Dondurmada mütləq çəkinməli olduğunuz 5 zərərli inqrediyent
Yay aylarında bir çox insanın sevimli deserti olan dondurma bəzi hallarda sağlamlığınıza təhlükə yarada bilər.
Lent.az 5 təhlükəli inqrediyenti sizə təqdim edir:
1. Titan dioksid (Titanium Dioxide, E171)
Bu maddə dondurmaya ağ rəng vermək üçün istifadə olunur. Araşdırmalar göstərib ki, E171-in nano hissəcikləri orqanizmdə toplanaraq DNT-yə zərər verə bilər. Avropa İttifaqında bu maddənin qida məhsullarında istifadəsi qadağandır.
2. Qırmızı rəngli boyaq Red No. 3 (Erythrosine)
Bu sintetik rəngverici dondurmaya parlaq rəng vermək üçün əlavə olunur. 1990-cı ildə ABŞ-da (FDA) bu maddənin kosmetik vasitələrdə istifadəsi kanserogen (xərçəng törədici) xüsusiyyətlərinə görə qadağan edilib, lakin bəzi ölkələrdə hələ də qida məhsullarında istifadəsinə icazə verilir.
3. Polisorb 80 (Polysorbate 80)
Bu emulqator, dondurmanın homojen (bərabər) teksturasını qorumaq üçün istifadə olunur. Heyvanlar üzərində aparılmış tədqiqatlar bağırsaq iltihabı və mikrobiomanın pozulması ilə əlaqəsini göstərmişdir.
4. Karraginan (Carrageenan, E407)
Bu qalınlaşdırıcı maddə qırmızı yosunlardan əldə edilir. Bəzi araşdırmalar, bağırsaqda iltihab və yara əmələ gəlməsi riskinin artması ilə əlaqələndirilir.
5. Yağ turşularının mono- və diqliseridləri (E471)
Bu emulqatorlar, dondurmanın teksturasını yaxşılaşdırmaq üçün əlavə olunur. Rəsmi olaraq təhlükəsiz sayılmalarına baxmayaraq, bəzi tədqiqatlar bəzi xərçəng növlərinin inkişafı ilə əlaqəli ola biləcəyini irəli sürür.
Dondurma alarkən onun tərkibini diqqətlə oxumağınız tövsiyə olunur. Əgər bu əlavələrdən biri və ya bir neçəsi siyahıda varsa, daha təbii və təhlükəsiz alternativlərə üstünlük verin.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Acı bibər yemək xeyirli imiş
Yeməklərə əlavə olunan acı bibərin metabolizmanı təxminən 5% sürətləndirdiyi sübut olunub. Axşam.az xəbər verir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professorları bununla bağlı araşdırma edib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeməklərin acılığı artdıqca yemək sürəti azalır və insan daha az yeyir
28 noyabrHəkimlər panikada: "COVID"ə bənzər yeni virus
Avropa İttifaqı ölkələrində yeni, ölümcül qrip virusuna yoluxma halları qeydə alınıb. Avropa səhiyyə rəsmiləri artıq bir neçə Avropa İttifaqı ölkəsində aşkar edilmiş H3N2 qrip virusunun yeni variantı olan subklad k qrip virusunun sürətlə yayıldığını bildirirlər. Mütəxəssislərin fikrincə, qrip mövsüm
30 noyabrÜrəyi qoruyur deyə ovuc-ovuc yediyimiz çərəz ağciyəri məhv edirmiş
Ürək sağlamlığı üçün faydalı hesab edilən, gündəlik rasionda tez-tez yer alan quru meyvələrin bəzi hallarda sağlamlıq üçün risk yaratdığı məlum olub. Xüsusilə çox miqdarda istehlak olunduqda qozun ağciyərlərə ciddi şəkildə zərər verdiyi ortaya çıxıb. xəbər verir ki, qozun tərkibindəki omega-3 yağ turşular
30 noyabrCOVID-19-un beynimizə uzunmüddətli təsiri
COVID-19 keçirən insanlar onun mənfi nəticələrini illərlə hiss edə bilərlər. xarici mediaya istinadla bildirir ki, Liverpul Universiteti, London Kral Kolleci və Kembric Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, COVID-19 insan beyninə uzunmüddətli mənfi təsir göstərir. Araşdırmaya görə, ağır formad
30 noyabrSoyuq havada çay əvəzinə su içmək daha faydalıdır
Havaların soyuması ilə insanlar bədəni isidən içkilərə xüsusilə çaya daha çox üstünlük verirlər. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, soyuq günlərdə çay əvəzinə su içmək orqanizm üçün daha faydalıdır. xəbər verir ki, həkimlərin sözlərinə görə, soyuq havada bədən daha çox susuzlaşır. Bunun əsa
7 dekabrBahalısı da, 2 manatlığı da eyni işi görür, aldanmayın - Həkim
Bahalı diş fırçaları düşündüyünüz qədər fərq yaratmır. xəbər verir ki, bunu hollandiyalı stomatoloq parodontoloq Tima Tomassenin deyib. Alim müxtəlif klinik tədqiqatları müqayisə edərək adi və elektrikli fırçaların təsirini və fırçalama müddətinin dişlərə təsirini araşdırıb. Bu barədə Amsterdam Universitet
6 dekabrXərçəng riskini artıran gündəlik 3 vərdiş
Alman mütəxəssisləri insanların gündəlik vərdişlərini təhlil edərək hansı davranış modellərinin xərçəng riskini artıra biləcəyini müəyyənləşdiriblər. xəbər verir ki, həkimlər üç əsas vərdişi xüsusilə təhlükəli adlandırırlar. Məlumdur ki, bədxassəli şişlər çox vaxt zərərli vərdişlər fonunda yaranır. Siqaret
28 noyabrCOVID keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq
COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarları tıxayaraq toxumalara oksigen və qida maddələrinin çatdırılmasını çətinləşdirir
5 dekabr