Yaşıl banan xərçəngə yoluxmanın qarşısını alır
Bananlar yuxarı həzm sistemi xərçəngi riskini azalda və ümumilikdə onkoloji xəstəliklərin qarşısının alınmasına kömək edə bilər.
Lent.az xarici mətbuata istinadla bildirir ki, lakin burada bir nüans var, bananlar yaşıl olmalıdır.
Yaşıl bananlar niyə belə faydalıdır?
Bu meyvələrdə olan davamlı nişasta unikal lif növüdür; o, nazik bağırsaqda həzm olunmur, əksinə, yoğun bağırsağa keçir, burada fermentasiya olunur və faydalı bakteriyaları qidalandırır. Bu fermentasiya prosesi qısa zəncirli yağ turşuları, o cümlədən butirat istehsal edir ki, alimlərə görə, bu maddələr şişlərin böyüməsinin qarşısını almaqda mühüm rol oynayır.
Davamlı nişasta həmçinin bağırsaq bakteriyalarının öd turşularını necə emal etməsini dəyişə bilər ki, nəticədə DNT-yə zərər verən və xərçəngi təşviq edən öd turşularının səviyyəsi azalır.
Araşdırmanın detalları
Tədqiqat iştirakçılarına təsadüfi qaydada üç müalicə üsulundan biri təyin olunub: gündəlik 600 milliqram aspirin, 30 qram davamlı nişasta. Onlar bu müalicələri iki il ərzində qəbul ediblər və nə iştirakçılar, nə də tədqiqatçılar kimin nə qəbul etdiyini bilməyib (ikiqat kor üsul).
Linç sindromu nədir?
Linç sindromu irsi xəstəlikdir və xeyli sayda xərçəng növünün riskini artırır; təxminən hər 300 nəfərdən birində rast gəlinir. Bu sindromdan əziyyət çəkənlərin 80 faizə qədəri həyatları boyu kolorektal (yoğun bağırsaq) xərçənginə tutulma riski daşıyır. Bundan əlavə, onlarda uşaqlıq, yumurtalıq və digər xərçəng növlərinin də riski artır.
İlk illərdə qruplar arasında xərçəng göstəricilərində ciddi fərqlər müşahidə olunmasa da, epidemioloji məlumatlar aspirinin profilaktik təsirinin daha sonra özünü göstərə biləcəyini göstərirdi. Bəzi iştirakçılar 20 ilə qədər müşahidə edilib.
Uzunmüddətli nəticələr gözlənilməz olub. Davamlı nişasta yoğun bağırsaq xərçənginin göstəricilərini azaltmasa da, Linç sindromu ilə bağlı digər xərçəng növlərinin riskini 50%-dən çox azaldıb.
Xüsusilə, yuxarı həzm sistemi, qida borusu, mədə, öd yolları və mədəaltı vəz xərçəngi üzrə qoruyucu təsir daha qabarıq olub. Davamlı nişasta qəbul edən 463 iştirakçıdan cəmi 5 nəfərdə yuxarı həzm sistemi xərçəngi aşkarlanıb, plasebo qəbul edən 455 iştirakçıdan isə 21 nəfərdə bu xərçəng qeydə alınıb.
Nyukasl Universitetindən professor, qidalanma üzrə ekspert Con Maters bu nəticələrin əhəmiyyətini vurğulayıb. Tədqiqat eyni zamanda aspirinin də faydasını təsdiqləyib. Aspirin qəbul edən iştirakçılarda yoğun bağırsaq xərçəngi riski 50 faiz azalıb.
