Hər gün kefir içmək üçün 5 əsas səbəb

Hər gün kefir içmək üçün 5 əsas səbəbKefir südün mayalanması yolu ilə hazırlanan süd məhsuludur.

Qaynarinfo xəbər verir ki, bu məhsul probiotiklər və vacib qida maddələri ilə zəngindir və bu da bağırsaq sağlamlığından tutmuş əzələlərin dəstəyinədək bir çox fayda verir. Kefir yalnız qatıqdan daha üstün deyil, həm də mətbəxdə çox yönlü istifadəyə malikdir.

Kefir nədir?

Kefir canlı maya və bakteriya koloniyalarının südə əlavə edilməsi və fermentasiya prosesi ilə hazırlanan süd məhsuludur. Bu proses nəticəsində süd qatılaşır və maye qatığa bənzər konsistensiya alır. Kefirin dadı bir qədər turş olur və bu, digər fermentasiya olunmuş məhsullara da xasdır. Kefiri adətən təmiz şəkildə içirlər, lakin ona bal, şəkər və ya giləmeyvə (məsələn, qaragilə və ya çiyələk) əlavə etmək də olar.

Hər gün kefir içsək nə baş verər?

1. Bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdırır

Kefir içmək bağırsaq mikrobiomunun – yəni bağırsaqlardakı faydalı bakteriyaların – dəstəklənməsinin ən yaxşı yollarından biridir. Kefir "yaxşı" bakteriyalar olan probiotiklərlə zəngindir və bu bakteriyalar zərərli mikroorqanizmləri sıxışdıraraq mikrobiomda balans yaradır.

Dietoloq Elizabet DeRobertisin sözlərinə görə, kefirdə 30-dan çox probiotik ştamm var – bu, adi qatıqdan xeyli çoxdur. Bu canlı mədəniyyətlər həzmə kömək edir, qarın köpünü azaldır və xüsusilə antibiotik qəbulundan və ya həzm pozuntusundan sonra bağırsaq fəaliyyətini normallaşdırır.

2. İltihabı azaldır

Kefirdəki probiotiklər bağırsaq sağlamlığını dəstəkləməklə yanaşı, iltihab əleyhinə təsir göstərir. DeRobertisin fikrincə, bu təsir bağırsaqdakı hiperaktiv immun siqnalların sakitləşdirilməsi və orqanizmin iltihab reaksiyasının tənzimlənməsi ilə əlaqədardır. Bu isə yüngül həzm pozuntuları da daxil olmaqla iltihabi halların yüngülləşdirilməsində faydalı ola bilər.

3. Sümük sağlamlığına kömək edir

Kefir kalsium, maqnezium və K2 vitamini, zənginləşdirilmiş variantlarında isə D vitamini ilə təmin edir. Bu maddələr yaşlandıqca zəifləyən sümük möhkəmliyi və sıxlığının qorunması üçün vacibdir.

Dietoloq bildirir: "Kalsium və D vitamini birlikdə sümükdə sorulmanı və minerallaşmanı artırır, K2 vitamini isə kalsiumun birbaşa sümüklərə yönəlməsinə kömək edir".

4. İmmunitet sistemini gücləndirir

DeRobertisin sözlərinə görə, kefirdəki probiotiklər immun sisteminin fəaliyyətini gücləndirə bilər. Bu bakteriyalar orqanizmin immun reaksiyasının böyük hissəsinin başladığı bağırsaqdakı immun toxumaları stimullaşdırır.

Kefir həmçinin B qrupu vitaminləri və sink ilə zəngindir ki, bunlar da immun cavabın güclənməsinə və gündəlik infeksiyalara qarşı müqavimətin artırılmasına kömək edir.

5. Əzələlərin qorunmasına dəstək olur

"Kefir bütün əsas amin turşularını ehtiva edən tam zülal qaynağıdır və bu, əzələ kütləsinin qorunmasına yardım edir", deyə DeRobertis bildirir.

Bu xüsusilə vacibdir, çünki yaşlandıqca əzələ kütləsi azalır.

Kefiri necə saxlamaq lazımdır?

Kefir şüşəsini açdıqdan sonra onu soyuducuda saxlayın və iki həftə ərzində istehlak edin. Los-Ancelesdəki Kulinariya Təhsili İnstitutunun baş müəllimi Kerri Smit qeyd edir ki, kefir fermentləşdirilmiş içki olduğundan zərərli hala gəlməsə də, uzun müddət saxlandıqda turş dadı daha da güclənə bilər.


Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq   Baxılıb: 729   Tarix: 28 may 2025  

Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666

Facebookda Paylaş


Oxşar xəbərlər

.

