsələ ilə bağlı təhsil eksperti Kamran Əsədov -a açıqlama verib. O, başqa çıxış yolunun olmadığını qeyd edərək bunlar
10 sentyabr 2021Gənc yaşda saçlar niyə ağarır? - Ağ tükü qoparmaq olmaz
Saçların ağarması təkcə yaşla əlaqəli dəyişikliklər səbəblərdən baş vermir. Bu, sağlamlıq problemləri ilə də bağlı ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, alimlər saçların piqmentasiyaya cavabdeh olan melaninin itirilməsi səbəbindən ağardığını bildiriblər. Bu, qida çatışmazlığı və ya hər hansı bir xəstəlik
17 sentyabr 2021Kolbasa, kabab və burger - Gündə 25 qram yesəniz...
Britaniyada Leeds Universiteti tərəfindən aparılmış bir araşdırma hər gün emal olunmuş ət yeyən insanlarda demensiya (ağıl zəifləməsi) riskinin 44 faiz arta biləcəyini göstərib. -a istinadən bildirir ki, araşdırmada kolbasa, kabab və burger kimi qidaların orta və daha yuxarı yaşlarda beyin sağlamlığın
15 sentyabr 2021Məşhur alimdən daha bir İNANILMAZ TÖVSİYƏ: Ağsaqqallar zeytun yağı içərsə...
a istinadən xəbər verir ki, bu sözləri Türkiyənin Aydın şəhərində keçirilən "Zeytun Yağı Günləri" proqramında qonaq olan professor Canan Karatay deyib. Aydın Böyükşəhər bələdiyyə sədri Özlem Çerçioğlu ilə fincana zeytun yağı töküb içən kardioloq bildirib ki, zeytun yağı təbiətin bəxş etdiy
16 sentyabr 2021