Hər gün qaşıq- qaşıq yeyirik - Mədəmizi "deşirmiş"
Ən sevilən ləzzətlərdən biri olan mürəbbənin əslində mədəyə və qaraciyərə böyük zərərləri olduğu məlum olub.
Milli.Az xəbər verir ki, şəkər və əlavələrlə zəngin olan bu şirin ləzzət hər gün, xüsusilə səhərlər qaşıq-qaşıq yeyildikdə, həzm sistemində bir sıra problemlərə yol aça bilər.
Mütəxəssislər bildirirlər ki, mürəbbənin ifrat istifadəsi mədə turşusunun artmasına, qastrit və reflü kimi narahatedici halların yaranmasına səbəb ola bilər. Eyni zamanda, bu cür şəkərli qidalar mədənin bakterial balansını pozur, bağırsaqlarda faydalı mikrofloranın azalmasına və pis bakteriyaların çoxalmasına şərait yaradır.
Qaraciyər baxımından isə, mürəbbənin tərkibindəki yüksək fruktoza qısa zamanda piyə çevrilərək bu orqanda yağlanmanı sürətləndirə bilər. Bu da qeyri-alkoqollu yağlı qaraciyər xəstəliyinə (NAFLD) yol aça bilər. Uzun müddət davam edən bu proses isə insulin müqavimətinin artmasına və 2-ci tip şəkərli diabet riskinin yüksəlməsinə gətirib çıxarır.
Mürəbbənin gündəlik və nəzarətsiz istifadəsi həm də həzm prosesini ləngidə bilər. Mədə boşalmasının gecikməsi nəticəsində qaz, şişkinlik və narahatlıq halları müşahidə edilə bilər.
Bu səbəbdən səhər süfrələrinin ayrılmaz hissəsi sayılan mürəbbənin miqdarına xüsusi diqqət yetirilməli, sağlam və balanslı qidalanma vərdişi prioritet sayılmalıdır. Təbii və az şəkərli alternativlərə üstünlük vermək isə həm mədə, həm də qaraciyər sağlamlığı üçün daha faydalıdır.
Sonxeber.az
Telegramda izləyin
Şikayətiniz varsa Whatsapp: 077 7125666
Facebookda Paylaş
8 saatdan az yatmaq ömrü qısaldır - Alimlər
Oreqon Sağlamlıq və Elmlər Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, yuxusuz qalmaq ömrü xeyli qısaldır. xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "SLEEP Advances" jurnalında dərc olunub. Alimlər ABŞ-dəkı böyük milli məlumat bazasını təhlil edərək CDC tərəfindən 2019-2025-ci illərdə toplanmı
10 dekabrÇörəkdən tam imtina etməyin zərərləri
Artıq çəkidən xilas olmaq istəyən hər kəs çörək və şirniyyatdan imtina etməyə çalışır. Buna səbəb çörəyin orqanizm üçün ziyanlı qida olması barədə yayılan məlumatlardır. Əslində, ondan imtina edilməsinin zərərləri daha çoxdur. "Qafqazinfo" xəbər verir ki, əla növ buğda və tam buğda ununda
4 dekabrHəkimlər niyə qadınlara günəbaxan tumu yeməyi məsləhət görür?
Günəbaxan tumları zülal, faydalı yağlar, lif və vitaminlərlə zəngindir və orqanizmə müsbət təsir göstərir. Onlar sadəcə rahat qəlyanaltı və ya salatlara əlavə deyil, əslində dəyəri çox zaman yetərincə qiymətləndirilməyən tam qidalı məhsuldur. Günəbaxan tumlarını həqiqətən dəyərli edən nədir?. xəbər veri
14 dekabrYaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir
Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratması kimi yan təsirləri nəzərə alındıqda, qoxu terapiyası daha təhlükəsiz alternati
10 dekabrÇipsdən niyə imtina etmək lazımdır? - Kardioloqlar açıqladı
Kardioloqların fikrincə, gün ərzində sağlam qəlyanaltılar istifadə etmək artıq çəkinin və ürək xəstəliklərinin qarşısını almağa kömək edir. Lakin nəyin yeyilməsi xüsusilə önəmlidir. Qaynarinfo xəbər verir ki, "Parade" nəşri üçün danışan kardioloqlar xəstələrinə uzaq durmağı tövsiyə etdiklər
8 dekabrYeməkdən dərhal sonra çay içmək olmaz - Yan təsiri var
Çay dünyanın ən populyar içkilərindən biridir və onun müxtəlif növlərinin faydaları haqqında çoxsaylı araşdırmalar mövcuddur. Lakin çayın istifadəsi bəzən çox xoşagəlməz yan təsirə səbəb ola bilər. Qaynarinfo -a istinadən xəbər verir ki, çaydakı birləşmələr dəmirin mənimsənilməsinə mənfi təsir göstəri
1 dekabrHəkim qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişləri açıqlayıb
Rusiyalı qastroenteroloq Anna Menşikova qəbizliyə səbəb olan gündəlik vərdişlərdən danışıb. -ya istinadən xəbər verir ki, həkim qəbizliyin əsas səbəblərindən biri kimi balanssız qidalanmanğı göstərib. O bildirib: "Normal bağırsaq funksiyası üçün əsas komponent olan lif çatışmazlığı bağırsaq problemlər
30 noyabrZərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi
Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "King's College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging" jurnalında dərc olunub. Tədqiqat 2 böyük Avropa layihəsini
13 dekabr