Kartofun bişirilməsində ən zərərli üsul açıqlanıb – bu qızartma deyil
Bir çox insanın sevdiyi kartof düzgün hazırlanarsa, həm ləzzətli, həm də faydalı ola bilər. Lakin yeni tədqiqatlar göstərib ki, bəzi bişirmə üsulları bu tərəvəzin qidalandırıcı dəyərini ciddi şəkildə azaldır. Mütəxəssisləri xəbərdarlıq edir: kartofu çoxlu suda qaynatmaq, onu bişirməyin ən zərərli üsuludur.
Sonxeber.az kartofun bişirilməsində olan zərərli tərəfləri sizə təqdim edir:
Niyə kartofu qaynatmaq zərərlidir?
Ekspertlər bildirirlər ki, problem suda həll olunan vitaminlərin və antioksidantların itməsi ilə bağlıdır:
C vitamini və fenollar — kartofda olan əsas faydalı birləşmələr — suda asanlıqla həll olur və yüksək temperaturda oksidləşərək dağılır.
Araşdırmalardan rəqəmlər:
Mikrodalğalı sobada bişirilmiş kartofda C vitamini səviyyəsi 36% daha yüksəkdir (69 mq/100 q)
Suda qaynadılmış kartofda – yalnız 44 mq/100 q
Piyadada və ya sobada bişirmə zamanı, polifenollar 65% daha çox qalır
Qaynadılmış kartofda – 210 mq/100 q,
Sobada bişmişdə – 350 mq/100 q
Xüsusilə bənövşəyi kartof sortlarında, fenollar soba üsulu ilə bişirildikdə 65% daha çox qorunur.
Ən böyük itki nələrdə olur?
Kartof doğrandıqda və böyük su miqdarı ilə qaynadıldıqda,
Temperatur çox olduqda,
Kartofun su ilə təmas sahəsi genişləndikdə, qida maddələrinin itkisi maksimum olur.
Kartof bişirmək üçün ən sağlam üsullar:
Buxarda bişirmək
- Vitamin və mineralların suda yuyulmaması üçün ideal üsuldur.
Sobada və ya manqalda bişirmək
- Xüsusilə qabığı ilə birlikdə bişirmək faydalıdır. Qabıq lif və mikroelementlərlə zəngindir.
Mikrodalğalı sobada bişirmək
- Qısa müddətdə və az miqdarda maye ilə bişdiyi üçün C vitamini daha çox qorunur.
Nəticə:
Əgər kartofdan faydalı maddələri maksimum dərəcədə almaq istəyirsinizsə, uzunmüddətli və bol suda qaynatmadan uzaq durun, xüsusilə doğranmış halda. Bişirmə vərdişlərinizi yenidən nəzərdən keçirmək, sağlam qidalanma üçün vacib addımdır.(lent.az)
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Yuxusuzluq bu ağır pozulmaların riskini artırır
European Journal of Preventive Cardiology jurnalında dərc olunmuş araşdırmada göstərilib ki, yuxusuzluq ürəyin işemik xəstəliyi, ürək çatışmazlığı, infarkt və insultun riskini xeyli artırır. Yuxusuzluq metabolik proseslərə və endokrin sisteminin fəaliyyətinə təsir edir, simpatik sinir sistemini aktivləşdirir
15 sentyabr 2021Ovuclarınızı birləşdirin: Sevgi haqqında nələr öyrənəcəksiniz?
Ovuclarınızın içindəki sevgi xətti xarakteriniz haqqında çox şey deyir. -a istinadən məlumat verir ki, bir insanın əlləri o insan haqqında çox şey deyə bilər. Bu, uzun müddətdir ki, xarakter təhlili aparan insanlar üçün təsirli bir üsuldur. Əgər bu sizə də maraqlıdırsa, o zaman ovuclarınızı birləşdirin
17 sentyabr 2021Dördüncü dalğa nə zaman bitəcək? - Həkim açıqladı
El bir olsa, dağ oynayar yerindən. Dediklərimi etsəniz, 4-cü dalğa bu gündən etibarən ən azı sizin üçün bitəcək. Bir müddətlik restoranlara, alış veriş mərkəzlərinə, gəzməyə, qonaqlığa getməyin. Bütün günü orda-burda şəkil çəkdirib sosial şəbəkədə paylaşırsınız, 3 gün sonra da yazırsınız ki, mən də yoluxdum
13 sentyabr 2021Oynaqlarınız ağrıyırsa, bunları yeyin
Hava dəyişiləndə sizin oynaqlarınız ağrımağa başlayırsa, onları düzgün "yedizdirməyə" çalışın. Bəzi qidalı maddələr, vitaminlər və minerallar oynaqlarımızın sağlamlığı üçün çox vacibdir. -a istinadən bu maddələrlə zəngin olan qidaları daha tez-tez qəbul etməyi məsləhət görür. - Zülal orqaniz
8 sentyabr 2021Möcüzəli ədviyyat DARÇIN - Hər dərdin dərmanı
"Cinnamomum" ağacının qabığı olan ətirli darçın tez-tez yemək və şirniyyatların hazırlanmasında istifadə olunur. Lakin bir çox digər ədviyyatlar kimi, darçın həm də çoxsaylı müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir və sağlamlığı qorumağa və bərpa etməyə yardım edir. Darçın orqanizmə güclü antibakterial
13 sentyabr 2021"Mu" ştammının Deltadan fərqi - Yoluxma əlamətləri hansılardır?
Koronavirus infeksiyası bütün dünyada sürətlə yayıldığı halda yeni variantları da yaranır. Bu dəfə Covid-19-un "Mu variantı" ortaya çıxıb. xəbər verir ki, vaksinlərə qarşı dözümlü bu ştammda əlamətlər nəfəs darlığı, boğulma, boğaz ağrısı, iştahsızlıq, qusma, ürəkbulanmadır. Xəsətlik zaman
9 sentyabr 2021Peyvənd olunanların sayı açıqlandı
Azərbaycanda son sutkada koronavirus (COVID-19) əleyhinə 64 520 vaksin vurulub. Nazirlər Kabineti yanında Operativ Qərargahdan -a verilən məlumata görə, bir gündə birinci mərhələ üzrə vaksinasiya olunanların sayı 23286, ikinci mərhələ üzrə vaksinasiya olunanların sayı 41234 nəfərdir. Ölkədə vurulan vaksinləri
11 sentyabr 2021Beyin üçün zərərli qidalar açıqlandı
Düzgün qidalanmamaq beyində iltihabı proseslərə, yaddaş pozulmasına və digər əqli problemlərə gətirib çıxara bilər. Buna yol verməmək üçün, ilk növbədə şəkər tərkibli məhsulların istifadəsini azaltmaq vacibdir. Lakin şəkərdən imtina etmək də olmaz. Belə ki, bu, əqli imkanların zəifləməsi və hətta qısamüddətl
17 sentyabr 2021Qızdırma, baş ağrıları, ishal... - COVID-19, yoxsa mövsümi qrip? - VİDEO
Qarşıdan payız gəlir. Mövsüm dəyişikliyi zamanı adət etdiyimiz kimi qrip və respirator xəstəliklər yayılıb. xəbər verir ki, koronavirus kimi eyni əlamətlər mövsümi xəstəliklərdə də özünü göstərir. Hazırda uşaqlar arasında da virusun yayılması müşahidə olunur. Bəs onları necə fərqləndirməli və hər ik
9 sentyabr 2021