Davamlı nişastanın digər üstünlükləri arasında uzun müddətli toxluq hissi, qəbizliyin müalicəsi və profilaktikası, xolesterin səviyyəsinin azalması, yoğun bağırsaq xərçəngi riskinin azalması və digər liflərə nisbətən daha az qaz əmələ gətirməsi var; çünki davamlı nişasta yavaş fermentasiya olunur.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Acı bibər yemək xeyirli imiş
Yeməklərə əlavə olunan acı bibərin metabolizmanı təxminən 5% sürətləndirdiyi sübut olunub. Axşam.az xəbər verir ki, Pensilvaniya Dövlət Universitetinin professorları bununla bağlı araşdırma edib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yeməklərin acılığı artdıqca yemək sürəti azalır və insan daha az yeyir
28 noyabrYaşı 5-dən az olan uşaqlara diqqət - Təhlükə var
Son illər dünyada uşaq ölümlərinin sayı artıb. Bu qorxunc tendensiya erkən doğum nəticəsində dünyaya gələn uşaqlar arasında özünü daha qabarıq şəkildə göstərir. xəbər verir ki, 37 həftədən tez baş tutan doğum erkən doğum sayılır. Həmin uşaqların ağciyəri və ürəyi tam formalaşsa da, bağırsaq sistemi ö
8 dekabrSoyuq havada çay əvəzinə su içmək daha faydalıdır
Havaların soyuması ilə insanlar bədəni isidən içkilərə xüsusilə çaya daha çox üstünlük verirlər. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, soyuq günlərdə çay əvəzinə su içmək orqanizm üçün daha faydalıdır. xəbər verir ki, həkimlərin sözlərinə görə, soyuq havada bədən daha çox susuzlaşır. Bunun əsa
7 dekabrZərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi
Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "King's College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging" jurnalında dərc olunub. Tədqiqat 2 böyük Avropa layihəsini
13 dekabrÜrəyi qoruyur deyə ovuc-ovuc yediyimiz çərəz ağciyəri məhv edirmiş
Ürək sağlamlığı üçün faydalı hesab edilən, gündəlik rasionda tez-tez yer alan quru meyvələrin bəzi hallarda sağlamlıq üçün risk yaratdığı məlum olub. Xüsusilə çox miqdarda istehlak olunduqda qozun ağciyərlərə ciddi şəkildə zərər verdiyi ortaya çıxıb. xəbər verir ki, qozun tərkibindəki omega-3 yağ turşular
30 noyabrBu şokoladı şəkər xəstələri də yeyə bilər
Hər yaşda insanın istifadə etdiyi şokolad mütəxəssislər tərəfindən çox da tövsiyə edilmir, lakin təmiz kakaodan hazırlanan tünd şokoladın sağlamlığa faydaları diqqət çəkir. Tərkibində şəkər və ya əlavələr olmayan tünd şokoladın antioksidant xüsusiyyəti kimi bir çox faydası var. "Qafqazinfo"
13 dekabrŞirniyyat sizi kökəldir?
Artıq çəki almağımıza səbəb olan amillərdən biri də şirniyyatdır. Axşam.az xəbər verir ki, bəziləri gün ərzində şirniyyat yemədən dayana bilmirlər. Bu bəzən xəstəlik də ola bilir. Bunun üçün şirniyyat həvəsinin nədən yarandığını öyrənmək üçün əvvəlcə həkimə müraciət etməyiniz məsləhətdir. Əks halda şirniyya
9 dekabrMiqren ağrılarını yüngülləşdirə biləcək üsullar AÇIQLANDI
Miqren dünya üzrə milyonlarla insanın həyat keyfiyyətinə təsir edən, kəskin və dözülməz baş ağrıları ilə müşayiət olunan nevroloji problem sayılır. -ın məlumatına görə, mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi sadə üsullar miqren tutmalarını zəiflətməyə və ağrı müddətini qısaltmağa kömək edə bilər. Həkimləri
7 dekabrGörmə qabiliyyətini yaxşılaşdıran 12 qida (SİYAHI)
Gözlər üçün faydalı qida maddələri - sink, omeqa-3 yağ turşuları, A və C vitaminləri - yaşla bağlı xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edir. Lazımi maddələrin hamısını qidalardan almaq mümkündür. Qaynarinfo xəbər verir ki, "Very Well Health" görməni yaxşılaşdırmaq üçün nə yemək lazım olduğun
12 dekabr