Səhər yeməyini ötürsək nə baş verər?
Bir çox insan səhər yeməyinin boş buraxılmasının gün ərzində daha bol bir naharla asanlıqla kompensasiya oluna biləcəyini düşünür. Lakin insan orqanizmi öz qədim və sərt qanunları ilə işləyir və səhər yeməyinin buraxılması bədən üçün ciddi xəbərdarlıq siqnalıdır.
Sonxeber.az milli.az-a istinadən xəbər verir ki, uzun müddət aclıq vəziyyətinə cavab olaraq orqanizm bazal metabolizmanı yavaşladır və qəbul edilən hər kalorini qorumağa çalışır. Axşam saatlarında nəhayət iri porsiyalı yemək yeyildikdə isə enerji ehtiyac üçün deyil, əsasən yağ ehtiyatlarına yönəldilir. Bu, təkamül baxımından məntiqli bir sağ qalma mexanizmi olsa da, bədən forması və sağlamlıq üçün zərərli hesab olunur.
Bundan əlavə, insulin ifrazını tənzimləyən sirkadiyen ritmlər də pozulur. Araşdırmalar göstərir ki, müntəzəm səhər yeməyi yeyən insanlarda gün ərzində ani aclıq tutmaları və həddindən artıq yemə halları daha az müşahidə olunur.
Xüsusilə zülalla zəngin səhər yeməyi metabolizmi işə salan bir "başlanğıc düyməsi" rolunu oynayır. Bu, enerji yandırma prosesini aktivləşdirir və axşama qədər iştahın nəzarətdə saxlanmasına kömək edir.
Mütəmadi səhər yeməyi vərdişi hormon balansının daha stabil olmasını təmin edir. Mütəxəssislər bildirir ki, insan özünü mütləq ağır və bol səhər süfrəsinə məcbur etməməlidir. Oyandıqdan sonra ilk bir saat ərzində qəbul edilən kiçik, lakin qidalı bir yemək belə bədənə kifayət qədər aydın siqnal verir.
Məsələn, böyürtkənli yoqurt, ispanaqlı yumurta, yaxud avokadolu tam buğda çörəyi ilə hazırlanmış tost bu məqsəd üçün ideal seçimlərdir.
Əsas məqsəd bədənə aclıq dövrünün başlamadığını və kalorilərin təhlükəsiz şəkildə xərclənə biləcəyini anlatmaqdır. Zamanla bu vərdişə çevrilir və orqanizm buna sabit enerji səviyyəsi və yeməklə bağlı obsesiv düşüncələrin azalması ilə cavab verir.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
Çipsdən niyə imtina etmək lazımdır? - Kardioloqlar açıqladı
Kardioloqların fikrincə, gün ərzində sağlam qəlyanaltılar istifadə etmək artıq çəkinin və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Lakin nəyin yeyilməsi xüsusilə önəmlidir. Qaynarinfo xəbər verir ki, "Parade" nəşri üçün danışan kardioloqlar xəstələrinə uzaq durmağı tövsiyə etdiklər
8 dekabrGərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır
Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qida maddələrinin azlığı adətən gözə çarpan simptomlarla özünü göstərmir". Eksperti
7 dekabrBu şokoladı şəkər xəstələri də yeyə bilər
Hər yaşda insanın istifadə etdiyi şokolad mütəxəssislər tərəfindən çox da tövsiyə edilmir, lakin təmiz kakaodan hazırlanan tünd şokoladın sağlamlığa faydaları diqqət çəkir. Tərkibində şəkər və ya əlavələr olmayan tünd şokoladın antioksidant xüsusiyyəti kimi bir çox faydası var. "Qafqazinfo"
13 dekabrMiqren ağrılarını yüngülləşdirə biləcək üsullar AÇIQLANDI
Miqren dünya üzrə milyonlarla insanın həyat keyfiyyətinə təsir edən, kəskin və dözülməz baş ağrıları ilə müşayiət olunan nevroloji problem sayılır. -ın məlumatına görə, mütəxəssislər bildirirlər ki, bəzi sadə üsullar miqren tutmalarını zəiflətməyə və ağrı müddətini qısaltmağa kömək edə bilər. Həkimləri
7 dekabrSinə xərçəngindən tam qurtulmaq mümkün deyil - Onkoloq
Onkoloq süd vəzi xərçənginin təkrarlanma riskinə diqqət çəkib. xəbər verir ki, onkoloq Vladimir İvaşkov xəbərdarlıq edib ki, süd vəzisinin çıxarılmasından sonra belə xərçəngin təkrarlanma riski mövcuddur. "Əməliyyatdan sonra on il ərzində qadınların təxminən 10%-i xərçəngin təkrarlanması ilə qarşılaşır
7 dekabrÇox öskürmək ziyandır
Son günlər yayılan qrip xəstəliyi şiddətli öskürəyin yayılmasına səbəb olub. Axşam.az xəbər verir ki, mütəxəssislər küncüdün öskürəyə müsbət təsir etdiyini açıqlayıb. O, immun hüceyrələrini artırır. E, C və B qrupu vitaminləri ilə çox zəngin olan küncüt güclü zülal qaynağıdır. Onun tərkibində çoxlu lif
3 dekabrQış aylarında göz quruluğu və infeksiyalar artır - Həkimdən xəbərdarlıq
Qış aylarının başlaması ilə soyuq hava, külək və qapalı məkanlarda yaranan quru mühit göz sağlamlığına mənfi təsir göstərməyə başlayıb. türk mediasına istinadən xəbər verir ki, göz xəstəlikləri üzrə mütəxəssis, Dr.Faik Engin Azman bu dövrdə göz quruluğu, infeksiyalar və rəqəmsal ekran istifadəsi il
15 dekabrHər kəsin faydalı bildiyi banan bu şəxslər üçün təhlükəlidir
Banan dünyada ən çox istehlak edilən meyvələrdən biridir. Ucuzdur, dadlıdır, qabığı ilə birlikdə rahat daşınır, tez enerji verir və kalium, B6 vitamini, lif, C vitamini kimi faydalı maddələrlə zəngindir. xəbər verir ki, bir çox idmançı, uşaqlar və sağlam qidalanan insanlar gündəlik rationuna bananı mütlə
3 dekabr