Mikroplastiklər içkilərdə gizli təhlükə? Şüşə qablar üstünlükdür, amma...
Fransa Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin apardığı araşdırmaya görə, şüşə qablar ilə müqayisədə, plastik və ya dəmir qablarda saxlanılan su, soda, pivə və şərab kimi içkilərdə mikroplastik hissəciklərin səviyyəsi xeyli yüksəkdir.
Milli.Az "Agence France-Presse"ə istinadən xəbər verir ki, alimlər Fransada geniş yayılmış məşhur içkiləri təhlil ediblər.
Araşdırma direktoru Qiyom Dyuflo bildirib ki, məqsəd qablaşdırma növünün mikroplastik səviyyəsinə təsirini müəyyən etmək olub. Nəticələr göstərir ki, şüşə butulkalarda orta hesabla hər litr içkidə təxminən 100 mikroplastik hissəcik mövcuddur.
Araşdırma iştirakçısı aspirant İselin Şaib isə bildirib ki, nəticələr gözləniləndən fərqlidir. Onun sözlərinə görə, mikroplastik hissəciklərin çoxu şüşə qabların qapaqlarının kənarındakı boya materiallarından əmələ gəlir. Güman edilir ki, saxlama zamanı qapaqların bir-birinə sürtülməsi nəticəsində görünməz mikrocızıq və mikroplastiklər sərbəst buraxılır.
İçməli suda mikroplastik səviyyəsi isə bütün qab növlərində nisbətən aşağı olub: şüşə butulkalarda litrdə 4,5, plastik qablarda isə 1,6 hissəcik müşahidə edilib. Şərabda isə, hətta şüşə qabda belə, minimal səviyyələr qeydə alınıb. Bunun səbəbləri hələ tam aydın deyil.
Qazlı su və pivə kimi içkilərdə isə mikroplastik səviyyəsi daha yüksək olub - litrdə 30-60 hissəcik arasında dəyişir. Bununla belə, alimlər bildirir ki, bu mikroplastik səviyyələrinin insan sağlamlığı üçün təhlükəli olduğunu demək üçün hələ kifayət qədər dəlil yoxdur, çünki mikroplastiklərin toksiklik həddi müəyyən edilməyib.
Agentlik istehsalçılara tövsiyə edir ki, qabların qapaqları daha effektiv təmizlənsin: hava ilə üfürmə, ardınca su və spirtlə yuyulma çirklənməni 60 faizədək azalda bilər.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Bütün xəstəliklərin çarəsi - Məşhur professorun resepti
Məşhur rusiyalı həkim, sovet dövründə 30 il ərzində kosmonavtların sağlamlığına nəzarət edən professor İvan Neumıvakin qeyri-adi müalicə metodikaları ilə tanınır. -a istinadən bildirir ki, professorun fikrinə görə, xəstəliklərin əksəriyyətinin səbəbi orqanizmin Ph balansının pozulmasıdır. Müasir insanları
9 sentyabr 2021Qatığı heç bir xörəyə, yeməyə qarışdırıb yemək olmaz - Səbəbi AÇIQLANDI
Qatığı heç bir xörəyə, qidaya qatıb yeməyin. Hətta kükü, pörtləmə, dolmaya belə sarımsaq qatıq əlavə edib yemək adətimiz əslində mədəyə, həzmə, ümumi orqanizmə zərərdir. -a istinadən xəbər verir ki, bunu tanınmış həkim Seyfəddin Əsəd deyib. "Qatıq mədənin turşuluğunu yuyur. Əti, yeməyi həzmə verə
13 sentyabr 2021Koronavirusu yarım saatdan az müddətdə təyin etmək mümkün olacaq
COVID-19-u yarım saatdan az müddətdə yüksək dəqiqliklə aşkar edə biləcək cihaz hazırlanıb. İxtiranın müəllifi Rusiya Federal Tibbi və Bioloji Agentliyinin (FTBA) Fiziki və Kimya Tibb İnstitutundan olan rusiyalı mütəxəssislərdir. Bildirilir ki, cihaz virus antigeninin varlığını 27 dəqiqədə aşkarlayır
8 sentyabr 2021Dünyaya yayılan "Mu" ştamı: Əlamətləri nələrdir?
Koronavirusun "Mu" variantı dünyaya yayılmaqda davam edir. Artıq Türkiyədə 2 nəfərdə bu ştam aşkarlanıb. Bəs "Mu" ştamı nədir? Əlamətləri hansılardır?. həmin araşdırmanı təqdim edir:. Vaksinin təsirini azaldırmı?. "Hürriyet"in xəbərinə görə, "Mu" ştamının ən önəml
8 sentyabr 2021Vaksin vurduran tələbələrə təhsil haqqında güzəşt ediləcək? - AÇIQLAMA
Özbəkistanda vaksin vurduran tələbələrə təhsil haqqını ödəməkdə 10 faiz güzəşt ediləcəyi barədə qərar qəbul edilib. Bəs Azərbaycanda da tələbələrə endirim tətbiq olunma ehtimalı varmı? . Məsələ ilə bağlı təhsil eksperti Kamran Əsədov -a açıqlama verib. O, başqa çıxış yolunun olmadığını qeyd edərək bunlar
10 sentyabr 2021Gənc yaşda saçlar niyə ağarır? - Ağ tükü qoparmaq olmaz
Saçların ağarması təkcə yaşla əlaqəli dəyişikliklər səbəblərdən baş vermir. Bu, sağlamlıq problemləri ilə də bağlı ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, alimlər saçların piqmentasiyaya cavabdeh olan melaninin itirilməsi səbəbindən ağardığını bildiriblər. Bu, qida çatışmazlığı və ya hər hansı bir xəstəlik
17 sentyabr 2021Kolbasa, kabab və burger - Gündə 25 qram yesəniz...
Britaniyada Leeds Universiteti tərəfindən aparılmış bir araşdırma hər gün emal olunmuş ət yeyən insanlarda demensiya (ağıl zəifləməsi) riskinin 44 faiz arta biləcəyini göstərib. -a istinadən bildirir ki, araşdırmada kolbasa, kabab və burger kimi qidaların orta və daha yuxarı yaşlarda beyin sağlamlığın
15 sentyabr 2021Məşhur alimdən daha bir İNANILMAZ TÖVSİYƏ: Ağsaqqallar zeytun yağı içərsə...
a istinadən xəbər verir ki, bu sözləri Türkiyənin Aydın şəhərində keçirilən "Zeytun Yağı Günləri" proqramında qonaq olan professor Canan Karatay deyib. Aydın Böyükşəhər bələdiyyə sədri Özlem Çerçioğlu ilə fincana zeytun yağı töküb içən kardioloq bildirib ki, zeytun yağı təbiətin bəxş etdiy
16 sentyabr 2021