Yeməkdən dərhal sonra çay içmək zərərlidir?
Yeməkdən sonra çay içmək bir çox insanın gündəlik vərdişlərindən biridir. Xüsusilə də qara çay Azərbaycanda ən çox istehlak olunan içkilər sırasındadır. Amma bu vərdişin sağlamlığa bəzi mənfi təsirləri ola bilər.
BAKU.WS xəbər verir ki, mütəxəssislər yeməkdən dərhal sonra çay içməyin orqanizmə necə təsir etdiyini izah ediblər:
-Dəmirin sorulmasına mane olur: Qara və yaşıl çayda yüksək miqdarda tanin maddəsi var. Bu maddə yeməklə qəbul edilən dəmiri bağlayaraq onun orqanizmə sorulmasını çətinləşdirir. Xüsusilə də dəmir çatışmazlığından əziyyət çəkənlər üçün bu ciddi problemdir.
-Qidanın həzmini ləngidir: Yeməkdən sonra mədə turşuluğu həzmi asanlaşdırmaq üçün artır. Lakin çay bu balansı poza bilər, nəticədə həzm prosesi yavaşlaya və narahatlıqlar yarana bilər.
-Şişkinlik və qaz problemini artırır: Yeməkdən sonra içilən isti çay bəzi insanlarda qarında köp, ağırlıq və qaz kimi problemləri gücləndirə bilər.
-Vitamin və mineralların sorulmasını azalda bilər: Xüsusilə sink, maqnezium və kalsium kimi mineralların orqanizm tərəfindən tam mənimsənilməsi çətinləşir.
Həkimlər bildirir ki, çayı yeməkdən ən az 30–60 dəqiqə sonra içmək daha sağlam seçimdir. Əgər çay içmək istəyirsinizsə, tərkibində tanin az olan bitki çayları (məsələn, nanə, çobanyastığı) daha uyğun ola bilər.
Dəmir əskikliyi olan insanlar çayı limonla birgə içməklə bu təsiri bir qədər azalda bilərlər. C vitamini dəmirin sorulmasını dəstəkləyir.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Sağlamlıq Baxılıb: 2635 Tarix: 05 avqust 2025
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Dünyada sağalmaz xəstəlik sürətlə yayılır - onun nəticələri
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı peyvəndlənmənin aşağı səviyyəsinə görə həyəcan təbili çalır. Dünyada qızılca halları sürətlə artır: yalnız ötən il 11 milyon yoluxma qeydə alınıb. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) bildirir ki, bir çox regionlarda peyvəndləmə səviyyəsinin çox aşağı olması səbəbindən qızılcanı
7 dekabrGörmə qabiliyyətini yaxşılaşdıran 12 qida (SİYAHI)
Gözlər üçün faydalı qida maddələri - sink, omeqa-3 yağ turşuları, A və C vitaminləri - yaşla bağlı xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edir. Lazımi maddələrin hamısını qidalardan almaq mümkündür. Qaynarinfo xəbər verir ki, "Very Well Health" görməni yaxşılaşdırmaq üçün nə yemək lazım olduğun
12 dekabrÖskürəyin təbii üsullarla müalicəsi
Demək olar ki, hər kəs öskürəyin nə qədər narahatedici olduğunu qəbul edir. Sadə bir öskürək belə həftələrlə davam edə, boğaz ağrısına, əzələ gərginliyinə və yuxu pozuntularına səbəb ola bilər. Bu səbəbdən öskürəyin aradan qaldırılması üçün müxtəlif vasitələrin axtarılması və bu sahədə geniş bir bazarı
15 dekabrMusiqi təkcə ruhun qidası deyilmiş... - Yeni tədqiqat
Musiqi dinləmək boş vaxtı dəyərləndirməyin ən gözəl yollarından biri hesab olunsa da, əslində beynin sağlamlığını qoruyan xüsusiyyətləri də özündə ehtiva edir. Qaynarinfo xəbər verir ki, Monaş Universitetinin apardığı tədqiqat da bu fikri təsdiqləyir. Musiqi dinləmək bir çox insan üçün dünyanın səs-küyündə
5 dekabrHəkimlər niyə qadınlara günəbaxan tumu yeməyi məsləhət görür?
Günəbaxan tumları zülal, faydalı yağlar, lif və vitaminlərlə zəngindir və orqanizmə müsbət təsir göstərir. Onlar sadəcə rahat qəlyanaltı və ya salatlara əlavə deyil, əslində dəyəri çox zaman yetərincə qiymətləndirilməyən tam qidalı məhsuldur. Günəbaxan tumlarını həqiqətən dəyərli edən nədir?. xəbər veri
14 dekabrHəkimlər panikada: "COVID"ə bənzər yeni virus
Avropa İttifaqı ölkələrində yeni, ölümcül qrip virusuna yoluxma halları qeydə alınıb. Avropa səhiyyə rəsmiləri artıq bir neçə Avropa İttifaqı ölkəsində aşkar edilmiş H3N2 qrip virusunun yeni variantı olan subklad k qrip virusunun sürətlə yayıldığını bildirirlər. Mütəxəssislərin fikrincə, qrip mövsüm
30 noyabrBu şokoladı şəkər xəstələri də yeyə bilər
Hər yaşda insanın istifadə etdiyi şokolad mütəxəssislər tərəfindən çox da tövsiyə edilmir, lakin təmiz kakaodan hazırlanan tünd şokoladın sağlamlığa faydaları diqqət çəkir. Tərkibində şəkər və ya əlavələr olmayan tünd şokoladın antioksidant xüsusiyyəti kimi bir çox faydası var. "Qafqazinfo"
13 dekabrSinə xərçəngindən tam qurtulmaq mümkün deyil - Onkoloq
Onkoloq süd vəzi xərçənginin təkrarlanma riskinə diqqət çəkib. xəbər verir ki, onkoloq Vladimir İvaşkov xəbərdarlıq edib ki, süd vəzisinin çıxarılmasından sonra belə xərçəngin təkrarlanma riski mövcuddur. "Əməliyyatdan sonra on il ərzində qadınların təxminən 10%-i xərçəngin təkrarlanması ilə qarşılaşır
7 dekabr