Bütün xəstəliklərin çarəsi - Məşhur professorun resepti

Məşhur rusiyalı həkim, sovet dövründə 30 il ərzində kosmonavtların sağlamlığına nəzarət edən professor İvan Neumıvakin qeyri-adi müalicə metodikaları ilə tanınır. -a istinadən bildirir ki, professorun fikrinə görə, xəstəliklərin əksəriyyətinin səbəbi orqanizmin Ph balansının pozulmasıdır. Müasir insanları

9 sentyabr 2021
.

Qatığı heç bir xörəyə, yeməyə qarışdırıb yemək olmaz - Səbəbi AÇIQLANDI

Qatığı heç bir xörəyə, qidaya qatıb yeməyin. Hətta kükü, pörtləmə, dolmaya belə sarımsaq qatıq əlavə edib yemək adətimiz əslində mədəyə, həzmə, ümumi orqanizmə zərərdir. -a istinadən xəbər verir ki, bunu tanınmış həkim Seyfəddin Əsəd deyib. "Qatıq mədənin turşuluğunu yuyur. Əti, yeməyi həzmə verə

13 sentyabr 2021
.

Koronavirusu yarım saatdan az müddətdə təyin etmək mümkün olacaq

COVID-19-u yarım saatdan az müddətdə yüksək dəqiqliklə aşkar edə biləcək cihaz hazırlanıb. İxtiranın müəllifi Rusiya Federal Tibbi və Bioloji Agentliyinin (FTBA) Fiziki və Kimya Tibb İnstitutundan olan rusiyalı mütəxəssislərdir. Bildirilir ki, cihaz virus antigeninin varlığını 27 dəqiqədə aşkarlayır

8 sentyabr 2021
.

Dünyaya yayılan "Mu" ştamı: Əlamətləri nələrdir?

Koronavirusun "Mu" variantı dünyaya yayılmaqda davam edir. Artıq Türkiyədə 2 nəfərdə bu ştam aşkarlanıb. Bəs "Mu" ştamı nədir? Əlamətləri hansılardır?. həmin araşdırmanı təqdim edir:. Vaksinin təsirini azaldırmı?. "Hürriyet"in xəbərinə görə, "Mu" ştamının ən önəml

8 sentyabr 2021
.

"Soyuqdəymə ilə özünüzü aldatmayın!" - Məşhur həkimdən XƏBƏRDARLIQ - VİDEO

Hazırda pandemiya dövründə olduğumuzu, müxtəlif virusların yayıldığını nəzərə alaraq, bədənimizi hər zaman "hücumlara" hazır etməliyik. Son müddət Azərbaycanda da koronavirusa yoluxma və "COVİD-19"dan ölüm sayının kəskin artdığını, yeni ştamların yayıldığını görürük və bu səbədə

9 sentyabr 2021
.

Vaksin vurduran tələbələrə təhsil haqqında güzəşt ediləcək? - AÇIQLAMA

Özbəkistanda vaksin vurduran tələbələrə təhsil haqqını ödəməkdə 10 faiz güzəşt ediləcəyi barədə qərar qəbul edilib. Bəs Azərbaycanda da tələbələrə endirim tətbiq olunma ehtimalı varmı? . Məsələ ilə bağlı təhsil eksperti Kamran Əsədov -a açıqlama verib. O, başqa çıxış yolunun olmadığını qeyd edərək bunlar

10 sentyabr 2021
.

Gənc yaşda saçlar niyə ağarır? - Ağ tükü qoparmaq olmaz

Saçların ağarması təkcə yaşla əlaqəli dəyişikliklər səbəblərdən baş vermir. Bu, sağlamlıq problemləri ilə də bağlı ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, alimlər saçların piqmentasiyaya cavabdeh olan melaninin itirilməsi səbəbindən ağardığını bildiriblər. Bu, qida çatışmazlığı və ya hər hansı bir xəstəlik

17 sentyabr 2021
.

Kolbasa, kabab və burger - Gündə 25 qram yesəniz...

Britaniyada Leeds Universiteti tərəfindən aparılmış bir araşdırma hər gün emal olunmuş ət yeyən insanlarda demensiya (ağıl zəifləməsi) riskinin 44 faiz arta biləcəyini göstərib. -a istinadən bildirir ki, araşdırmada kolbasa, kabab və burger kimi qidaların orta və daha yuxarı yaşlarda beyin sağlamlığın

15 sentyabr 2021
.

Məşhur alimdən daha bir İNANILMAZ TÖVSİYƏ: Ağsaqqallar zeytun yağı içərsə...

a istinadən xəbər verir ki, bu sözləri Türkiyənin Aydın şəhərində keçirilən "Zeytun Yağı Günləri" proqramında qonaq olan professor Canan Karatay deyib. Aydın Böyükşəhər bələdiyyə sədri Özlem Çerçioğlu ilə fincana zeytun yağı töküb içən kardioloq bildirib ki, zeytun yağı təbiətin bəxş etdiy

16 sentyabr 2021